Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μέτρα – εμπαιγμός από την ΕΕ για την ενεργειακή κρίση, οδηγούν σε χάος τις οικονομίες – Στις 18/10 οι προτάσεις

Μέτρα – εμπαιγμός από την ΕΕ για την ενεργειακή κρίση, οδηγούν σε χάος τις οικονομίες – Στις 18/10 οι προτάσεις
Πρόκειται για παρεμβάσεις της Commission που συνιστούν εμπαιγμό για πολίτες και επιχειρήσεις, που αναμένεται να οδηγήσουν οικονομίες και κοινωνίες σε χάος
Σχετικά Άρθρα

Tην Τρίτη, 18 Οκτωβρίου, μετά τη συνεδρίαση του σώματος των επιτρόπων στο Στρασβούργο, αναμένονται οι νομοθετικές προτάσεις της Commission για την ενέργεια, όπως ανέφερε με ανάρτησή της στο Twitter η Ursula Von der Leyen.
Πρόκειται για παρεμβάσεις που συνιστούν εμπαιγμό για πολίτες και επιχειρήσεις, που αναμένεται να οδηγήσουν οικονομίες και κοινωνίες σε χάος.
«Καλή συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη για την ενέργεια με μέλη του σώματος των επιτρόπων. Σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά στην εφαρμογή του οδικού χάρτη που παρουσιάστηκε στους ηγέτες στην άτυπη σύνοδο κορυφής στην Πράγα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας.
Θα εγκρίνουμε ακόμη ένα πακέτο νομοθετικών προτάσεων στην επόμενη συνεδρίαση του κολεγίου μας, την Τρίτη» σημείωσε η πρόεδρος της Commission.
Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να δεσμεύονται δημόσια για μια «στοχευμένη και προσωρινή» δημοσιονομική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την τιθάσευση των υψηλών τιμών ενέργειας προκειμένου να μην υπονομευθούν οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά αξιωματούχοι διεθνών οικονομικών οργανισμών προειδοποιούν ότι θα είναι πολιτικά πολύ δύσκολο αυτό να πραγματοποιηθεί.
Η εμμονή της Δύσης στην παράλογη αντιπαράθεση στη Ρωσία και οι… υστερικές και αυτοκτονικές κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της απειλούν τόσο την παραγωγική βάση της Γηραιάς Ηπείρου όσο και την κοινωνική συνοχή καθώς τα μέτρα στήριξης οδηγούν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό τις οικονομίες της Ηπείρου όπως δείχνουν οι αμείλικτοι αριθμοί.

Πολιτική πίεση και δημοσιονομική σταθερότητα

Κατά τις διαβουλεύσεις στο περιθώριο των συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι η πολιτική πίεση για την προστασία των πολιτών και των θέσεων εργασίας τους ενόψει της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας οδηγεί στην πράξη σε μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τους μακροοικονομικούς υπολογισμούς.
«Εάν περίπου τα δύο τρίτα του πληθωρισμού προέρχονται από ένα εξωτερικό σοκ στον ενεργειακό εφοδιασμό και όχι από την υπερβολική ζήτηση, θα το λύσει η αυστηροποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής;
Όχι», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Ασυμβίβαστοι στόχοι

«Για τους πολιτικούς αυτή είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ούδείς γνωρίζει πραγματικά πώς να συμβιβάσει την πτυχή της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής και, τελικά, όλοι κάνουν ό,τι πρέπει για να κρατήσουν τους ψηφοφόρους τους θωρακισμένους», είπε ο αξιωματούχος.
Ωστόσο, η προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με δημόσιο χρήμα λειτουργεί αποτελεσματικά ως ένα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, που όμως κινείται ενάντια στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό και αποδυναμώνει το σήμα των τιμών που αποσκοπεί στη μείωση της ζήτησης.
Για να αποφευχθεί η αύξηση του πληθωρισμού, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν αυτή τη βοήθεια προσωρινή και στοχευμένη, αλλά ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Paolo Gentiloni, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα ήταν δύσκολο να τηρηθεί αυτός ο στόχος.
Whatever it takes' reloaded? Europe's fiscal response to the energy crisis

Άρση των μέτρων και στόχευση…

«Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο γιατί όταν εισάγεται ένα μέτρο η τάση να διατηρηθεί είναι αναπόφευκτη και είναι δύσκολο να περιοριστεί η υποστήριξή του σε ορισμένες ομάδες», επισήμανε.
Ακόμα και οι ίδιοι οι όροι «στοχευμένο και προσωρινό» κατανοούνται διαφορετικά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκαλώντας μεγάλη ένταση κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, δήλωσαν αξιωματούχοι.
«Στόχευση θα μπορούσε να σημαίνει στόχευση των φτωχότερων στην κοινωνία, αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει στόχευση στη ρίζα του προβλήματος, πράγμα που σημαίνει υψηλές τιμές ενέργειας», είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σημειώνοντας επίσης ότι σε μια κατάσταση κρίσης ήταν δύσκολο για τους πολιτικούς να δώσουν βοήθεια σε κάποιους αλλά όχι σε άλλους.
«Το προσωρινό είναι επίσης δύσκολο να προσδιοριστεί -εάν π.χ. αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί ή η πρόνοια ώστε να βοηθηθούν οι τους φτωχότεροι, θα παραμείνει έτσι», επισήμανε.
Stoxx 600 Index: Europe Stocks Fall for Fourth Day Over Fears About Fed  Policy - Bloomberg

Νοικοκυριά εναντίον επιχειρήσεων

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Alfred Kammer επισήμανε ότι ένα καλό παράδειγμα στοχευμένης και προσωρινής ήταν η βοήθεια για νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μέσω εφάπαξ εκπτώσεων στους λογαριασμούς ενέργειας.
Ωστόσο, αξιωματούχοι σημειώνουν επίσης ότι δεδομένου ότι οι τιμές της ενέργειας δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σύντομα στα επίπεδα πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, θα είναι δύσκολο να αποφασίσουμε πότε θα αποσυρθούν αυτές οι εκπτώσεις.
Τα διαφορετικά επίπεδα στήριξης που μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι χώρες της Ευρωζώνης προκαλούν πρόσθετες εντάσεις, ειδικά αφότου η Γερμανία ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα στήριξης για νοικοκυριά και εταιρείες ύψους έως και 200 δισ. ευρώ -ποσό που λίγες άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη θα μπορούσαν να φτάσουν.
Για παράδειγμα, ενώ τα σχέδια του Βερολίνου χαιρετίστηκαν από ψηφοφόρους και αγορές, ένα τεράστιο πακέτο που ανακοινώθηκε στη Βρετανία και το οποίο περιελάμβανε πάγωμα των τιμών της ενέργειας προκάλεσε αντιδράσεις στην αγορά, δείχνοντας ότι δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια περιθώρια ελιγμών στα μάτια των επενδυτών.
Ωστόσο, πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν πολλές επιλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης