Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έρευνα: Η Αθήνα ανάμεσα στις πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης για κατανάλωση ενέργειας

Έρευνα: Η Αθήνα ανάμεσα στις πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης για κατανάλωση ενέργειας
Οι πιο ακριβές πόλεις στην Ευρώπη για κατανάλωση ενέργειας

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία παγκοσμίως. Μεταξύ του πληθωρισμού και του υψηλού ενεργειακού κόστους, πολλοί δεν φαίνεται να μπορούν να ξεφύγουν από το αυξανόμενο κόστος. Η Holidu, η πύλη κράτησης ενοικιαζόμενων καταλυμάτων διακοπών (www.holidu.gr), αποφάσισε να αναλύσει ποιες πόλεις είναι οι πιο ακριβές για τις τιμές της ενέργειας! Η μελέτη αυτή διεξήχθη συγκρίνοντας τις τιμές κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών τόσο για την ηλεκτρική ενέργεια όσο και για το φυσικό αέριο σε 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να προσδιοριστεί ποια είναι η πιο ακριβή πόλη στην Ευρώπη για το κόστος της ενέργειας. 

Πηγή: Nastya Dulhiier μέσω του Unsplash


Οι 5 πιο ακριβές πόλεις στην Ευρώπη για κατανάλωση ενέργειας συνολικά


  1. Κοπεγχάγη, Δανία Είναι επίσημο! Η Κοπεγχάγη της Δανίας είναι η πιο ακριβή πόλη στην Ευρώπη για ενέργεια! Με 62,11 c€/MWh στις συνολικές οικιακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας & φυσικού αερίου και πάνω από 20% αύξηση των μηνιαίων μεταβολών στις τιμές τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και του φυσικού αερίου, η Κοπεγχάγη έχει πληγεί σκληρά από την ενεργειακή κρίση. 

Κοπεγχάγη, Δανία. Πηγή: Ava Coploff, μέσω του Unsplash

  1. Βερολίνο, Γερμανία Στη δεύτερη θέση με 57,74 c€/MWh στις συνολικές οικιακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας & φυσικού αερίου και 23,11% αύξηση της μηνιαίας τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, οι κάτοικοι του Βερολίνου αισθάνονται πραγματικά τη ζέστη (ή την έλλειψή της) σε αυτές τις αυξανόμενες τιμές.
  1. Βιέννη, Αυστρία Την τρίτη θέση στην ευρωπαϊκή μας κατάταξη με 48,26 c€/MWh στις συνολικές οικιακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας & φυσικού αερίου και 36,31% αύξηση της μηνιαίας τιμής φυσικού αερίου καταλαμβάνει η Βιέννη.
  1. Άμστερνταμ, Ολλανδία Επόμενο στη λίστα μας είναι το Άμστερνταμ της Ολλανδίας με 44,3 c€/MWh στις συνολικές οικιακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας & φυσικού αερίου και αύξηση 30,60% στις μηνιαίες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
  1. Στοκχόλμη, Σουηδία Στην τελευταία θέση της πρώτης πεντάδας βρίσκεται η Στοκχόλμη της Σουηδίας με 48,41 c€/MWh στις συνολικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας & φυσικού αερίου για οικιακούς καταναλωτές και αύξηση 47,07% στις μηνιαίες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ποιος συμπληρώνει την πρώτη 10άδα των συνολικά ακριβότερων;

Κορυφαία στατιστική επισήμανση*

Μαδρίτη, Ισπανία. Πηγή: Ava Coploff, μέσω του Unsplash

  1. Πράγα, Τσεχία - 22,99% αύξηση της μηνιαίας ηλεκτρικής ενέργειας*
  2. Μαδρίτη, Ισπανία - 44,59 c€/MWh στις συνολικές οικιακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας & φυσικού αερίου*
  3. Αθήνα, Ελλάδα - 28,97% αύξηση της μηνιαίας τιμής του φυσικού αερίου*
  4. Βρυξέλλες, Βέλγιο - 56,95 c€/MWh στις συνολικές οικιακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας + φυσικού αερίου*
  5. Βέρνη, Ελβετία - 37,01 c€/MWh στις συνολικές οικιακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας + φυσικού αερίου*

Το top 10 με το ακριβότερο συνολικό κόστος*

Οικιακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας & φυσικού αερίου (c€/MWh)*

Βερολίνο, Γερμανία. Πηγή: Stefan Widua, μέσω του Unsplash

  1. Κοπεγχάγη, Δανία - 62,11 c€/MWh (οικιακή ηλεκτρική ενέργεια & τιμές φυσικού αερίου)
  2. Βερολίνο, Γερμανία - 57,74 c€/MWh
  3. Βρυξέλλες, Βέλγιο - 56,95 c€/MWh
  4. Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία - 54,95 c€/MWh
  5. Ρώμη, Ιταλία - 53,25 c€/MWh
  6. Στοκχόλμη, Σουηδία - 48,41 c€/MWh
  7. Βιέννη, Αυστρία - 48,26 c€/MWh
  8. Πράγα, Τσεχική Δημοκρατία - 46,2 c€/MWh
  9. Μαδρίτη, Ισπανία - 44,59 c€/MWh
  10. Άμστερνταμ, Ολλανδία - 44,3 c€/MWh

Τα αποτελέσματα που μας απασχόλησαν ιδιαίτερα

Ποια είναι η πόλη με τις υψηλότερες οικιακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας;

Το Λονδίνο. Νομίζατε ότι το Λονδίνο ήταν ακριβό; Λοιπόν, μόλις έγινε ακόμα πιο ακριβό! Σε αυτή την πόλη παρατηρούνται οι υψηλότερες οικιακές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος από οποιαδήποτε άλλη στη λίστα μας. Το μόνο θετικό είναι ότι είχε και την πιο απότομη μείωση από τις μηνιαίες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και της τιμής του φυσικού αερίου, οπότε ελπίζουμε ότι αυτά είναι καλά νέα για το μέλλον.


Λονδίνο. Πηγή: Giammarco, μέσω του Unsplash

Αθήνα, Ελλάδα - 28,97% αύξηση της μηνιαίας τιμής του φυσικού αερίου
Στην 8η θέση της κατάταξης των πιο ακριβών πόλεων ως προς την κατανάλωση ενέργειας συναντάμε την Αθήνα, με 28,97% αύξηση της μηνιαίας τιμής του φυσικού αερίου για οικιακούς καταναλωτές και αύξηση 1,2% στις μηνιαίες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αθήνα. Πηγή: Febiyan, μέσω του Unsplash

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε έναν διαδραστικό χάρτη και έναν πίνακα δεδομένων με την κατάταξη του πλήρους καταλόγου των πιο ακριβών πόλεων.

https://www.holidu.gr/magazine/oi-akrivoteres-poleis-tis-evropis-gia-katanalosi-energias

Μεθοδολογία: 

Η κατάταξη αυτή πραγματοποιήθηκε με την ανάλυση των τιμών κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών τόσο για την ηλεκτρική ενέργεια όσο και για το φυσικό αέριο σε 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να προσδιοριστεί ποια είναι η πιο ακριβή πόλη στην Ευρώπη όσον αφορά το ενεργειακό κόστος. Συμπεριλαμβάνονται οι οικιακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (c€/MWh), οι οικιακές τιμές φυσικού αερίου (c€/MWh), οι μηνιαίες μεταβολές στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας (%) και οι μηνιαίες μεταβολές στην τιμή του φυσικού αερίου (%). Από την κατάταξη αποκλείστηκαν όσες δεν διέθεταν το πλήρες σύνολο δεδομένων.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης