Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Birol (IEA): Να επαναξετάσει ο OΠΕΚ+ τη θέση του για μείωση παραγωγής - Το ακριβό πετρέλαιο τρέφει τον πληθωρισμό

Birol (IEA): Να επαναξετάσει ο OΠΕΚ+ τη θέση του για μείωση παραγωγής -  Το ακριβό πετρέλαιο τρέφει τον πληθωρισμό

Οι χώρες που εισάγουν ενέργεια στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική θα υποφέρουν περισσότερο από τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, είπε ο Birol

Σχετικά Άρθρα

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Fatih Birol άσκησε αυστηρή κριτική στην απόφαση των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, λέγοντας ότι θα επιδεινώσει τις οικονομικές προοπτικές για τις χώρες που ολισθαίνουν προς την ύφεση.
«Η πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σίγουρα δεν ήταν χρήσιμη», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, σε συνέντευξή του από τη σύνοδο κορυφής COP27 στην Αίγυπτο.
«Η κίνηση αυτή τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, και μπορεί να απαιτεί επανεξέταση», είπε ο Birol.
Ο ΟΠΕΚ+ υποστήριξε ότι οι περιορισμοί της προσφοράς είναι απαραίτητοι ενόψει της σοβαρής οικονομικής αβεβαιότητας.
Οι τάσεις των τιμών και της ζήτησης λίγο μετά την απόφαση δικαίωσαν προσωρινά τη στρατηγική του, αλλά το πετρέλαιο οδεύει και πάλι προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των πρόσθετων κυρώσεων στις εξαγωγές ρωσικού αργού.
Οι χώρες που εισάγουν ενέργεια στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική θα υποφέρουν περισσότερο από τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+.
Οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα πρέπει να συνεχιστούν -- παράλληλα με εκείνες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -- για να ενισχυθεί η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, κατέληξε ο Birol.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης