Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι είναι ο «δυναμικός διάδρομος » που φέρνει η Κομισιόν ως λύση για την πτώση των τιμών στην Ενέργεια

Τι είναι ο «δυναμικός διάδρομος » που φέρνει η Κομισιόν ως λύση για την πτώση των τιμών στην Ενέργεια
Ο μηχανισμός αυτός θα διατηρεί τις τιμές του φυσικού αερίου σε ένα συγκεκριμένο «δυναμικό διάδρομο» γύρω από την τιμή κλεισίματος της προηγούμενης ημέρας, αποκλείοντας τις ακραίες διαδκυμάνσεις
Σχετικά Άρθρα

Καθώς ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν την επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, η Σλοβενία κατέθεσε την πρόταση που αναζητούσε η Κομισιόν ως συμβιβαστική λύση: τη δημιουργία ενός προσωρινού μηχανισμού για τον περιορισμό των υπερβολικών διακυμάνσεων των τιμών σε όλους τους τόπους διαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Η προταση της Σλοβενίας συγκεκριμένα αναφέρει ότι η ΕΕ μπορεί  να δημιουργήσει ένα εργαλείο που θα περιλαμβάνει μια μέγιστη τιμή και δύο εύρη συναλλαγών, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Ο ημερήσιος μηχανισμός θα διατηρεί τις τιμές του φυσικού αερίου σε ένα συγκεκριμένο «δυναμικό διάδρομο» γύρω από την τιμή κλεισίματος της προηγούμενης ημέρας.
Σε ότι αφορά τον πιο μακροπρόθεσμο μηχανισμό, το εύρος του θα ορίζεται γύρω από τη μέση τιμή κλεισίματος των προηγούμενων 30 ημερών διαπραγμάτευσης και θα εφαρμόζεται σε κυλιόμενη βάση.
Η πρόταση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια να ξεκινήσει η συζήτηση στις Βρυξέλλες σχετικά με το αμφιλεγόμενο ζήτημα της συγκράτησης του κόστους φυσικού αερίου μετά από τη μεγάλη άνοδο των τιμών που προκλήθηκε από τη μειωμένη προσφορά από τη Ρωσία.
Η πλειονότητα των κρατών μελών, με επικεφαλής την Ιταλία, την Πολωνία, την Ελλάδα και το Βέλγιο απαιτούν την επιβολή πλαφόν αλλά άλλα κράτη με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, εφιστούν την προσοχή.

Κομισιόν: Να ξεκινήσουμε τη συζήτηση με βάση την πρόταση της Σλοβενίας
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -- η οποία επεξεργάζεται την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης -- προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να περιορίσει τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, χωρίς να διακινδυνεύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και την πιθανότητα αρνητικών επιπτώσεων στην εσωτερική αγορά ενέργειας.
Οι ηγέτες της ΕΕ τον περασμένο μήνα ζήτησαν ομόφωνα από την Κομισιόν να προτείνει μέτρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός προσωρινού «δυναμικού διαδρόμου τιμών» στις συναλλαγές φυσικού αερίου, αλλά η δομή του συγκεκριμένου μηχανισμού είχε παραμείνει ασαφής.
Ο μηχανισμός που προτείνει η Σλοβενία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε προϊόν που διακινείται σε οργανωμένες αγορές στην ΕΕ, δήλωσαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Κατά την περίοδο της εφαρμογής του, τα δύο όρια συναλλαγών του «δυναμικού διαδρόμου τιμών» θα πρέπει επίσης να εισαχθούν σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής στην ΕΕ, ανεξάρτητα από το πώς και πού πραγματοποιούνται, σύμφωνα με τη σλοβενική πρόταση.
Η Κομισιόν δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα να προσφέρει λεπτομερή περιγραφή μιας πρότασης για την εισαγωγή ενός μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στις 24 Νοεμβρίου.
Οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν ένα ευρύτερο πακέτο έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της κρίσης και ένα προσχέδιο ενός κανονισμού που θα επιταχύνει την αδειοδότηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι λεπτομέρειες του μηχανισμού ελέγχου των τιμών που περιλαμβάνει η πρόταση της Σλοβενίας και θα υιοθετήσει η Κομισιόν εκτιμάται ότι θα κοινοποιηθούν στα κράτη μέλη ως non-paper μέχρι την Τετάρτη, 16/11, όταν και υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των πρεσβευτών που εκπροσωπούν τα κράτη μέλη της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης