Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Gas Infrastructure Europe: Άδειασαν οι αποθήκες αερίου ήδη από το Σεπτέμβριο – Θα ενταθεί το σοκ στην προσφορά το χειμώνα

Gas Infrastructure Europe: Άδειασαν οι αποθήκες αερίου ήδη από το Σεπτέμβριο – Θα ενταθεί το σοκ στην προσφορά το χειμώνα
Αρνητικό διαμορφώνεται το ισοζύγιο εισροών και εκροών στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ευρώπης ενώ ακόμη είναι υψηλές οι θερμοκρασίες - Στο 87,83% η πληρότητα
Σχετικά Άρθρα

Για πρώτη φορά από τις αρχές Απριλίου (από το τέλος της περιόδου θέρμανσης), η εκροές φυσικού αερίου από υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπέρασαν τις εισροές μετά τα προβλήματα ελλείψεων στο Βέλγιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE) της Ένωσης Διαχειριστών Υποδομών Αερίου στην Ευρώπη.
Έτσι, στις 30 Σεπτεμβρίου οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου πληρώθηκαν κατά 87,83%, σύμφωνα με ανακοίνωση της αρχής όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Ria Novosti την Κυραική 2 Οκτωβρίου 2022.
Ταυτόχρονα, τις τελευταίες πέντε ημέρες, το ποσοστό πληρότητας μειώνεται σταθερά - από 0,32 σε 0,15 ποσοστιαίες μονάδες.
Για σύγκριση: τον Σεπτέμβριο, το μέσο ποσοστό εισροών ήταν 0,25 ποσοστιαίες μονάδες και ένα μήνα νωρίτερα 0,37%.
Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό πλήρωσης των αποθηκών μειώνεται με ρυθμό  0,51 ποσοστιαίες μονάδες την ημέρα, που είναι η χαμηλότερη τιμή σε διάστημα έξι μηνών
Και παρόλο που 16 από τα 18 κράτη που διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης συνεχίζουν να προμηθεύονται ποσότητες, το ισοζύγιο έχει γίνει αρνητικό επειδή οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο Βέλγιο, μια από τις μικρότερες από άποψη όγκου, έχουν αδειάσει (πληρότητα: μείον 92,09 ποσοστιαίες μονάδες).
Στιγμιότυπο_οθόνης_2022-10-02_162929.png
Αποτυχία του στόχου για την πληρότητα

Η συνολική χωρητικότητα των ευρωπαϊκών αποθηκευτικών εγκαταστάσεων είναι περίπου 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και σήμερα (στοιχεία 30 Σεπτεμβρίου 2022) περιέχουν περίπου 95,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου.
Το ποσοστό πληρότητας της τάξεως του 80%, που σχεδίαζε να επιτύχει η ΕΕ έως την 1η Νοεμβρίου, ξεπέρασαν 13 χώρες και από αυτές, το όριο του 90 % ξεπέρασαν Γερμανία , Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Δανία, Σουηδία .
Χαμηλά στην κατάταξη είναι η Λετονία , όπου οι εγκαταστάσεις έχουν πληρότητα 52,54 % (μείον 0,09 ποσοστιαίες μονάδες).
Εν τω μεταξύ, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης παρέχει συνήθως μόνο το 25-30% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη το χειμώνα.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2022-10-02_162707.png
Επομένως, ακόμη και αποθέματα κοντά στο μέγιστο δεν εγγυώνται την αδιάτακτη προσφορά για την περίοδο φθινοπώρο-χειμώνας με τις καιρικές συνθήκες να διαδραματίζουν καίριο ρόλο όσον αφορά την ποσότητα της κατανάλωνα.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη σημαντική μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία - με χαρακτηριστική την αιφνίδια διακοπή της προμήθειας της Ιταλίου μέσω του κόμβου διέλευσης φυσικου αερίου της Αυστρίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνήσεις της ΕΕ εφαρμόζουν σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας και προειδοποιούν το κοινό ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι σκληρός.
Gas pipeline map of Europe
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης