Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προς διαγραφή έως 1 δισ ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και ο κίνδυνος "black out"

Προς διαγραφή έως 1 δισ ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και ο κίνδυνος
Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών λειτουργεί ως πρόδρομη απόφαση και διασφαλίζει τον επόμενο φυσικό πρόσωπο ή την εταιρεία να εναντιωθεί στον προμηθευτή καθώς όλοι οι υπολογισμοί εξόφλησης έγιναν με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Με black out απειλείται η αγορά ενέργειας μετά την ιστορική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που ακυρώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τη αδυναμία να παράξει νόμιμες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Έγκυροι νομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για πλήρης ανατροπή σκηνικού στην εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος, διότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ρεύματος οφείλονται στη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία πλέον είναι άκυρη σύμφωνα με την απόφαση 6533/2022.
Οι ρυθμίσεις εξόφλησης λογαριασμών ρεύματος που έτρεχαν πριν από τον Ιούλιο του 2022 πλέον δεν νομιμοποιούνται οι προμηθευτές να απαιτούν από τα νοικοκυριά τα χρωστούμενα από ένα εργαλείο που κρίθηκε στη Δικαιοσύνη με την απειλή διακοπή ρεύματος.
Οι ενδιαφερόμενοι ως φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις πρέπει να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να προστατευτούν από τους προμηθευτές που συνεχίζουν να συντηρούν το ίδιο διεκδικητικό πλαίσιο έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών λειτουργεί ως πρόδρομη απόφαση και διασφαλίζει τον επόμενο φυσικό πρόσωπο ή την εταιρεία να εναντιωθεί στον προμηθευτή καθώς όλοι οι υπολογισμοί εξόφλησης έγιναν με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Οι επόμενες υποθέσεις που θα φτάνουν στα Δικαστήρια με αντίστοιχο περιεχόμενο θα ξεκινούν με πολύ ψηλό ποσοστό επιτυχίας διότι ήδη έχει εκδοθεί η πρώτη απόφαση που ακυρώνει τις οικονομικές αξιώσεις των προμηθευτών.

Στο 1 δισ ευρώ οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ρεύματος με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η αγορά της ενέργειας και ειδικότερα οι προμηθευτές διεκδικούν από νοικοκυριά και επιχειρήσεις το ποσό του 1 δισ ευρώ το οποίο όμως προέρχεται από ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος με τη συμμετοχή της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είδαν από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022 να τετραπλασιάζεται η αξία των λογαριασμών ρεύματος θα προσφύγουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη διότι τα ποσά που τους ζητήθηκαν εκτινάχθηκαν σε μηνιαία βάση στις 7.000 και 8000 ευρώ με την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής ενώ πριν την …εμφάνισή της αξία των λογαριασμών ήταν ανάμεσα στις 1500 και 2000 ευρώ ανάλογα με την κατανάλωση.
Στα λογιστήρια των προμηθευτών επικρατεί αμηχανία αλλά δεν φαίνεται να υποχωρούν στις αρχικές τους οικονομικές τους απαιτήσεις. Η κάθε περίπτωση θα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά μέχρι το πρόβλημα λάβει διαστάσεις.
Τα λάθη των προμηθευτών είναι δυσανάλογα σε σχέση με τη διαχείριση των κινδύνων που ανέλαβαν κατά την είσοδο τους στην αγορά.
Πάντως οι προμηθευτές θυσίασαν τη διαφάνεια στους λογαριασμούς ρεύματος για χάρη του ανταγωνισμού που τελικά θα λειτουργήσει σε βάρος τους διότι θα δυσκολευτούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τους καταναλωτές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης