Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Gazprom: Ολόκληρη η ποσότητα φυσικού αερίου των Nord Stream 1 και 2 θα κατευθυνθεί στην Τουρκία - Η Ευρώπη θα παγώσει

Gazprom: Ολόκληρη η ποσότητα φυσικού αερίου των Nord Stream 1 και 2 θα κατευθυνθεί στην Τουρκία - Η Ευρώπη θα παγώσει
Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom δήλωσε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου μέσω Nord Stream θα κατευθυνθούν στην Τουρκία εάν κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές.
Σχετικά Άρθρα
Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω του συστήματος αγωγών Nord Stream 1 και 2 πιθανότατα δεν θα αποκατασταθούν ενώ θα μπορούσαν να ανακατευθυνθούν σε αγωγούς μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς την Τουρκία.
Τάδε έφη ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom PJSC, Alexei Miller, στη ρωσική τηλεόραση.

«Τίποτα δεν είναι αδύνατο»

«Μιλάμε για εκείνους τους όγκους που χάσαμε χάρη στις ενέργειες διεθνούς τρομοκρατίας κατά των αγωγών Nord Stream, επομένως αυτοί μπορεί να είναι σημαντικοί όγκοι», δήλωσε ο Miller στη ρωσική τηλεόραση, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι έχουμε την εμπειρία προετοιμασίας για την υλοποίηση του έργου South Stream, το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να έχει χωρητικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων [ετησίως].
Επομένως, αν μιλάμε ακόμη σχετικά με την τεχνική τεκμηρίωση για την ανάπτυξη της διαδρομής, για το South Stream - όλα αυτά είχαν γίνει ήδη κάποτε», συνέχισε ο Miller.
Το South Stream ήταν ένα έργο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2012 αλλά ακυρώθηκε το 2014 λόγω ευρωπαϊκών κυρώσεων και περιορισμών από Βρυξέλλες.
Το δίκτυο αγωγών μήκους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μήκους 1.500 μιλίων, θα μπορούσε να μεταφέρει 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία. Τελικά αντικαταστάθηκε από τον TurkStream, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία το 2020.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Miller μίλησε στο φόρουμ Russian Energy Week στη Μόσχα, όπου είπε ότι δεν υπήρχε επείγουσα ανάγκη για τη διόρθωση των αγωγών Nord Stream 1 και 2 μετά τους βομβαρδισμούς. 
Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν επίσης στο φόρουμ την περασμένη εβδομάδα και ανέφερε:
«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε στη Μαύρη Θάλασσα τους χαμένους όγκους του Nord Stream που περνούσαν από τη Βαλτική Θάλασσα».
Ο Τούρκος πρόεδρος και ο Putin συναντήθηκαν αργότερα μέσα στην εβδομάδα για να συζητήσουν έναν νέο αγωγό στη Μαύρη Θάλασσα που θα χρησιμοποιεί την Τουρκία για την εξαγωγή αερίου στην Ευρώπη.
1_56.png

Την ίδια ώρα, η Gazprom, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2022, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, παρήγαγε 327,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την επιχειρησιακή περίληψη της εταιρείας, αυτό είναι 18% (72 δισ. κυβικά μέτρα) λιγότερο από πέρυσι.
Η ζήτηση για αέριο της εταιρείας από το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά μειώθηκε κατά 5,2% κατά την περίοδο αυτή (κατά 9,5 δισ. κυβικά μέτρα).
Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 89,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ή 41,4% (63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) λιγότερο από την ίδια περίοδο του 2021.

«Η Ευρώπη θα παγώσει τον χειμώνα ακόμη και αν γεμίσει τις αποθήκες της με φυσικό αέριο» 

Στο μεταξύ, έναν δύσκολο και συνάμα δυστοπικό χειμώνα προβλέπεται να βιώσουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom, Alexey Miller. 
Σύμφωνα με την «κεφαλή» της εταιρείας, οι ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούσαν ακόμα να παγώσουν κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού ψύχους αυτόν τον χειμώνα, παρά το γεγονός ότι η ήπειρος έχει σχεδόν γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου. 
«Ο χειμώνας μπορεί να είναι ακόμη σχετικά ζεστός, αλλά μια εβδομάδα ή ακόμη και πέντε ημέρες με σκληρό κρύο είναι πολύ πιθανό. 
Όπως επίσης πιθανό είναι ολόκληρες πόλεις, θεός φυλάξοι, να παγώσουν», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, στο Russian Energy Week στη Μόσχα. 

Το ενεργειακό υστέρημα της Ευρώπης 

Κατά τις ημέρες αιχμής της χειμερινής ζήτησης ενέργειας, η Ευρώπη θα μπορούσε να στερηθεί περίπου 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, ή το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσής της, είπε ο Miller, επικαλούμενος έρευνα αναλυτών. 
Η Ρωσία έχει μειώσει τις παραδόσεις στην περιοχή εδώ και μήνες μετά την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Δύσης και Κρεμλίνου λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. 
Η Gazprom προμήθευε προηγουμένως την Ευρώπη με 600 έως 1,7 δισεκατομμυρία κυβικά μέτρα την ημέρα κατά την περίοδο αιχμής, είπε ο Miller. 
Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου είναι σήμερα στο 91%. 
Αργότερα χρονικά και συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2023, οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι γεμάτες περίπου στο 5%, όταν τυπικά τελειώνουν οι αποσύρσεις φυσικού αερίου, είπε ο Miller. 
«Σίγουρα, η Ευρώπη θα επιβιώσει, αλλά τι θα συμβεί μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να ξεκινήσουν να γεμίζουν πάλι τις αποθήκες πριν από τον χειμώνα του 2023 και του 2024, είπε ο Miller. 
«Θα είναι σαφές τότε ότι η ενεργειακή κρίση έχει έρθει όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα». 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης