Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοιξε ο δρόμος για τη φορολόγηση των υπερεσόδων στην ηλεκτρική ενέργεια - Κατατέθηκε η τροπολογία από το υπ. Ενέργειας

Άνοιξε ο δρόμος για τη φορολόγηση των υπερεσόδων στην ηλεκτρική ενέργεια - Κατατέθηκε η τροπολογία από το υπ. Ενέργειας

Με την τροπολογία θεσπίζεται ο μηχανισμός βάσει του οποίου θα φορολογηθούν εκτάκτως με συντελεστή 90% τα υπερέσοδα των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχετικά Άρθρα

Τον δρόμο για την ανάκτηση των υπερεσόδων που «έγραψαν» οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανοίγει η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή.
Ειδικότερα, με την τροπολογία θεσπίζεται ο μηχανισμός βάσει του οποίου θα φορολογηθούν εκτάκτως με συντελεστή 90% τα υπερέσοδα των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, η τροπολογία (διαβάστε ΕΔΩ) προβλέπει την επιβολή προσωρινού ποσού εισφοράς σε περίπτωση που κατά το χρόνο υπολογισμού αυτής, οι μετρήσεις ορισμένων καταναλώσεων δεν είναι διαθέσιμες.
Σημειώνεται ότι η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα (16/11/2022) από την Ολομέλεια της Βουλής.

Τι άλλο προβλέπει η τροπολογία

Με τις προωθούμενες διατάξεις προβλέπεται επίσης η σύσταση της Υπηρεσίας Μείωσης Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και ορίζεται ότι το οικονομικό αντιστάθμισμα που δικαιούνται οι πάροχοι της Υπηρεσίας Μείωσης Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας θα καταβάλλεται από τα έσοδα του ΤΕΜ (Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης). Εάν οι πάροχοι Υπηρεσίας Μείωσης Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν εξασφαλίσουν τον κατά τα ανωτέρω περιορισμό ενεργού ισχύος, επιβάλλονται χρεώσεις μη συμμορφώσεως, οι οποίοι αποτελούν έσοδα του Τ.Ε.Μ.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της νέας αυτής υπηρεσίας και τον προσδιορισμό των καταναλωτών που θα κληθούν να συμμετάσχουν στον μηχανισμό.
Παράλληλα, θεσπίζεται πρόγραμμα με τίτλο «Ετοιμότητα για Έξυπνα Κτίρια» από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με σκοπό την ενίσχυση των κτιρίων μέσω συστήματος επιταγών (νοucher), για την αντιστάθμιση του κόστους εγκατάστασης υποδομών στην υποδοχή οπτικής ίνας, προκειμένου να καταστούν «έξυπνα».
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και υλοποιείται από την «Κοινωνία Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.». Επιλέξιμα είναι όλα τα κτίρια, εντός των περιοχών παρέμβασης (στις οποίες υπάρχει δίκτυο οπτικών ινών), εκπροσωπούμενα από τους διαχειριστές τους, πλην των κτιρίων ιδιοκτησίας των φορέων γενικής κυβέρνησης.
Εξάλλου, παρέχεται δυνατότητα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων που αφορούν παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, να περιλαμβάνονται συμπληρωματικά και ευρύτερες παρεμβάσεις ανακαίνισης για αισθητική και λειτουργική ανακαίνιση και αναβάθμιση των κτιρίων και κτιριακών μονάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης