Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στρατηγική συμμαχία – Ο Erdogan αποδέχθηκε την πρόταση Putin για μετατροπή της Τουρκίας σε ρωσικό ενεργειακό κόμβο

Στρατηγική συμμαχία – Ο Erdogan αποδέχθηκε την πρόταση Putin για μετατροπή της Τουρκίας σε ρωσικό ενεργειακό κόμβο
Επί τάπητος ο αγωγός Turk Stream με διέλευση κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα
Σχετικά Άρθρα

«Δεν θα υπάρξει αναμονή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan στην πρώτη επίσημη αντίδραση στη ρωσική πρόταση να γίνει η Τουρκία ρωσικός κόμβος φυσικού αερίου για την Ευρώπη.
Και οι δύο ηγέτες συμμετείχαν και συναντήθηκαν σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Καζακστάν, όπου ο Putin παρουσίασε ένα σχέδιο για εξαγωγή περισσότερου φυσικού αερίου - το οποίο έχει μπλοκαριστεί μέσω των κύριων ευρωπαϊκών κόμβων - λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και των «μυστηριωδών» επιθέσεων δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream.
Επί τάπητος ο αγωγός Turk Stream με διέλευση κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Και οι δύο είπαν ότι τώρα προχωρούν γρήγορα, θέτοντας τις βάσεις για τεχνικά σχέδια.
«Μαζί με τον Putin, δώσαμε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας και στον αρμόδιο φορέα της ρωσικής πλευράς να συνεργαστούν», είπε ο Erdogan μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο.
«Θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη μελέτη. Όπου είναι το καταλληλότερο μέρος, ελπίζουμε να εγκαταστήσουμε αυτό το κέντρο διανομής εκεί», πρόσθεσε ο Τούρκος ηγέτης.

Ενεργειακή κρίση

Ο Erdogan είχε προτείνει τη Θράκη ως ιδανική τοποθεσία.
Η Τουρκία σχεδιάζει να αμβλύνει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και προβάλλει τον εαυτό της ως αξιόπιστο «ουδέτερο» μεσολαβητή για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
«Η αποδυνάμωση της Ευρώπης από όλες τις απόψεις δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας.
Αντίθετα, είναι ενάντια (τα συμφέροντα της Τουρκίας)», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
«Αυτό είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Πόσοι από την Ευρώπη... είναι έτοιμοι να αγοράσουν φυσικό αέριο από ένα τέτοιο έργο;
Αυτό πρέπει να επιλυθεί από κοινού», πρόσθεσε ο Cavusoglu.
black_sea.jpg

Τέχνασμα;

Όσον αφορά στην Ευρώπη, οι ηγέτες της είναι πιθανό να το κρίνουν αυτό μόνο ως άλλο ένα τέχνασμα της Μόσχας για να σπείρει διχασμό μεταξύ του ΝΑΤΟ καθώς και των χωρών της ΕΕ
στην ενιαία στάση τους εναντίον της Ρωσίας και καθώς προσπαθούν να συμφωνήσουν σε τιμωρητικά ενεργειακά μέτρα κατά της Μόσχας, αλλά με τρόπο που δεν θα πλήττει περισσότερο τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς και την οικονομία.
Μέχρι στιγμής, φυσικά, αυτή η δύσκολη προσπάθεια -συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών για περιορισμό των τιμών του ρωσικού πετρελαίου- απέτυχε και αποκάλυψε τις εντάσεις και τα ρήγματα εντός της ΕΕ, δεδομένης της ισχυρής αντίστασης χωρών όπως η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης