Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Έκκληση από το SPD για άμεση παρέμβαση στην αγορά ενέργειας – Έρχονται χρεοκοπίες εταιρειών και έκρηξη τιμών

Γερμανία: Έκκληση από το SPD για άμεση παρέμβαση στην αγορά ενέργειας – Έρχονται χρεοκοπίες εταιρειών και έκρηξη τιμών

Τι δήλωσε ο Lars Klingbeil, συμπρόεδρος στο SPD με τόν καγκελάριο Olaf Scholz εν όψει του κινδύνου να δημιουργηθεί ντόμινο χρεοκοπιών στην αγορά και έκρηξη τιμών

Σχετικά Άρθρα

Η Γερμανία πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο άμεσης εκτεταμένης παρέμβασης στην αγορά ενέργειας προκειμένου να αποφευχθεί ένα κύμα χρεοκοπιών εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, δήλωσε εξέχων βουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022.
«Πρέπει να πληρώσουμε μεγαλύτερο λογαριασμό.
Το ερώτημα είναι αν το κάνουμε στην αρχή παρεμβαίνοντας στις αγορές και μετριάζοντας τις αρνητικές συνέπειες – ή στο τέλος να αποδεχθούμε το αποτέλεσμα και να έχουμε ένα κύμα αφερεγγυότητας (καθώς οι εταιρείες του κλάδου δεν θα έχουν τη ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν τις εγγυήσεις) και μαζική ανεργία», δήλωσε ο Lars Klingbeil, συμπρόεδρος στο SPD μαζί με τον καγκελάριο Olaf Scholz σε τηλεοπτική συνέντευξη .
«Ζητώ να κάνουμε το πρώτο βήμα, να επέμβουμε τώρα».

Μετακύλιση του κόστους

Η γερμανική κυβέρνηση επιτρέπει στις εταιρείες φυσικού αερίου να μετακυλίουν μερίδιο υψηλότερου κόστους στους πελάτες, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποφύγει την άμεση παρέμβαση, όπως το να τεθεί ανώτατο όριο τιμών.
Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα προέτρεψαν το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ να λάβει επείγοντα μέτρα για να περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου και να παράσχει ρευστότητα στις ενεργειακές εταιρείες που πλήττονται από την ανάγκη μεγάλων εγγυήσεων εξαιτίας της έκρηξης των τιμών.

Μείωση της κατανάλωσης

Οι υπουργοί σταμάτησαν να ζητούν υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Αντίθετα, οι χώρες λαμβάνουν διάφορα μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση, από τη μείωση της θερμοκρασίας στις δημόσιες πισίνες έως την παροχή οικονομικών κινήτρων στα νοικοκυριά να σβήνουν τα φώτα.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα προμηθεύει αέριο σε χώρες που έχουν υπογράψει τα ανώτατα όρια φυσικού αερίου και ορισμένοι ανησυχούν ότι θα θέσει σε κίνδυνο τις περιορισμένες ροές που εξακολουθούν να πηγαίνουν στην Ευρώπη.
Ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 ότι η χώρα είναι καλά προετοιμασμένη εάν η Ρωσία διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου, αλλά πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν ότι αυτό ισχύει, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η κρίση επιδεινώνεται σταθερά καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι περίπου τέσσερις φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο και η επικείμενη κρίση αφερεγγυότητας; σημνατικών εταιρειών θα μπορούσε να οδηγήσει τη γερμανική οικονομία, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, σε ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης