Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σόφια - τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του IGB - Οι χαιρετισμοί ηγετών των υπόλοιπων εμπλεκομένων χωρών

Σόφια - τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του IGB - Οι χαιρετισμοί ηγετών των υπόλοιπων εμπλεκομένων χωρών
«Ο IGB αλλάζει ήδη αποφασιστικά τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης» , τόνισε ο  Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Rumen Radev
Σχετικά Άρθρα

Τη βούληση που επέδειξαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας για την ολοκλήρωση του έργου υπογράμμισε στην τελετή για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), που έγινε στη Σόφια, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Galab Donev.
«Οι κοινές προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία, καθώς από σήμερα ο αγωγός είναι έτοιμος για εμπορική χρήση», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως ο IGB μπορεί να ικανοποιήσει όλη την εσωτερική ζήτηση και κυρίως να πετύχει την πολυπόθητη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου, που «είναι "κλειδί" για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Βουλγαρίας».
«Ο αγωγός αυτός καθιστά τη χώρα μας λιγότερο ευάλωτη στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και βελτιώνει τη διαπραγματευτική μας θέση», ανέφερε και εξήρε τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι αποτελεί απόδειξη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο πλευρών.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, μίλησε για μια «ιστορική τελετή», υπογραμμίζοντας τη σημασία του αγωγού για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου.
Όπως ανέφερε, «η ενεργειακή ασφάλεια είναι κομμάτι της εθνικής ασφάλειας κάθε χώρας και η σημερινή γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο το αποδεικνύει αυτό για ακόμη μια φορά».
Μεταξύ άλλων, υπενθύμισε ότι εδώ και χρόνια η χώρα του είναι βασικός προμηθευτής πετρελαίου στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, έχει γίνει επίσης αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου και σύντομα «αξιόπιστος σύμμαχος» και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ σημείωσε ότι την προηγούμενη χρονιά οι εξαγωγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν ήταν περίπου 19 δισ. bcm, εκ των οποίων το 8,1 δισ. ήταν προς την Ευρώπη (αύξηση 40% σε σχέση με την περασμένη χρονιά) και φέτος θα αυξηθούν οι εξαγωγές σε πάνω από 22 δισ. bcm, εκ των οποίων τα 11,5 δισ. θα πάνε στους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Ακόμη, ο Αζέρος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο σχετικό μνημόνιο κατανόησης που έχει υπογράψει το Αζερμπαϊτζάν με την Κομισιόν, κάνοντας λόγο για «ένα πολύ ουσιαστικό έγγραφο», βάσει του οποίου σχεδιάζεται ο διπλασιασμός της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη έως το 2027.

Τι ανέφεραν Ciuca, Vucic, Radev

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Nicolae Ciucă, τόνισε ότι «η ολοκλήρωση του αγωγού συμβάλλει σημαντικά στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου», αλλά «θα πρέπει να παραμείνουμε ρεαλιστές και να επιταχύνουμε τη διαφοροποίηση αυτή μειώνοντας περαιτέρω την εξάρτηση από τη Ρωσία».
Υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης κοινών έργων, βασισμένων στη λογική της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος και σημείωσε πως «η περιφερειακή συνεργασία είναι το κλειδί στην επιτυχία».
Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου και για τη χώρα του, λέγοντας πως «είναι πολύ σημαντικό και για τη Σερβία, καθώς έχει αρχίσει να κατασκευάζεται ο διασυνδετήριος αγωγός με τη Βουλγαρία». Εξέφρασε την ελπίδα πως την ίδια περίοδο του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και αυτό το πρότζεκτ που θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην αλλαγή του ενεργειακού χάρτη της περιοχής, όπως επίσης και το αντίστοιχο πρότζεκτ με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πρόεδρο της Κομισιόν προσωπικά για τη βοήθεια, λέγοντας πως «χωρίς τη βοήθεια αυτή δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει αυτούς τους στόχους».
Στην «ανεύθυνη επιθετικότητα της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία» που οδήγησε στον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Stevo Pendarovski , ο οποίος ευχαρίστησε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τη βούληση της επέκτασης της ενεργειακής υποδομής και στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων.
Πρόσθεσε τη σημασία που έχει αυτό για τη χώρα του και πως η Βόρεια Μακεδονία είναι έτοιμη να κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ζήτησε «μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» και να δοθεί πρόσβαση σε όλες τις χώρες της περιοχής στους μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ. «Θα πρέπει, με αμοιβαίες προσπάθειες από όλους μας, να υλοποιήσουμε το μότο: μαζί είμαστε ισχυρότεροι», συμπλήρωσε.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev, κλείνοντας με την ομιλία την εκδήλωση, τόνισε ότι «ο IGB αλλάζει ήδη αποφασιστικά τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης» και δεν πρόκειται απλώς για ένα έργο υποδομής, αλλά ένα σύμβολο της αυξανόμενης συνεργασίας στην περιοχή μας.
Έκανε αναφορά στις δυσκολίες στην πορεία κατασκευής του έργου και ευχαρίστησε την ομάδα του ICGB για την επιμονή τους και τους ανθρώπους της κατασκευάστριας εταιρείας ΑΒΑΞ για τον επαγγελματισμό τους και υπογράμμισε πως «η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του IGB είναι μια σταθερή απόδειξη της αποφασιστικότητάς μας ότι δεν υπάρχει όριο στην επιτυχία, όταν όλοι μας είμαστε ιδιαίτερα αφοσιωμένοι στο κοινό μας μέλλον».
Ακόμη, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας ανέφερε πως το κλειδί της επιτυχίας είναι τα κοινά έργα συνδεσιμότητας και πως «η κρίση μας ωθεί να σκεφτούμε συλλογικά», γι' αυτό και πέραν των ενεργειακών πρότζεκτ θα πρέπει να σχεδιάζουμε και έργα που αφορούν ευρύτερα τις υποδομές, όπως οι δρόμοι και οι σιδηρόδρομοι, κά.
sofia9_1.JPG
Η εκτελεστική διευθύντρια του ICGB, Teodora Georgieva, αναφέρθηκε στην πορεία κατασκευής του έργου και στο πως αυτό αλλάζει τα δεδομένα για ολόκληρη την περιοχή, ο εκτελεστικός διευθυντής Γεώργιος Σάτλας, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του IGB και επισήμανε τις προκλήσεις στην κατασκευή του , ενώ το «παρών» έδωσε ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΑΒΑΞ, που κατασκεύασε το έργο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης