Ενέργεια

Διχασμένη η ΕΕ, αναζητά λύση για την ενέργεια - Επί τάπητος συνολικό πλαφόν στο φυσικό αέριο - Σκρέκας: Αποφάσεις τώρα

Διχασμένη η ΕΕ, αναζητά λύση για την ενέργεια - Επί τάπητος συνολικό πλαφόν στο φυσικό αέριο - Σκρέκας: Αποφάσεις τώρα
Οι προσδοκίες για αποφασιστική δράση στη συνάντηση είναι χαμηλές - Εξετάζεται συνολικό πλαφον στο αέριο και όχι μόνο στο ρωσικό
Σχετικά Άρθρα

Στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στρέφεται το ενδιαφέρον, καθώς κλιμακώνεται ο ενεργειακός πόλεμος με τη Ρωσία, εν μέσω σημαντικών διαφωνιών σχετικά με τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.
Οι υπουργοί ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συγκεντρωθεί για να συζητήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν σχετικά με τον περιορισμό των τιμών, την αύξηση των φόρων και τη μείωση της ζήτησης.
Οι τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, αναφέρουν ότι εξετάζει η επιβολή πλαφόν συνολικά στην τιμή του φυσικού αερίου - και όχι μόνο στο ρωσικό, χωρίς ωστόσο να έχουν τελικές αποφάσεις. 
Οι υπουργοί Ενέργειας συγκλίνουν επίσης όσον αφορά τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, καθώς της παροχής ρευστότητας σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω των υψηλών margin calls.
Οι προσδοκίες για αποφασιστική δράση στη συνάντηση είναι χαμηλές, σημειώνει το Reuters, λόγω των διαφορετικών απόψεων σχετικά με τις προτάσεις που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη.
Ενώ η Γαλλία και η Γερμανία τις υποστήριξαν σε γενικές γραμμές, αξιωματούχοι πολλών άλλων κρατών - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα -  εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με αυτές, κυρίως όσον αφορά την επιβολή πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Σκρέκας: Κρίσιμο σταυροδρόμι - Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα

Την ανάγκη να αναλάβει άμεση δράση η Ευρώπη προς αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που πλήττει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, υπογράμμισε σε δήλωσή του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης.
«Σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας.

Χαμηλές προσδοκίες

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson, ανέφερε ότι δεν αναμένει τελικές αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αλλά τόνισε ότι ο στόχος παραμένει σαφής.
«Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει τις προμήθειές της σε φυσικό αέριο ως όπλο για να καλλιεργήσει μια ενεργειακή κρίση τον επόμενο χειμώνα, αλλά και για να αποδυναμώσει τις οικονομίες μας και να διχάσει πολιτικά την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Simson.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειές τους θα αποτύχουν», πρόσθεσε.

Habeck (Γερμανία): Στηρίζουμε την Κομισιόν αλλά...

Φτάνοντας λίγα λεπτά αργότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck δήλωσε ότι η Γερμανία υποστηρίζει τα μέτρα της Επιτροπής, αλλά αναγνώρισε ότι μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε άλλα σημεία του μπλοκ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει απειλήσει να σταματήσει όλες τις εξαγωγές ενέργειας σε οποιαδήποτε χώρα προσπαθήσει να επιβάλει το είδος του ανώτατου ορίου τιμών που προτείνουν οι Βρυξέλλες.

Μπαράζ αντιδράσεων για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Αυτό θα άφηνε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, οι οποίες εξαρτώνται σε συντριπτικό βαθμό από τη Ρωσία λόγω γεωγραφικών και ιστορικών λόγων, σχεδόν χωρίς αξιόπιστες προμήθειες για τον προσεχή χειμώνα.
Η αντίθεση στα σχέδια της Επιτροπής προέρχεται επίσης από Ισπανούς και Πορτογάλους αξιωματούχους, οι οποίοι φοβούνται ότι ένα ανώτατο όριο τιμών αποκλειστικά για το ρωσικό φυσικό αέριο θα άφηνε τις χώρες τους σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα, δεδομένου ότι προμηθεύονται το φυσικό τους αέριο σε μεγάλο βαθμό από τη Βόρεια Αφρική και από εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Επίσης, ορισμένα κράτη μέλη πιέζουν ώστε το ανώτατο όριο τιμών να εφαρμοστεί σε όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών.
Ένα τέτοιο μέτρο θα είχε πολύ ευρύτερο αντίκτυπο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η οποία με τη σειρά της ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα φέτος.
Ωστόσο, θα κινδύνευε επίσης να ανταγωνιστεί τους προμηθευτές της Βόρειας Αφρικής, όπως η Αλγερία και η Λιβύη, τους οποίους η Νότια Ευρώπη, ιδίως, παρακαλούσε να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο (TTF) υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου σχεδόν μήνα την Τετάρτη, καθώς η Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της
Την Πέμπτη ανέκαμψαν ελαφρά, αλλά επανήλθαν στην πτωτική τους τάση την Παρασκευή, σημειώνοντας πτώση 5,3% στα 208,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι τιμές αναφοράς της γερμανικής ηλεκτρικής ενέργειας, εν τω μεταξύ, έχουν διολισθήσει περίπου 20% την τελευταία εβδομάδα.
Ωστόσο, και οι δύο τιμές παραμένουν αρκετά πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης