Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γελοιοποίηση Scholz στον Περσικό Κόλπο: Η Γερμανία διασφάλισε μόνο μία… αποστολή τάνκερ με LNG

tags :
Γελοιοποίηση Scholz στον Περσικό Κόλπο: Η Γερμανία διασφάλισε μόνο μία… αποστολή τάνκερ με LNG

Πλήρης αποτυχία στην υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου τουλάχιστόν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα

Σχετικά Άρθρα

Η… εκστρατεία του Γερμανού καγκελάριου Olaf Scholz στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Περσικού Κόλπου προς αναζήτηση εναλλακτικών πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και πετρελαίου κατέληξε σε μεγαλειώδες φιάσκο καθώς εξασφάλισε μόλις ένα (!) φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – και μάλιστα με μια μη δεσμευτική συμφωνία για μεγαλύτερες ποσότητες - καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αγωνίζεται να υποκαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2022.
Το φορτίο -- 137.000 κυβικά μέτρα -- θα παραδοθεί από την Abu Dhabi National Oil  στη γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας RWE έως τις αρχές του 2023.
Η ADNOC υπέγραψε επίσης μνημόνιο συμφωνίας για να πραγματοποιήσει περισσότερες παραδόσεις το επόμενο έτος χωρίς περαιτέρω δεσμευτικές ρήτρες..

Φόβοι για black out και επιβολή δελτίου

Η εξασφάλιση πρόσθετων προμηθειών είναι ζωτικής σημασίας για τη Γερμανία μετά το κλείσιμο ενός βασικού αγωγού φυσικού αερίου από το Κρεμλίνο.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις διακοπές ρεύματος και την επιβολή δελτίου αυτό τον χειμώνα και η οικονομία οδεύει προς ύφεση.
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Κυριακή (25/9) δείχνει πόσο δύσκολη αποδεικνύεται η βραχυπρόθεσμη υποκατάσταση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η (σ.σ. ευρωπαϊκή) συμμαχία για το υγροποιημένο φυσικό απευθύνεται όπου μπορεί να ικανοποιηθεί η υψηλή ζήτηση», δήλωσε ο Scholz στο Άμπου Ντάμπι.

Μακροπρόθεσμη ασφάλεια…

Τα σχόλια έγιναν μια ημέρα μετά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, όπου οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη μελλοντική συνεργασία και την εισαγωγή υδρογόνου.
Αυτά τα ζητήματα σχετίζονται περισσότερο με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και δεν αντιμετωπίζουν τη συνεχιζόμενη έλλειψη καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Δέσμευση σε τιμές ρεκόρ από το Κατάρ;

Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Scholz ταξίδεψε στο Κατάρ, όπου ο ίδιος και ο εμίρης της χώρας αναμενόταν να συζητήσουν μακροπρόθεσμα σχέδια για αποστολές φυσικού αερίου και υδρογόνου.
Η Γερμανία και το Κατάρ συζητούν για την προμήθεια LNG εδώ και αρκετούς μήνες, με τη Γερμανία να είναι απρόθυμη να δεσμευτεί για μακροπρόθεσμα συμβόλαια σε τιμές - ρεκόρ για το LNG.
Ο Scholz εξέδωσε μια δήλωση μετά τη συνάντηση του Κατάρ στις οποίες δεν αναφέρθηκε σε καμία συμφωνία για την προμήθεια.
Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ δήλωσε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου ότι οι συνομιλίες με την RWE και την Uniper SE για μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG βρίσκονται σε εξέλιξη

Η συμφωνία με την ADNOC

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας με την ADNOC, το LNG θα παραδοθεί στον πλωτό τερματικό σταθμό της RWE στο Brunsbüttel, κοντά στο Αμβούργο, στα τέλη Δεκεμβρίου.
Η Γερμανία δημιουργεί πλωτούς τερματικούς σταθμούς LNG και ορισμένες εγκαταστάσεις αναμένεται να είναι έτοιμες αυτόν τον χειμώνα.

Παραδόσεις πετρελαίου

Η ADNOC συμφώνησε επίσης με τον διανομέα καυσίμων Wilhelm Hoyer GmbH & Co. KG να προμηθεύει έως και 250.000 τόνους ντίζελ το μήνα το 2023, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ, WAM.
Η ενεργειακή εταιρεία έκανε την πρώτη απευθείας παράδοση ντίζελ στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.
Ξεχωριστά, η Masdar που εδρεύει στο Άμπου Ντάμπι θα επιδιώξει επενδύσεις στην αιολική ενέργεια στη βόρεια Ευρώπη και την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας προκριμένου να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα 10 GWatt έως το 2030, σύμφωνα με το πρακτορειο WAM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης