Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ρωσία γελοιοποιεί την Ευρώπη μέσω Gazprom: Ο Nord Stream μένει κλειστός επ' αόριστον λόγω… νέου τεχνικού ζητήματος

Η Ρωσία γελοιοποιεί την Ευρώπη μέσω Gazprom: Ο Nord Stream μένει κλειστός επ' αόριστον λόγω… νέου τεχνικού ζητήματος
Εμπαιγμός από Putin... με μοχλό τον αγωγό Nord Stream... - Εάν το κλείσιμο του αγωγού συνεχιστεί επί μακρόν, νοικοκυριά, εργοστάσια και οικονομίες θα τεθούν σε κίνδυνο, λέει το Bloomberg

Τον πόλεμο νεύρων με την Ευρώπη συνεχίζει η Ρωσία, με την Gazprom να ανακαλύπτει… νέο τεχνικό πρόβλημα στον αγωγό Nord Stream και να τον αφήνει κλειστό παρά τις περί τού αντιθέτου διαβεβαιώσεις για επαναλειτουργία του το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιώντας τις έμμεσες απειλές σχετικά με το embargo σε όσες χώρες επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου της.
Κι όλα αυτά την ίδια ημέρα, που οι υπουργοί Οικονομικών του G-7 συνεδρίασαν με βασικό θέμα την συμφωνία για… την ανώτατη τιμή.
Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ρωσική Gazprom δήλωσε ότι ο βασικός της αγωγός φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεν μπορεί να ανοίξει ξανά, όπως είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο, καθώς προέκυψε νέο τεχνικό ζήτημα.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα για την Ευρώπη, η οποία προσπαθεί να γεμίσει την αποθήκη φυσικού αερίου της ενόψει χειμώνα και που προσπαθεί να «μαντέψει» τα επόμενα βήματα της Μόσχας στον ενεργειακό πόλεμο επί εβδομάδες.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «εντοπίστηκε διαρροή λαδιού σε έναν αεριοστρόβιλο που βοηθά στην άντληση αερίου κατά τη ζεύξη».
Η Gazprom πρέπει τώρα να διορθώσει το πρόβλημα προτού ξεκινήσουν εκ νέου οι ροές, ανέφερε σε δήλωσή της αργά την Παρασκευή.
«Δεν ξέρουμε πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί».
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί μια δραματική κλιμάκωση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης - και έρχεται ακριβώς τη στιγμή που οι τιμές υποχωρούσαν.
Εάν το κλείσιμο του αγωγού συνεχιστεί επί μακρόν, νοικοκυριά, εργοστάσια και οικονομίες θα τεθούν σε κίνδυνο.
Το χέρι της Ευρώπης, που υποστηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, αποδυναμώνεται.
Καταγραφή_346.JPG

Siemens: Η διαρροή λαδιού δεν συνιστά λόγο για να διακοπεί η λειτουργία του Nord Stream

H διαρροή λαδιού μηχανής, που όπως υποστηρίζει η Gazprom διαπιστώθηκε στη μοναδική εν λειτουργία τουρμπίνα στο σταθμό συμπίεσης της Πορτόβαγια, δεν συνιστά τεχνικό λόγο, ικανό για τη διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream, ανακοίνωσε η Siemens Energy ENR1n. De την Παρασκευή 2/9.
«Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου.
Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης», ανέφερε η εταιρεία.
«Στο παρελθόν, επίσης, τέτοιου είδους διαρροές δεν οδήγησαν σε διακοπή της λειτουργίας.
Στη Siemens Energy δεν έχουν ανατεθεί προς το παρόν εργασίες συντήρησης, όμως είμαστε σε αναμονή», πρόσθεσε η γερμανική εταιρεία.
«Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι υπάρχουν πολλές άλλες διαθέσιμες τουρμπίνες στον σταθμό συμπίεσης της Πορτοβάγια ώστε να λειτουργήσει ο Nord Stream 1», καταλήγει η ανακοίνωση. 

«Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο»

«Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη»: αυτό ήταν το σχόλιο του Dmitry Medvedev σε δήλωση της προέδρου της Κομισιόν, Ursula von der Leyen για το ρωσικό αέριο.
Είναι προφανές ότι η Ρωσία και ο πρόεδρος, Vladimir Putin, επιχειρούν μια «επίδειξη ισχύος» στην εξαρτημένη ενεργειακά Ευρώπη, που οδεύει προς έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με σχετικές αναλύσεις, ακόμη και με γεμάτες τις αποθήκες φυσικού αερίου, η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης είναι περιορισμένη.
Σε περίπτωση δηλαδή ενός δύσκολου χειμώνα, με τη ζήτηση στα ύψη, τα αποθέματα δεν πρόκειται να επαρκούν περισσότερο από τρεις μήνες, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Η έμμεση απειλή από το Κρεμλίνο 

Η αξιοπιστία του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 απειλείται καθώς μόνον μία τουρμπίνα λειτουργεί στον βασικό σταθμό συμπίεσης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Η παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 προς τη Γερμανία μειώθηκε στο ένα πέμπτο των δυνατοτήτων του αγωγού και σταμάτησε τελείως την Τετάρτη (31/8/2022) για εργασίες συντήρησης που προβλέπεται να ολοκληρωθούν αύριο (3/9/2022).
Η Ρωσία έχει επικαλεστεί ελαττωματικό εξοπλισμό ή καθυστερήσεις στην παράδοση εξοπλισμού ως βασικό λόγο της μείωσης των παραδόσεων μέσω του Nord Stream 1.
Η δήλωση αυτή έρχεται να διαλύσει την προηγούμενη ανακούφιση που είχε προσφέρει η είδηση ότι τα δεδομένα για τα αιτήματα για φυσικό αέριο στον αγωγό Nord Stream 1 από τη Ρωσία προς την Ευρώπη υποδηλώνουν ότι οι ροές μάλλον θα επανεκκινήσουν, όταν, σύμφωνα με όσα έχει πει η Gazprom, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης.
Περισσότερα σε λίγο...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης