Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προμηθευτές Ενέργειας: Βάστα… Σκρέκα - Το «σινιάλο» για να μείνει ψηλά το κόστος της MWh

Προμηθευτές Ενέργειας: Βάστα… Σκρέκα - Το «σινιάλο» για να μείνει ψηλά το κόστος της MWh
Η τιμή του φυσικού αερίου πέφτει ενώ τα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών μένουν σταθερά
Σχετικά Άρθρα

«Σινιάλο» στους προμηθευτές ενέργειας να κρατήσουν ψηλά το κόστος της MWh και τον Οκτώβριο έκανε ο υπουργός ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας όταν χθες το πρωί διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση θα καλύψει το κόστος των τιμολογίων του ρεύματος στα επίπεδα του 90% με 94%.
Μέχρι τις 8 το βράδυ κανένας προμηθευτής ενέργειας δεν είχε προχωρήσει σε ανακοινώσεις διότι όλοι ανέμεναν τη ΔΕΗ αλλά στην ΔΕΗ εξαντλούν το χρόνο, ο οποίος να σημειωθεί ήταν μέχρι τις 12 το βράδυ της Τρίτης 20 Σεπτεμβρίου.
Οι συνθήκες ευνοούν να μειωθούν τα τελικά τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυρών σε ευρώ ανά KWh.
Η ΔΕΗ είναι σε θέση κάνει το πρώτο βήμα και να ρίξει την τιμή της KWh κάτω από την ζώνη των 0,149 ευρώ ανά KWh που ήταν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο διότι ο Σεπτέμβριος θα αποδειχθεί χρυσοφόρος για τη ΔΕΗ με τα καθαρά της κέρδη να φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ από τα τιμολόγια.
Να σημειωθεί ότι η τιμή του φυσικού αερίου στην προθεσμιακή αγορά της Ολλανδίας είναι σε καθοδική τροχιά και κινείται κάτω από τα 200 ευρώ.
Χθες 20 Σεπτεμβρίου 2022 το TTF σημείωνε άνοδο κατά 3,42% στα 188 ευρώ ανά Mwh.
Πάντως την τελευταία εβδομάδα η τιμή του TTF έπεφτε 34%.
Σε επίπεδο μήνα η πτώση ήταν στο 42% ενώ η τιμή του σημείωνε άνοδο κατά 155% σε σχέση με πέρυσι.

Οι προμηθευτές … λένε βάστα Σκρέκα!

Η διοίκηση του Γιώργου Στάσση όπως και οι υπόλοιπες διοικήσεις των προμηθευτών ενέργειας ανοίγουν …σαμπάνιες εις υγεία του Κώστα Σκρέκα αφού το ΥΠΕΝ ακολουθεί με καθυστέρηση μιας ημέρας τις ανακοινώσεις για το ύψος της κρατικής επιδότησης , η οποία διαμορφώνεται για να …συντηρεί την τιμή της KWh στα 0,149 ευρώ που δίνει η ΔΕΗ.

Πιο χαμηλό το κόστος ανά Mwh αλλά δεν φτάνει στα νοικοκυριά

Τον Οκτώβριο οι προμηθευτές θα δώσουν πιο χαμηλές τιμές ανά MWh σε σχέση με αυτές του Σεπτεμβρίου όπως και η κρατική επιδότηση θα κινηθεί πιο χαμηλά από τα επίπεδα των 639 ευρώ ανά Mwh.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή της KWh στη ΔΕΗ θα παραμένει στα ίδια επίπεδα με αυτή του Σεπτεμβρίου διότι η διοίκηση θέλει να βελτιώσει την καθαρή κερδοφορία του ομίλου και τον Οκτώβριο όπως και τους δύο τελευταίους μήνες του 2022.
Οι δύο πυλώνες της αγοράς ενέργειας.
Από τη μία οι προμηθευτές και από την άλλη η κρατική επιδότηση θα κινηθούν πιο χαμηλά ενώ για τους καταναλωτές το κόστος εξόφλησης των λογαριασμών ρεύματος ανά KWh θα παραμείνει το ίδιο.

Πώς θα γίνει αυτό...

Είναι απλό το ΥΠΕΝ θα ανακοινώσει επιδότηση αφού θα γνωρίζει την τιμή ανά MWh που θα δώσει η ΔΕΗ ως ο κύριος παίχτης στην αγορά των νοικοκυριών με την κρατική επιδότηση να κουμπώνει στη διατήρηση των 0,149 ευρώ ανά KWh για τον Οκτώβριο.
Οι καταναλωτές από την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου δεν αναμένεται να κερδίσουν το παραμικρό διότι το ΥΠΕΝ φροντίζει για την κερδοφορία των προμηθευτών όταν το κόστος της κρατικής επιδότησης θα κρατάει την τιμή της Kwh στα ίδια επίπεδα με αυτά του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.
Στην περίπτωση που η κρατική επιδότηση δεν είναι ικανή να κρατήσει το τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ στα 0,149 ευρώ ανά KWh θα κινηθεί υψηλότερα και η ευθύνη αύξησης των τιμολογίων του ρεύματος θα βαρύνουν την κυβέρνηση που αποσύρει σταδιακά την επιδότηση.
Αντίθετα αν το ΥΠΕΝ έδινε νωρίτερα κατά μία ημέρα το ύψος της κρατικής επιδότησης η ευθύνη θα έπεφτε στους παρόχους και θα δοκίμαζε στην πράξη την λειτουργία του ανταγωνισμού.
Σήμερα ο χρόνος επιλογής δημοσιοποίησης της κρατικής επιδότησης από την ηγεσία του ΥΠΕΝ μπορεί να δικαιολογηθεί ως στήριξη στους προμηθευτές για την ενίσχυση των καθαρών κερδών τους.
Τέλος να σημειωθεί ότι τα νοικοκυριά προσαρμόστηκαν στο στόχο μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος κατά 22%.
Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου εμφανίζονται να καταναλώνουν σε μία ημέρα 64.410 MWh όταν την αντίστοιχη μέρα πέρυσι είχαν καταναλώσει 82.124 MWh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης