Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν την κατανάλωση ρεύματος κατά 115.038 MWh σε 4 ημέρες

Τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν την κατανάλωση ρεύματος κατά 115.038 MWh σε 4 ημέρες
ΔΕΔΔΗΕ ο μεγάλος ασθενής
Σχετικά Άρθρα

Άμεση ήταν η ανταπόκριση των νοικοκυριών στο κυβερνητικό κίνητρο περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος όταν από την ημέρα ανακοίνωσης της νέας πολιτικής εξοικονόμηση της ενέργειας του ΥΠΕΝ, σημειώθηκε μείωση κατά 115.038 MWh σε τέσσερις ημέρες.

Τα νοικοκυριά έβγαλαν οικιακές συσκευές από τις πρίζες ενώ το φως στο δωμάτιο ανάβει όταν είναι απαραίτητο.
Τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από την Αγορά της Επόμενης Ημέρας είναι αποκαλυπτικά. Το BN φέρνει στο «φως» την αποδοχή του μέτρου από τα νοικοκυριά παρότι μπήκαν σε εφαρμογή με καθυστέρηση 12 μηνών ενώ το ΥΠΕΝ έχει αποκλείσει από την επιβράβευση των 50 ευρώ ανά MWh τα οκτώ στα δέκα νοικοκυριά.

Κατά 30,8% μειώθηκε η κατανάλωση ενέργειας

Από την Τετάρτη 22 μέχρι το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου του 2021 τα νοικοκυριά κατανάλωσαν 373.295 MWh. Φέτος μετά την εξαγγελία του μέτρου από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα τα νοικοκυριά έκαψαν λιγότερο ρεύμα κατά 115.038 MWh από την Πέμπτη 22 έως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022.
Σε διάστημα 4 ημερών η κατανάλωση ρεύματος στην κατηγορία χαμηλής τάσης των νοικοκυριών υποχώρησε σε 258.257 MWh από 373.295 MWh πέρυσι σημειώνοντας πτώση 30,8%,δηλαδή μειώθηκε σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το 15% που όρισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πόσα νοικοκυριά συμμετείχαν στην προσπάθεια

Οι υπολογισμοί λένε ότι στη μάχη της μείωσης της ενέργειας συμμετείχαν 864.947 νοικοκυριά αλλά μόλις τα 216.236 έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο μπόνους των 50 ευρώ ανά MWh.

Πόσο μειώθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου

Η προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας από τα νοικοκυριά είχε άμεση επίπτωση και στη χρήση φυσικού αερίου στην παραγωγή ενέργειας. Η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 72.631 MWh στο τετραήμερο από 22/9 έως 25/9 του 2022. Πέρυσι παρήχθησαν 273.342 MWh ενώ φέτος υποχώρησαν σε 200.711 MWh, σημειώνοντας πτώση κατά 26,5%.

Η κοροϊδία του ΥΠΕΝ προς τα εκατομμύρια των νοικοκυριών

Το κίνητρο μείωσης της κατανάλωσης της ενέργειας σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Κώστα Σκρέκα αφορά τις μηνιαίες καταναλώσεις ρεύματος πάνω από τις 501 KWh και ξεπερνά τις 1001 Kwh το μήνα. Η επιβράβευση των νοικοκυριών πάνω από τις 500 KWh θυμίζει το Power Pass που επιβράβευσε τα νοικοκυριά που είχαν καταναλώσεις ρεύματος υψηλότερες από 1000 KWh το μήνα. Μόλις 50.000 νοικοκυριά έλαβαν τα 599 ευρώ όταν η πλειοψηφία των νοικοκυριών έλαβε από 18 έως 200 ευρώ ενώ είχαν πληρώσει πολλαπλάσια χρήματα γα την εξόφληση των λογαριασμών τους.

Το κίνητρο μείωσης πρέπει να είναι οριζόντιο 

Το ΥΠΕΝ πρέπει άμεσα να συμπεριλάβει στο μέτρο μείωσης της κατανάλωσης κάτω από το όριο των 500 KWhγια να επωφεληθούν τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά.

Τι ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ

Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000 kWh απορροφούμε το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.

Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, απορροφούμε το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Ο μεγάλος ασθενής ο ΔΕΔΔΗΕ

Οι υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πολιτική του ΥΠΕΝ διότι δεν είναι σε θέση να δώσουν μηνιαίες μετρήσεις καταναλώσεις ενέργειας ανά νοικοκυριό σε πραγματικό χρόνο διότι το πρόγραμμα των έξυπνων μετρητών είναι στα σπάργανα. Να σημειωθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ τις καταναλώσεις ρεύματος ανά νοικοκυριό του Αυγούστου οι προμηθευτές ενέργειας θα τις λάβουν στις αρχές Νοεμβρίου.
Ο υπουργός ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας έχει αναγνωρίσει τις δυσκολίες του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί στους χρόνους που απαιτούνται σημειώνοντας ότι οι μετρήσεις του τετραμήνου θα έρθουν πολύ αργότερα με συνέπεια να καθυστερεί η επιστροφή του 15% στα νοικοκυριά.

Η Protergia του Ομίλου Μυτιληναίου

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Protergia στις νέες συνθήκες μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Το Protergia Energy Save απευθύνεται σε οικιακούς πελάτες οι οποίοι επιθυμούν διπλή εξοικονόμηση από μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και προσφέρει μοναδικά προνόμια:

Για κάθε kWh εξοικονόμησης συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σου μηδενίζουμε τη χρέωση σε άλλη μία.

Το ανώτατο όριο της έκπτωσης βάσει εξοικονόμησης ορίζεται στα 60€/έτος μετά την αφαίρεση κρατικής ή τυχόν άλλης επιδότησης/έκπτωσης. Η απόδοση θα γίνεται στους εκκαθαριστικούς εφόσον υπάρχουν πιστοποιημένες ενδείξεις μέτρησης από τον ΔΕΔΔΗΕ για την κατανάλωση του εκκαθαριστικού που θα αποδοθεί η έκπτωση

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης