Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη δεν μπορεί με κανένα τρόπο να υποκαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο με αμερικανικό LNG

Ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη δεν μπορεί με κανένα τρόπο να υποκαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο με αμερικανικό LNG
Δεν είναι δυνατή η αποκατάσταση των αποθεμάτων για τον επόμενο χειμώνα χωρίς την προσφορά ρωσικού φυσικού αερίου
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στις εισαγωγές αμερικανικού LNG για να αντισταθμίσει την παροχή φυσικού αερίου που θα έχει χάσει από τη Ρωσία όταν ξεκινήσει την αποκατάσταση των αποθεμάτων μετά το τέλος αυτού του χειμώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει το Bloomberg.
Μέχρι στιγμής φέτος, το αμερικανικό LNG ήταν ζωτικής σημασίας για την κάλυψη της ζήτησης στην Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει σοκ στην προσφορά φυσικού αερίου και είναι πρόθυμη να πληρώσει ακριβά για παραδόσεις spot, ξεπερνώντας το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξάγουν όγκους ρεκόρ LNG στην Ευρώπη  και σχεδόν το 70% όλων των αμερικανικών εξαγωγών LNG κατευθύνθηκαν στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon που επικαλείται το Reuters
Ωστόσο, η σημαντική μείωση της προσφοράς ρωσικού φυσικού αερίου φέτος σημειώθηκε μόλις τον Ιούνιο, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρώπη μπορούσε ακόμα να αποθηκεύσει κάποιο ρωσικό αέριο στις αρχές του έτους.

Τα προβλήματα για την αποκατάσταση των αποθεμάτων

Ενόψει του χειμώνα 2023/2024, ωστόσο, το χάσμα στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα είναι πολύ μεγαλύτερο χωρίς ρωσικό αέριο.
Η Ευρώπη δεν θα εισάγει πολύ ρωσικό φυσικό αέριο —ή καθόλου εάν η Ρωσία διακόψει τις παραδόσεις μέσω της μίας σύνδεσης που έχει απομείνει σε λειτουργία μέσω Ουκρανίας και μέσω του αγωγού TurkStream—σε σύγκριση με σχετικά σταθερές εισαγωγές από τη Ρωσία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, προτού η Μόσχα αρχίσει σταδιακά τις περικοπές όγκους μέσω του Nord Stream τον Ιούνιο μέχρι τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού στις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Η ετήσια αύξηση δεν είναι επαρκής για να αντισταθμίσει τη συνολική μείωση της ρωσικής προμήθειας μέσω των αγαγών με λιγότερο από το ήμισυ αυτών των όγκων να καλύπτονται από αυξήσεις στις ειφαγωγές LNG», δήλωσε ο αναλυτής της BNEF Arun Toora.

Το τελευταίο χαρτί

«Τα καλά νέα είναι ότι η Ρωσία φαίνεται κοντά στο να έχει παίξει το τελευταίο της χαρτί όσον αφορά την προσφροά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ωστόσο, οι προκλήσεις για την Ευρώπη δεν θα εξαφανιστούν την επόμενη άνοιξη», δήλωσε η εταιρεία συμβούλων Timera Energy με έδρα το Λονδίνο.
Χωρίς το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου, η Ευρώπη πιθανότατα θα χρειαστεί να αντισταθμίσει περίπου 40 bcm επιπλέον χαμένων ρωσικών ροών το επόμενο έτος.
Το LNG από μόνο του δεν μπορεί να καλύψει αυτόν τον όγκο, δεδομένης της έλλειψης νέας παγκόσμιας ικανότητας υγροποίησης βραχυπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της περιορισμένης περαιτέρω ελαστικότητας ζήτησης στην Ασία και των ευρωπαϊκών περιορισμών στην ικανότητα επαναεριοποίησης.
Ως εκ τούτου, η ευρωπαϊκή ζήτηση θα πρέπει να μειωθεί, επισήμανε η Timera Energy.
Smarter use of LNG infrastructure is crucial for a future without Russian  gas | IEEFA

Europe to the fore, elsewhere through the floor: How LNG flows were turned  on their head in 2022 | Hellenic Shipping News Worldwide
αρχείο_λήψης_5.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης