Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEA: Αξιολόγησε τη βιωσιμότητα του Power of Siberia 2 στη Ρωσία - Οι Κινέζοι ποντάρουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

IEA: Αξιολόγησε τη βιωσιμότητα του Power of Siberia 2 στη Ρωσία - Οι Κινέζοι ποντάρουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι αναλυτές υποστήριξαν τα συμπεράσματα του οργανισμού, επισημαίνοντας τις εσφαλμένες προβλέψεις για τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Κίνα.

Θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τη Ρωσία να ανακατευθύνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ασία, καθώς οι ευκαιρίες της αγοράς για πρόσθετες προμήθειες μεγάλης κλίμακας στην Κίνα είναι περιορισμένες.
Αυτό αναφέρεται στην έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).
Οι αναλυτές του IEA υπενθυμίζουν ότι η Ρωσία «στοχεύει στην κατασκευή» ενός νέου αγωγού, του Power of Siberia-2, ο οποίος θα πάει στην Κίνα μέσω της Μογγολίας.
«Ωστόσο, οι προβλέψεις μας για την κινεζική ζήτηση εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα ενός άλλου αγωγού φυσικού αερίου μεγάλης κλίμακας με τη Ρωσία, μόλις ο υφιστάμενος αγωγός Power of Siberia φτάσει σε πλήρη χωρητικότητα», αναφέρει το έγγραφο.

Ποιος είναι ο αγωγός Power of Siberia-2

Ο αγωγός φυσικού αερίου Power of Siberia-2 βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού.
Οι τελικές συμφωνίες επ' αυτού θα επιτευχθούν στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ στις 15 Σεπτεμβρίου.
Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το Power of Siberia-2 θα επιτρέψει στην Κίνα να προμηθεύσει έως και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. m αερίου ετησίως.
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει το έλλειμμα σε προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 2 που κατασκευάστηκε αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία στην ΕΕ (χωρητικότητας 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως).
Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Power of Siberia χωρητικότητας 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. m ανά έτος ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019.
Ο αγωγός τοποθετήθηκε από το κοίτασμα Chayandinskoye στη Γιακουτία μέσω των περιοχών Ιρκούτσκ και Αμούρ και περαιτέρω στην Κίνα.
Στις 13 Οκτωβρίου, η Novak ανακοίνωσε ότι το 2022 σχεδιάζεται να προμηθεύσει 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσω της Power of Siberia. m αερίου, το 2023 - 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. m, και μέχρι το 2027 να φτάσει την πλήρη ικανότητα άντλησης των 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Επιβράνδυνση στη ζήτηση αερίου στην Κίνα

Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, η αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Κίνα θα επιβραδυνθεί το 2022-2030. έως 2% ετησίως σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος έναντι του ποσοστού 12% ετησίως, που παρατηρήθηκε το 2010-2020.
Η απότομη επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον IEA, θα οφείλεται στο γεγονός ότι οι Κινέζοι ποντάρουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και στην ηλεκτροδότηση αντί να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
Επιπλέον, οι Κινέζοι εισαγωγείς συνάπτουν νέα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τα οποία θα είναι αρκετά για να καλύψουν την προβλεπόμενη ζήτηση μέχρι τη δεκαετία του 2030, αναφέρει η έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης