Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επένδυση - μαμούθ 10,2 δισ. ευρώ του τσεχικού ενεργειακού ομίλου EPH σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Γερμανία

Επένδυση - μαμούθ  10,2 δισ. ευρώ του τσεχικού ενεργειακού ομίλου EPH σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Γερμανία
Η LEAG πρόκειται τώρα να κατασκευάσει ηλιακά και αιολικά πάρκα συνδυασμένης ισχύος 7 γιγαβάτ έως το 2030, αναφέρει η τσεχική οικονομική εφημερίδα Hospodarske noviny (HN) , επισημαίνοντας ότι αυτή η παραγωγή ισούται με την παραγωγή τριάμισι του Temelins, ενός από τα δύο Τσέχικα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

Ο ενεργειακός όμιλος EPH με έδρα την Τσεχία ανέφερε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 10,2 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Lausitz Energie (LEAG), τη γερμανική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τέσσερα λιγνιτωρυχεία και τέσσερις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα ανατολικά της χώρας.
Η τεράστια επένδυση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην επιχειρηματική στρατηγική της EPH, η οποία μέχρι τώρα επικεντρωνόταν στον άνθρακα και το φυσικό αέριο σε ένα στοίχημα ότι η πράσινη μετάβαση θα διαρκούσε περισσότερο από το αναμενόμενο.
Η EPH, η οποία ανήκει στο δίδυμο δισεκατομμυριούχων Daniel Kretinsky και Patrik Tkac, έχει αγοράσει ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία σε άνθρακα όπως το LEAG σε χαμηλές τιμές, σε μια εποχή που οι περισσότεροι επενδυτές έχουν απομακρυνθεί από πηγές ενέργειας που επιταχύνουν την καταστροφή του κλίματος.
Φέτος η στρατηγική απέδωσε θεαματικά, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία άνθρακα επαναχρησιμοποιήθηκαν για να κρατήσουν τα φώτα της Ευρώπης αναμμένα, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις διακοπές αερίου για να κάνει τη Δύση να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η LEAG πρόκειται τώρα να κατασκευάσει ηλιακά και αιολικά πάρκα συνδυασμένης ισχύος 7 γιγαβάτ έως το 2030, αναφέρει η τσεχική οικονομική εφημερίδα Hospodarske noviny (HN) , επισημαίνοντας ότι αυτή η παραγωγή ισούται με την παραγωγή τριάμισι του Temelins, ενός από τα δύο Τσέχικα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας.
«Πριν από χρόνια, ο Daniel Kretinsky πόνταρε στον άνθρακα, ο οποίος θεωρούνταν ήδη πολύ τοξικός για πολλούς άλλους επενδυτές», έγραψε ο Jan Broz του HN, προσθέτοντας ότι η «επιχειρηματική διαίσθηση του Kretinsky έχει αποδώσει», καθώς οι τρέχουσες υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αποφέρουν μεγάλα κέρδη από τον άνθρακα.

Επέκταση επενδύσεων 

Αυτή είναι η δεύτερη σημαντική επένδυση που ανακοίνωσε πρόσφατα η EPH μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς του 100% του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με αέριο Sloe στην Ολλανδία, η οποία ακολούθησε την εθνικοποίηση της γαλλικής EDF και τη διάθεση ορισμένων από τα περιουσιακά της στοιχεία.
Η επένδυσή της στη LEAG, την οποία η EPH αγόρασε μαζί με την PPF Investments το 2016 από τη σουηδική Vattenfall εν μέσω διαμαρτυριών από το κοινό, έχει αποτελέσει έκτοτε πηγή συχνής κριτικής στην Τσεχία και τη Γερμανία. Επικρίθηκε από περιβαλλοντικούς και ενεργειακούς αναλυτές που το θεώρησαν ως κυνικό και καιροσκοπικό τρόπο για τη συλλογή οικονομικών αποζημιώσεων για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στη Γερμανία, ενώ οι εταιρείες της EPH συνεχίζουν να ρυπαίνουν στην Τσεχία.
Το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για γερμανικά σχέδια για αποζημίωση 4,35 δισ. ευρώ στις εταιρείες κοινής ωφελείας RWE και LEAG, για να τις ενθαρρύνει να επιταχύνουν τη σταδιακή κατάργηση των λιγνιτικών σταθμών, με το σκεπτικό ότι μπορεί να περιλαμβάνει κρατική ενίσχυση.
«Η υπόλοιπη Ευρώπη κοιτάζει τη Γερμανία καθώς βγαίνει από τον άνθρακα», είπε η δικηγόρος του ClientEarth, Juliette Delarue, σύμφωνα με το Reuters πέρυσι. Οι σταδιακές καταργήσεις είναι σύμφωνες με τη νομοθεσία της ΕΕ και διασφαλίζουν ότι το δημόσιο χρήμα χρησιμοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η EPH μπορεί να έχει ωφεληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία όσον αφορά τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά η σύγκρουση έπληξε επίσης την επιχείρηση αγωγών φυσικού αερίου της EPH. Η EPH είναι σημαντικός εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου και οι Moody's - Fitch υποβάθμισαν τις αξιολογήσεις τους για την EPH και τη μονάδα αγωγών της EP Infrastructure, νωρίτερα αυτό το έτος, προειδοποιώντας για την εξάρτησή τους από την Gazprom.
Η EP Infrastructure υπήρξε σημαντικός παράγοντας δημιουργίας μετρητών για την EPH μέσω των πληρωμών της για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Σλοβακίας, αλλά αυτές οι ροές έχουν πλέον σε μεγάλο βαθμό διακοπεί.

Η EPH έχει υποστηρίξει, ωστόσο, ότι θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει τη μείωση των πληρωμών διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της παραγωγής ενέργειας της.

«Εάν σταματήσει η ροή [αερίου], η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού θα αυξηθεί και τα έσοδά μας από το τμήμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθούν σημαντικά», εξήγησε ο εκπρόσωπος του EPH Daniel Castvaj στο τσεχικό πρακτορείο Denik Referendum σχετικά με το γιατί η EPH δεν ανησυχεί για τις προοπτικές διακοπής των πληρωμών της για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Zbynek Stanjura ανακοίνωσε στις 4 Οκτωβρίου φόρο 60% επί των καθαρών κερδών για τρία χρόνια, με στόχο τις τράπεζες από τις οποίες σχεδιάζει να εισπράττει περίπου 25 δισ. CZK (1 δισ. ευρώ) ετησίως. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δήλωσαν επίσης ότι υπολογίζουν την είσπραξη 100 δισ. CZK (4 δισ. ευρώ) από εταιρείες ενέργειας, καθώς και σχέδιο για τον μετασχηματισμό της CEZ, αλλά οι τελικές νομοθετικές προτάσεις δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης