Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το Κατάρ απειλεί να δώσει το LNG του αλλού αν η Ευρώπη προχωρήσει σε παρέμβαση στις τιμές φυσικού αερίου

Το Κατάρ απειλεί να δώσει το LNG του αλλού αν η Ευρώπη προχωρήσει σε παρέμβαση στις τιμές φυσικού αερίου
Οι προτάσεις για τον καθορισμό ορίων στην τιμή του φυσικού αερίου εντός της Ευρωπης είναι «υποκριτικές», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας του Κατάρ
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από τις εισαγωγές LNG αλλά ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς δηλώνει ήδη δυσαρεστημένος με τις πολιτικές επιλογές του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Οι προτάσεις για τον καθορισμό ορίων στην τιμή του φυσικού αερίου εντός της Ευρωπης είναι «υποκριτικές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Saad al Kaabi, μιλώντας στο Bloomberg TV.
Το Κατάρ συνήθως ευνοούσε τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαιών προμήθειας LNG του τύπου που επιδιώκει απεγνωσμένα η Ευρώπη, αλλά τώρα μελετά τη δημιουργία ενός εμπορικού τμήματος που θα εκτρέψει τις προμήθειες LNG στις αγορές με τις υψηλότερες τιμές.
Το Κατάρ είναι εδώ και καιρό ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στον κόσμο και αποστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων του στην Ασία, με την Ευρώπη να είναι δεύτερη.
Το Κατάρ μόλις ανακοίνωσε σχέδια για επέκταση της παραγωγικής του ικανότητας φυσικού αερίου κατά 60% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Για να αντικαταστήσει η Ευρώπη τις εισαγωγές φυσικού αερίου που χάνει από τη Ρωσία μακροπρόθεσμα, η εξασφάλιση LNG από το Κατάρ είναι ζωτικής σημασίας.
Το Κατάρ έχει σοβαρούς λόγους να προχωρά σε πικρόχολες ανακονώσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε μια σχεδόν τετραετή αντιμονοπωλιακή έρευνα για τις συμβάσεις προμήθειας LNG από το Κατάρ, μέχρι να καταλήξει τον περασμένο Μάρτιο ότι δεν υπάρει κανόνες λόγος προβληματισμού.
Η παρέμβαση σε αγορές με ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου έρχεται σε αντίθεση με τους ίδιους κανόνες ανταγωνισμού που εφάρμοζε προηγουμένως η ΕΕ στους παραγωγούς LNG, δήλωσε ο Kaabi.
Εάν οι τιμές του μπλοκ δεν είναι τόσο ελκυστικές όσο αυτές των ανταγωνιστών εισαγωγέων, τα φορτία που θα στέλναμε στην Ευρώπη θα πάνε αλλού, είπε.
Από τότε που άρχισε ο περιορισμός των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Ευρώπη κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του κενού προμηθευόμενη LNG από τις ΗΠΑ.
Αλλά οι προμήθειες του αμερικανικού LNG δεν αρκούν για να καλύψουν τις ευρωπαϊκές ανάγκες σε φυσικό αέριο καθώς το έλλειμμα επεκτείνεται.
Οι εισαγωγές LNG των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διπλασιαστούν σε πάνω από 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2025 για να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οπότε το μπλοκ θα χρειάζεται κάθε πηγή LNG από την οποία μπορεί να αντλήσει προμήθειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης