Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το ρεύμα στην Ελλάδα είναι πιο φθηνό από τη Γερμανία αλλά ακριβό για τα ελληνικά νοικοκυριά

Το ρεύμα στην Ελλάδα είναι πιο φθηνό από τη Γερμανία αλλά ακριβό για τα ελληνικά νοικοκυριά
Πώς δημιουργούνται τα ουρανοκατέβατα κέρδη με τόσο φθηνά τιμολόγια ρεύματος;
Σχετικά Άρθρα

Αέρα στους κερδοσκόπους της ενεργείας δίνει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας αφού βάζει την υπογραφή του φαρδιά πλατιά σε δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ που προσδιορίζει το κόστος της KWh της Αθήνας και των άλλων πρωτευουσών της Ε.Ε. και το κατατάσσει στο δεύτερο φθηνότερο και την ίδια στιγμή σχεδιάζει να πάρει τα κέρδη από τους προμηθευτές (!)
Πάντως από το δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ απουσιάζει η παροιμιώδης φράση του πρώην υπουργού Χρήστου Φώλια που είπε «πονάνε τα παλικάρια» σε εποχές εφαρμογής του δεύτερου Μνημονίου και θα το μεταφέρουμε εκτός Μνημονίων «πονάνε τα νοικοκυριά» από το ρεύμα και την ακρίβεια !
Σύμφωνα με τον υπουργό Κώστα Σκρέκα τον Οκτώβριο η Αθήνα είχε μέση τιμή ανά KWh τα 25,37 λεπτά όταν η Κοπεγχάγη η μέση τιμή του ρεύματος ήταν στα 68,44 λεπτά ανά KWh.Το Βερολίνο με 49,22 λεπτά του ευρώ, η Ρώμη με 64,95 η Μαδρίτη με 35,22 το Παρίσι με 26,40 και στην τελευταία θέση το Λουξεμβούργο με 21,41 λεπτά ανά KWh.
Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας στην αγωνιώδη προσπάθεια του να αναδείξει πόσο φθηνή είναι η Ελλάδα στα τιμολόγια ρεύματος στρώνει το χαλί στους προμηθευτές ενέργειας να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη των καταναλωτών.

Από τη σύγκριση λείπει το μηνιαίο εισόδημα

Βέβαια η αστοχία του υπουργού με την παρουσίαση της μέσης τιμής είναι ότι απουσιάζει το εισόδημα ως μέτρο σύγκρισης όπως και άλλες παροχές που δίνουν τα ευρωπαϊκά κράτη στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Τα στοιχεία του ΥΠΕΝ με την μέση τιμή ανά KWh είναι o ..φρέσκος αέρας στα πανιά των προμηθευτών να ανεβάσουν τα τιμολόγια πάνω από 100 ευρώ ανά Mwh για τον Δεκέμβριο. Άλλωστε η μέση τιμή είναι αποτέλεσμα υψηλότερων και χαμηλότερων τιμών από το σύνολο των προμηθευτών που με μία απλή μαθηματική πράξη προσδιορίζεται η μέση τιμή.
Κύριε Υπουργέ ποια είναι σωστή τιμή των τιμολογίων ρεύματος ;
Ο αρμόδιος υπουργός της Ενεργείας όμως είναι σε θέση να ενημερώσει τα νοικοκυριά κατά πόσο ανταποκρίνεται η τιμή των 159 ευρώ ανά MWh ή 0,159 ευρώ ανά KWh που χρέωσε η ΔΕΗ τα νοικοκυριά τον Οκτώβριο. Η εταιρεία που διευθύνει ο Γιώργος Στάσσης, κέρδισε ή έχασε από τα τιμολόγια ρεύματος ;
Το BN με αρκετά δημοσιεύματα αποδεικνύει ότι η ΔΕΗ θα βάλει καθαρά κέρδη περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ στα ταμεία της μόνο τον Οκτώβριο ως επιβεβαίωση της φράση «πονάνε τα νοικοκυριά».
Το ΥΠΕΝ με κάποιο τρόπο θα πρέπει να ελέγχει τις κακόβουλες κερδοσκοπικές ενέργειας των προμηθευτών και όχι να τους δίνει …αέρα για την άνοδο του πήχη των τιμολογίων ρεύματος σε βάρος των νοικοκυριών.

Το τιμολόγιο της ΔΕΗ του Οκτωβρίου

Η ΔΕΗ έδωσε ως αρχική τιμή τιμολόγησης τα 595 ευρώ ανά MWh μετά την επιδότηση των 436 ευρώ η τελική τιμή χρέωσης είναι τα 0,159 ευρώ ανά KWh.
Η ΔΕΗ μείωσε κατά 20 λεπτά την τιμή της KWh τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο αλλά η τελική τιμή χρώσης ανέβηκε στα 0,159 από 0,149 ενώ θα έπρεπε να ήταν στο μηδέν χάρη στην κρατική επιδότηση.
Με το ίδιο μοντέλο δουλεύουν όλοι οι προμηθευτές ενέργειας και αποκομίζουν αντίστοιχα κέρδη σε σχέση με την πελατειακή τους βάση.
ΠΙΝΑΚΑΣ_1_1.jpg
Φθηνό το ρεύμα στην Ελλάδα αλλά παράγει ουρανοκατέβατα κέρδη

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο υπουργός Κώστας Σκρέκας διαπιστώνει με βάση τα μηναία στοιχεία του HEPI (Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών Ενέργειας) για τον Οκτώβριο του 2022, ότι η τιμή λιανικής στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη φθηνότερη, ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, στα κυμαινόμενα τιμολόγια.
Με την παραπάνω παραδοχή οι προμηθευτές πουλάνε φθηνό ρεύμα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά ακριβό για τα νοικοκυριά καθώς το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να φορολογήσει τα κέρδη των προμηθευτών από τα τιμολόγια ρεύματος.
Ποιο από τα δύο στοιχεία απασχολούν την κυβέρνηση.
Τα φθηνό ρεύμα σε σχέση με την Ευρώπη ή τα κέρδη που πάνε στα ταμεία των προμηθευτών και κυρίως πως προκύπτουν αφού είναι το φθηνότερο της Ευρώπης.
Ωστόσο οι επίμονοι της αγοράς ενέργειας λένε στην περίπτωση που φύγει από την μέση η κρατική επιδότηση η μέση τιμή ανά KWh θα φτάσει στα επίπεδα της Ρώμης δηλαδή στα 60 λεπτά ανά KWh και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Σήμερα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας το κόστος της Mwh ενισχύθηκε κατά 3,48% στα 207,42 ευρώ ανά Mwh όταν στη Γερμανία διαμορφώθηκε στα 126,72 ευρώ ανά MWh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης