Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Καζακστάν: Άρχισε να χρησιμοποιεί εναλλακτικές οδούς εξαγωγής πετρελαίου

Καζακστάν: Άρχισε να χρησιμοποιεί εναλλακτικές οδούς εξαγωγής πετρελαίου
Τον Ιούνιο του 2022, η ΕΕ συμπεριέλαβε στην έκτη δέσμη αντιρωσικών κυρώσεων ένα εμπάργκο στις θαλάσσιες προμήθειες από τη Ρωσία σε πετρέλαιο από τις 5 Δεκεμβρίου 2022 και πετρελαϊκά προϊόντα από τις 5 Φεβρουαρίου 2023.
Οι εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στο Καζακστάν άρχισαν να χρησιμοποιούν εναλλακτικές διαδρομές για την προμήθεια πετρελαίου στην ΕΕ το φθινόπωρο του 2022, παρακάμπτοντας τη διαμετακόμιση μέσω της Κοινοπραξίας αγωγών Κασπίας (συνδέει κοιτάσματα στο δυτικό Καζακστάν με το λιμάνι του Novorossiysk).
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Tengizchevroil σχεδιάζει να παραδώσει 1.000 τόνους πετρελαίου σιδηροδρομικώς στη Φινλανδία τον Οκτώβριο.
Η εταιρεία αναπτύσσει το μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου Tengiz με αποθέματα 3,2 δισ. τόνων.
Μέτοχοι της είναι η αμερικανική Chevron (50%) και η ExxonMobil Kazakhstan Ventures Inc (25%), η κρατική εταιρεία του Καζακστάν Kazmunaigas (20%) και η δομή της ρωσικής Lukoil Lukarco BV (5%).
Μια άλλη εταιρεία πετρελαίου, η Total & Dunga, σύμφωνα με πηγές του Reuters, σχεδιάζει να στείλει έως και 200.000 τόνους πετρελαίου μέσω του λιμανιού Aktau της Κασπίας στον αγωγό Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC• μεταφέρει πετρέλαιο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Γεωργίας στο τουρκικό λιμάνι Ceyhan ) πριν από το τέλος του έτους.
Οι πρώτες αποστολές, σύμφωνα με τους ίδιους, ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο, παραδόθηκαν 25.000 τόνοι σε ένα μήνα.
Η Total & Dunga αναπτύσσει το κοίτασμα Dunga (τα αποθέματα πετρελαίου είναι περισσότερα από 100 εκατομμύρια τόνοι), το 60% του ανήκει στη γαλλική Total, οι άλλοι συμμετέχοντες είναι η Oman Oil Company (20%) και η πορτογαλική Partex (20%).
Τον Αύγουστο, πηγή του Reuters ισχυρίστηκε ότι το Καζακστάν διαπραγματευόταν με την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR για την προμήθεια έως και 1,5 εκατομμυρίου τόνων πετρελαίου ετησίως μέσω της BTC.
Τον Ιούνιο του 2022, η ΕΕ συμπεριέλαβε στην έκτη δέσμη αντιρωσικών κυρώσεων ένα εμπάργκο στις θαλάσσιες προμήθειες από τη Ρωσία σε πετρέλαιο από τις 5 Δεκεμβρίου 2022 και πετρελαϊκά προϊόντα από τις 5 Φεβρουαρίου 2023.
Το όγδοο πακέτο κυρώσεων, που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο, προβλέπει που, ταυτόχρονα με το εμπάργκο, επιβάλλουν ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία δεν θα πουλήσει ενεργειακούς πόρους εις βάρος της: κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο φόρουμ της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας, ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι η Ρωσία δεν θα προμηθεύει καύσιμα σε χώρες που θα εισαγάγουν ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου.
Ταυτόχρονα, οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν να απαγορεύσουν την ασφάλιση και τη χρηματοδότηση των θαλάσσιων μεταφορών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία με τιμή αποστολής πάνω από το καθορισμένο όριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης