Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εφιαλτική πρόβλεψη: Έως και 400 δολ. το πετρέλαιο το βαρέλι λόγω embargo στις ρωσικές εξαγωγές – Οι ΗΠΑ θολώνουν τα νερά

Εφιαλτική πρόβλεψη: Έως και 400 δολ. το πετρέλαιο το βαρέλι λόγω embargo στις ρωσικές εξαγωγές  – Οι ΗΠΑ θολώνουν τα νερά

Το προπέτασμα καπνού της Yellen για τις ρωσικές ζημίες και τα δεδομένα

Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία είναι απίθανο να καταστεί δυνατόν να ανακατευθύνει με ταχύτητα τις ποσότητες πετρελαίου που εξάγονται την Ευρώπη σε άλλες αγορές λόγω των κυρώσεων στην ασφάλιση ρωσικών φορτίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας να επιβληθεί ανώτατο όριο τιμής στο πετρέλαιο από τη Ρωσία, σύμφωνα με πρόβλεψη του ερευνητικού κέντρου Energy Development η οποία εξεδόθη στην προηγούμενη εβδομάδα (10 Νοεμβρίου 2022).
«Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα ο όγκος του πετρελαίου που κατευθύνεται στην Ευρώπη δεν μπορεί να ανακατευθυνθεί γρήγορα σε άλλες αγορές λόγω της εισαγωγής περιορισμών στην ασφάλιση των ρωσικών φορτίων πετρελαίου από τη Δύση ως μέρος της επιβολής ανώτατου ορίου τιμών», ανέφερε η έκθεση.

Το μερίδιο της Ρωσίας

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί σημείωσαν ότι το μερίδιο των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου στην ΕΕ στις συνολικές εξαγωγές έπεσε κάτω από το 22% τον Σεπτέμβριο, καθώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες ετοιμάζονται για εμπάργκο στο πετρέλαιο από τη Ρωσία, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.
Οι ειδικοί προβλέπουν επίσης ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο του εμπάργκο της ΕΕ θα μειωθεί κατά 14%, ή 1,5-1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο παραγωγής τον Ιούνιο - Οκτώβριο.
«Εάν αυτή η πρόβλεψη γίνει πραγματικότητα, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά αν δεν εκτοξευθούν, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή από τον Νοέμβριο», σημειώνει η έκθεση.
Σύμφωνα με παρέμβαση του πρώην πρόεδρου της Ρωσίας και αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev η πρόταση της Ιαπωνίας για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στο μισό περίπου του τρέχοντος επιπέδου θα περιόριζε σημαντικά την προσφορά και θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 300-400 δολάρια το βαρέλι.
Στις 6 Ιουλίου 2022 ο ίδιος δήλωσε ότι εξαιτίας της στάσης της ι η Ιαπωνία «δεν θα έχει ούτε πετρέλαιο ούτε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, καθώς και καμία συμμετοχή στο έργο Sakhalin-2 LNG», ως αποτέλεσμα, πιέζοντας τις μετοχές της Mitsui & Co και της Mitsubishi Corp, που είναι μέτοχοι του έργου.
The world may need that Russian oil output cut after all - The Economic  Times

Η πλεονάζουσα προσφορά

Οι ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, θεωρούν ότι η πλεονάζουσα προσφορά θα δημιουργήσει πρόβλημα στη ίδια τη Ρωσία.
«Θα ψάχνουν για αγοραστές και πιστεύουμε ότι θα δυσκολευτούν να πουλήσουν όλες τις προμήθειες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen σε συνέντευξή της στο Bloomberg News το Σάββατο 12 Νοεμβρίου όπου επισημαίνει ότιπολύ πιθανό «οι ευρωπαϊκές κυρώσεις να αναγκάσουν τη Ρωσία να προσφέρει μέρος των εξαγωγών αργού πετρελαίου σε τιμή που θα καθορίζεται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, εάν η Μόσχα επιθυμεί να αποτρέψει ένα shut-in για ορισμένες από τις προμήθειές της.
Η εκτίμησή μας είναι ότι θα υπάρξει κάποιο shut-in (πλεονάζουσα προσφορά) στις 5 Δεκεμβρίου, εκτός αν είναι πρόθυμοι να δεχτούν μια τιμή στο ανώτατο όριο ή κάτω από αυτό για τους εισαγωγείς σε όλο τον κόσμο».
Στις 5 Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει απαγόρευση στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού.
Την ίδια ημέρα, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα απαγορεύσουν στις εταιρείες τους να παρέχουν ναυτιλιακές υπηρεσίες, εμπορική χρηματοδότηση και ασφάλιση για δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, εκτός εάν οι τιμές των φορτίων είναι κάτω από ένα ανώτατο όριο. Το επίπεδο του ανώτατου ορίου -το οποίο δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί- θα καθοριστεί από έναν συνασπισμό που περιλαμβάνει κυβερνήσεις της Ομάδας των Επτά και της ΕΕ.

Υπαρκτή η ζήτηση

Αυτό το επιχείρημα δεν ευσταθεί καθώς αρκετοί μεγάλοι εισαγωγείς πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, και με λιγότερους αγοραστές στην αγορά, αναμένεται να δουν μεγαλύτερες εκπτώσεις.
Μαζί με τη Μόσχα, θα πρέπει να είναι σε θέση να οργανώσουν τις ναυτιλιακές και οικονομικές υπηρεσίες που απαιτούνται για την παράδοση σημαντικών ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου.
Χαρακτηριστικά η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο επειδή είναι προς το συμφέρον της χώρας, δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών μετά την συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Sergey Lavrov  στις 8 Νοεμβρίου 2022, για πέμπτη φορά εφέτος, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες επεκτείνουν τους εμπορικούς τους δεσμούς.
Ο Subrahmanyam Jaishankar, επισκέπτεται την Μόσχα για πρώτη φορά από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Η Ινδία έχει γίνει ο μεγαλύτερος πελάτης ρωσικού πετρελαίου μετά την Κίνα, καθώς τα διυλιστήριά της σπεύδουν να απορροφήσουν φορτία με έκπτωση τα οποία αποφεύγουν οι δυτικοί αγοραστές.
Το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας εκτοξεύθηκε στο ιστορικά υψηλό 23% τον Σεπτέμβριο, από περίπου 2% που ήταν πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ρωσία εξάγει επί του παρόντος περίπου 3,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέσω θαλάσσης.
Αλλά αν αυτή η ναυτιλιακή και ασφαλιστική ικανότητα εξαντληθεί, οι ίδιοι αγοραστές θα πρέπει να εξασφαλίσουν συμφωνίες στην ανώτατη τιμή προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και να κανονίσουν την παράδοση πρόσθετων προμηθειών.
Ρώσοι αξιωματούχοι, από την άλλη πλευρά,  έχουν δηλώσει ότι η Μόσχα θα αρνηθεί να πουλήσει πετρέλαιο σε οποιαδήποτε χώρα συμμετάσχει στο μέτρο της επιβολής ανώτατου ορίου τιμών.
World Races to Secure Gulf Oil for 2023 Amid Russia Uncertainty - BNN  Bloomberg

Οι ανησυχίες των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανησυχούν εδώ και μήνες ότι οι κυρώσεις της ΕΕ της 5ης Δεκεμβρίου -σχεδιασμένες να πλήξουν περαιτέρω τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία- αποτύχουν, παγιδεύοντας σημαντικές ποσότητες πετρελαίου στη Ρωσία και κατά συνέπεια προκαλώντας αύξηση των παγκόσμιων τιμών.
Το Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε το ανώτατο όριο τιμών ως λύση, επιτρέποντας στο ρωσικό πετρέλαιο να παραμείνει στην αγορά, αλλά σε τιμή που θα μείωνε τα έσοδα της Μόσχας τα οποία χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ωστόσο, εάν η Ρωσία απορρίψει κάθε πιθανή πώληση στην τιμή του ανώτατου ορίου, θα μπορούσε να προκαλέσει το ίδιο αποτέλεσμα που οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποφύγουν.

Οι αναταράξεις στις αγορά

Παρόλα αυτά, οι αγορές πετρελαίου δεν έχουν μέχρι στιγμής υποστεί αναταράξεις από την αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα, ενδεχομένως επειδή οι traders πετρελαίου πιστεύουν ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να ξεφορτώσει όλο το πετρέλαιό της χωρίς τις υπηρεσίες της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Κάποιοι πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν θα έχει πρόβλημα να βρει πλοία και υπηρεσίες που δεν προέρχονται από τη δύση», δήλωσε η Yellen.
“Δεν είμαστε σίγουροι για αυτό και νομίζω ότι αν διαβάσετε μερικές από τις πιο προσεκτικές και λεπτομερείς αναλύσεις, θα δείτε ότι οι ενημερωμένοι άνθρωποι καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα με εμάς».
Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει πού θα καθοριστεί η τιμή του αργού παρά μόνο να πει ότι αυτό θα συμβεί με αρκετό χρόνο για την εφαρμογή του προγράμματος.
Τα παγκόσμια συμβόλαια αναφοράς του Brent διαμορφώθηκαν την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στα 95,99 δολάρια το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης