Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η τουρκική σόμπα που καθορίζει το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας

Η τουρκική σόμπα που καθορίζει το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας
Η ίδια πηγή είπε στο BN ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν kumtel να ξεπαγιάσουν παρότι πρόκειται για ενεργοβόρες συσκευές.

Την ερχόμενη Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 θα βγει στον …αέρα το πρόγραμμα επιδότησης του ΥΠΕΝ των τιμολογίων ρεύματος του Οκτωβρίου το οποίο θα έχει νέα χαρακτηριστικά αφού η κρατική επιδότηση θα συνδέεται με την κατανάλωση ενέργειας.

Ανώτατη πηγή του ΥΠΕΝ αφήνει να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα επιδότησης για την εξοικονόμηση  ενέργειας θα «μονταριστεί» σε εκείνα τα νοικοκυριά που έχουν μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος και ξεπερνούν τις 2000 Kwh το τετράμηνο και ανά μήνα καίνε  πάνω 500 KWh το Χειμώνα.

Το 60% της κατανάλωσης αυτών των νοικοκυριών πηγαίνει στη θέρμανση καθώς αξιοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια για να ζεσταθούν όταν μάλιστα η κατανάλωση πληρώνεται μετά έναν και δύο μήνες.

 Ωστόσο το σχέδιο του ΥΠΕΝ να επιδοτηθούν τα  ενεργοβόρα νοικοκυριά με σκοπό να  έχουν μικρότερες καταναλώσεις σε σχέση με πέρυσι βασίζεται στο γεγονός  ότι πολλά νοικοκυριά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εγκαταστήσουν αντλίες θερμότητας , καταφεύγουν σε φθηνές λύσεις θέρμανσης αφού αγοράζουν σόμπες τουρκικής προέλευσης με 60 ευρώ αλλά είναι ενεργοβόρες όταν στη μία ώρα καταναλώνουν 3 KWh.

Το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας με βάση την Kumtel

Η ίδια πηγή είπε στο BN ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν kumtel να ξεπαγιάσουν παρότι πρόκειται για ενεργοβόρες συσκευές.

Μία συσκευή kumtel των 3000 Watt καίει 3 Kwh την ώρα.
Σε 10 ώρες έχει καταναλώσει 30 KWh όταν λειτουργούν και οι τέσσερις λάμπες χαλαζία.
Η τελική τιμή χρέωσης της κατανάλωσης εξαρτάται από την τιμή που ορίζει ο εκάστοτε προμηθευτής.

Η χρέωση ανά KWh

Παράδειγμα όταν ο καταναλωτής είναι σε πάροχο που χρεώνει προς 0,149 ευρώ την KWh   θα πληρώσει 4,47 ευρώ για 30 KWh. Το 2020 η αντίστοιχη κατανάλωση ρεύματος  κόστιζε 2,7 ευρώ σημειώνοντας μία αύξηση κατά 65% του κόστους θέρμανσης.

 Όταν ένα νοικοκυριό χρησιμοποιεί την Kumtel σε πάροχο που η τελική τιμή του είναι προς  0,047 ανά Kwh, οι 30 KWh  θα χρεωθούν προς 1,41 ευρώ.

 Να αναφερθεί ότι η κατανάλωση ενέργειας της τουρκικής σόμπας θα είναι η ίδια και δεν συνδέεται με το κόστος ανά KWh.

 Τι λέει ο εισαγωγέας  Στράτος Σεϊτανίδης;  

 Ο κ. Στράτος Σεϊτανίδης, ως εισαγωγέας αντίστοιχης ηλεκτρικής σόμπας «ΖΕΥΣ» λέει ότι  οι σόμπες που εισάγει έχουν συνολική ισχύ 2700 Watt. 
O πελάτης μπορεί να σβήσει τις 3 λάμπες χαλαζία και να δουλεύει η μία αυτή των 700 Watt που η κατανάλωση πέφτει ανά μία ώρα στις 0,7 KWh, σημειώνοντας ότι έτσι επιτυγχάνεται οικονομία.

Πάντως για το χατίρι της kumtel θα ευνοηθούν και τα νοικοκυριά που έχουν υψηλές καταναλώσεις αλλά διαθέτουν πιο σύγχρονα σώματα θέρμανσης όπως είναι οι αντλίες θερμότητας που παραμένει σε λειτουργία για 24 ώρες και όλη την περίοδο του Χειμώνα.

Τα νοικοκυριά που …φοβούνται να ανάψουν  την λάμπα  αναμένεται να πληρώσουν το μάρμαρο.
Το ΥΠΕΝ μελετά η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος να ξεκινά από τις150 KWh και να κλιμακώνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας φθάνοντας τις 400  KWh το μήνα.

Η πολιτική του ΥΠΕΝ  αναμένεται να ολοκληρωθεί βάζοντας και εισοδηματικά κριτήρια  αφού φτάνουμε στο τέλος των οριζόντιων επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος.

Με τις έως τώρα πληροφορίες το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να δώσει περισσότερα στους λίγους και λιγότερα στους πολλούς όταν το πρόγραμμα μείωσης της κατανάλωσης θα λειτουργήσει όπως το Power Pass.

 Τέλος να σημειωθεί ότι ο υπουργός Κώστας Σκρέκας δεν έχει εκδώσει την υπουργική απόφαση για την  είσπραξη προκαταβολών  από  τους προμηθευτές ενέργειας από το ΤΕΜ  ενώ έχει ανακοινωθεί  από τον περασμένο Ιούλιο.
Για τους προμηθευτές είναι σημαντικό να λαμβάνουν προκαταβολές για τις καταναλώσεις των νοικοκυριών διότι σε άλλη περίπτωση πρέπει να αξιοποιούν τα ίδια κεφάλαια που έχουν μειωθεί σημαντικά εξαιτίας του υψηλού  κόστους της ενέργειας.  

Νίκος  Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankngnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης