Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παρά τις εντάσεις και τις κατηγορίες η ενεργειακά απεγνωσμένη Πολωνία αγοράζει …ρωσικό πετρέλαιο

Παρά τις εντάσεις και τις κατηγορίες η ενεργειακά απεγνωσμένη Πολωνία αγοράζει …ρωσικό πετρέλαιο
Η Βαρσοβία ζητεί την προμήθεια 3 εκατομμυρίων τόνων ρωσικού πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

Αν και υπάρχει ένταση στις διμερείς σχέσεις, το μεγαλύτερο πολωνικό διυλιστήριο πετρελαίου Orlen υπέβαλε αίτηση στη ρωσική εταιρεία πετρελαιαγωγών Transneft για την προμήθεια 3 εκατομμυρίων τόνων ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba το 2023, παρά τα σχέδια να εγκαταλείψει τις αγορές πετρελαίου από τη Μόσχα, ανέφερε την Τετάρτη (16/11) η επιχειρηματική εφημερίδα Kommersant.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πολωνική εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση για τη διαμετακόμιση 3 εκατομμυρίων τόνων ρωσικού πετρελαίου ετησίως με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
«Παράλληλα με τα υπάρχοντα αιτήματα από καταναλωτές, που χρησιμοποιούν τη διαδρομή μεταφοράς κατά μήκος του νότιου κλάδου του πετρελαιαγωγού Druzhba με κατεύθυνση προς Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία κατά τη διαμετακόμιση μέσω Ουκρανίας, θα ήθελα επίσης να αναφέρω την παρουσία παραγγελιών από Πολωνούς καταναλωτές για το 2023 στη διέλευση μέσω της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Transneft, Sergey Andronov.

Το εμπάργκο της ΕΕ

Παρά την επικείμενη έναρξη του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο (τίθεται σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου), «η οργάνωση των προμηθειών πηγαίνει όπως είχε προγραμματιστεί», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.
Νωρίτερα, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Zbigniew Rau δήλωσε ότι οι πολωνικές αρχές θέλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στις προμήθειες πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba, έτσι ώστε η Βαρσοβία να μην χρειάζεται να πληρώσει πρόστιμο στη ρωσική πλευρά λόγω της πρόωρης καταγγελίας προηγούμενων συμβάσεων .
Όπως υπενθύμισε ο Rau, «η Πολωνία έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο μόνο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για πετρέλαιο από τον βόρειο κλάδο του αγωγού φυσικού αερίου Druzhba.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης