Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακό σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες – Πώς το πετρελαϊκό embargo της ΕΕ αποδεικνύεται ευλογία για ΟΠΕΚ και Ρωσία

Ενεργειακό σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες –  Πώς το πετρελαϊκό embargo της ΕΕ αποδεικνύεται ευλογία για ΟΠΕΚ και Ρωσία
Oι προοπτικές για τις αγορές πετρελαίου το 2023 είναι, τουλάχιστον, πολύπλοκες
Σχετικά Άρθρα

Ενώ ο κόσμος έχει επιβάλει μια μεγάλη ποικιλία κυρώσεων στη Ρωσία στον απόηχο της εισβολής του Vladimir Putin και της μερικής προσάρτησης της Ουκρανίας, οι περισσότερες από αυτές ήταν σχετικά ανώδυνες.
Για να χτυπήσει τη Ρωσία εκεί που πονάει,  η Δύση πρέπει να σταματήσει να αγοράζει ενέργεια από τον τιτάνα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Αλλά η επιβολή ενεργειακών κυρώσεων στο Κρεμλίνο ενώ η Ευρώπη εξαρτιόταν από το ρωσικό πετρέλαιο και το αέριο για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση μια πύρρειος νίκη.
Πράγματι, καθώς η Ευρώπη έχει πλησιάσει πιο κοντά στη χαλάρωση της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία και έχει εντείνει τις κυρώσεις της στη ρωσική ενέργεια σιγά - σιγά, το Κρεμλίνο αντεπιτέθηκε σκληρά και οι ευρωπαϊκές αγορές εξακολουθούν να βρίσκονται σε περιδίνηση.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν οι χώρες της G7 συμφώνησαν να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, η Ρωσία απάντησε διακόπτοντας εντελώς τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μέσα σε λίγες ώρες, επικαλούμενη χρονική συντήρηση.

Τρομερή ενεργειακή κρίση

Ενώ αυτή η εν μία νυκτί απώλεια ζωτικής σημασίας ενεργειακών αποθεμάτων επιδείνωσε μια ήδη τρομερή ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, ώθησε επίσης την ανάπτυξη νέων πηγών ενέργειας και εμπορικών εταίρων.
Στην πραγματικότητα, ενώ η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης παραμένει σοβαρή, δεν ήταν τόσο καταστροφική όσο προέβλεψαν πολλοί ειδικοί.
Η ζήτηση ενέργειας μειώθηκε ως απάντηση στην εκτίναξη των τιμών και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας έχουν αυξηθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αντικατάστασης των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας, 18 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσαν νέα ρεκόρ για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας φέτος.
Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, η Ευρώπη είναι έτοιμη να ρίξει το γάντι.
Σε λιγότερο από ένα μήνα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα επιτρέπεται πλέον να αγοράζουν πετρέλαιο δια θαλάσσης από τη Ρωσία, καθώς το μπλοκ συνεχίζει να επιτείνει τις κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου.

Νικητής η Μέση Ανατολή

Ενώ η ώθηση στην ηλιακή ενέργεια είναι ελπιδοφόρα νέα για την Ευρώπη, ωστόσο, αυτή η προστιθέμενη παραγωγική ικανότητα θα καλύψει μόνο ένα κλάσμα της ενέργειας που απαιτείται για να καλύψει το τεράστιο κενό που αφήνει η Ρωσία στις δυτικές ενεργειακές αγορές.
Το αποτέλεσμα θα είναι μια οικονομική ύφεση τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τη Ρωσία, θα υπάρξει ένας σημαντικός νικητής: η Μέση Ανατολή.
Ήδη, τα διυλιστήρια πετρελαίου σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να εξασφαλίσουν συμφωνίες και να εγγυηθούν τις προμήθειες αργού πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή για το 2023.
Ωστόσο, ορισμένα από τα διυλιστήρια που προσπαθούν να εξασφαλίσουν προθεσμιακές συμβάσεις ενδέχεται να απορριφθούν τα αιτήματά τους, καθώς ο ΟΠΕΚ+ έχει ήδη συμφωνήσει να επιβάλει σημαντική μείωση της παραγωγής, προς μεγάλη απογοήτευση της Δύσης.
Από αυτόν τον μήνα, ο ΟΠΕΚ+ θα μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Το καρτέλ στηρίζει τη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν δημόσια την κίνηση, λέγοντας ότι το καρτέλ πετρελαίου υποστηρίζει τη Ρωσία, τα κράτη του ΟΠΕΚ είχαν θεμιτό οικονομικό συμφέρον να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου.
Ανησυχώντας ότι μια επερχόμενη παγκόσμια ύφεση και τα συνεχόμενα lockdown στην Κίνα θα μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου, τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ προσπαθούν να προστατευτούν από τις πιθανές απώλειες του επόμενου έτους.
Ως αποτέλεσμα, οι χώρες εισαγωγής πετρελαίου βλέπουν μια περίπλοκη εικόνα: αφενός, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά το επόμενο έτος.
Από την άλλη πλευρά, εάν η Ευρώπη αρχίσει να εξαγοράζει αργό στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «εντεινόμενο ανταγωνισμό για φορτία spot από τις ΗΠΑ, τη Βόρεια Θάλασσα και ακόμη και τον Περσικό Κόλπο».

Οι αβεβαιότητες

Αυτό σύμφωνα με την World Oil, η οποία αναφέρει ότι το ξαφνικό ενδιαφέρον της Ευρώπης για μη ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολίες για τους ασιάτες εισαγωγείς. Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση «τα φορτία από τη Βόρεια Θάλασσα και το Καζακστάν εξαντλούνται επίσης ολοένα και περισσότερο από τους Ευρωπαίους, αφήνοντας λιγότερες επιλογές για εκείνα τα ασιατικά διυλιστήρια που έχουν αποφύγει τα ρωσικά βαρέλια».
Όλα αυτά σημαίνει ότι οι προοπτικές για τις αγορές πετρελαίου το 2023 είναι, τουλάχιστον, πολύπλοκες.
Πράγματι, η τρέχουσα οικονομία εκπέμπουν κάθε είδους ανάμεικτα μηνύματα και μπερδεμένους δείκτες που έχουν μπερδέψει ακόμη και ανώτατους ειδικούς σχετικά με την κατεύθυνση που πνέουν οι άνεμοι.
Με όλη αυτή την αβεβαιότητα στον αέρα, είναι ένα σκληρό κλίμα για μεγάλες ενεργειακές αποφάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης