Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Gazprom: Έτοιμη να ανοίξει τη στρόφιγγα του Nord Stream το Σάββατο 3/9 - «Βουτιά» 9% για το φυσικό αέριο

Gazprom: Έτοιμη να ανοίξει τη στρόφιγγα του Nord Stream το Σάββατο 3/9 - «Βουτιά» 9% για το φυσικό αέριο
Λήξη συναγερμού στην Ευρώπη... προς το παρόν τουλάχιστον
Σχετικά Άρθρα
Λήξη συναγερμού στην Ευρώπη... προς το παρόν τουλάχιστον, καθώς ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ετοιμάζεται να ανοίξει τη στρόφιγγα του αγωγού Nord Stream 1, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022, μετά τη λήξη των τεχνικών εργασιών, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τα δεδομένα του δικτύου δείχνουν ότι οι ροές θα επανεκκινήσουν το Σάββατο στο 20% της δυναμικότητας, όπως είχε προγραμματιστεί.
Έχει καταστεί μόνιμη η ανησυχία μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη ότι όταν η Ρωσία κλείνει τον αγωγό Nord Stream για αυτό που λέει ότι είναι απαραίτητη συντήρηση, μπορεί να μην επανεκκινήσει.
Η Γερμανία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα υπολογίζει καθόλου τον Nord Stream αυτόν τον χειμώνα.
Η Gazprom υποστηρίζει ότι ο μοναδικός λειτουργικός αεροστρόβιλος στο σημείο εισόδου του συνδέσμου, πρέπει να υποβάλλεται σε τεχνική συντήρηση κάθε 1.000 ώρες.
Ήτοι περίπου κάθε 42 ημέρες, με τους επόμενους ελέγχους να αναμένονται στα μέσα Οκτωβρίου.
Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι είναι ένας τρόπος της Ρωσίας να πιέζει το μπλοκ για τις κυρώσεις.
Οι εντολές μεταφοράς, που δημοσιεύονται από τον διαχειριστή του αγωγού, αναφέρουν ότι οι ροές αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου από τις 2 π.μ. ώρα Βερολίνου το Σάββατο στο ένα πέμπτο της κανονικής χωρητικότητας, στο ίδιο επίπεδο με αυτό πριν από τις εργασίες.
Οι εντολές δεν εγγυώνται τις πραγματικές ροές και συνήθως χρειάζεται χρόνος για να επανέλθουν οι προμήθειες στα προγραμματισμένα επίπεδα.
Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Alexander Novak δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα εμμένει στο χρονοδιάγραμμα που περιέγραψε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

«Βουτιά» 9% στο φυσικό αέριο

H τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχωρεί, με το ολλανδικό TTF στο -9% και τα 220 ευρώ.
Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν από τα ρεκόρ που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε υψηλά επίπεδα, με τους λογαριασμούς ενέργειας και τον πληθωρισμό να εκτοξεύονται και τις βιομηχανίες να μειώνουν την παραγωγή.
Η χαμηλότερη κατανάλωση, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα αποθέματα φυσικού αερίου και τις προμήθειες από εναλλακτικές πηγές, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιστάθμιση των κινδύνων της Ρωσίας προς το παρόν. Αλλά μια παρατεταμένη διακοπή του Nord Stream θα ήταν ένας δείκτης για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Ρωσία, πράγμα που σημαίνει περισσότερους κινδύνους αυτόν τον χειμώνα - ειδικά αν είναι κρύος.

ttf_3.JPG



H Gazprom μείωσε τις προμήθειες μέσω του Nord Stream τον Ιούλιο, λίγο μετά την εποχική συντήρηση του αγωγού, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα.
Οι ροές διακόπηκαν την Τετάρτη για ελέγχους στη μοναδική λειτουργούσα τουρμπίνα που βοηθά στην άντληση αερίου στον αγωγό.
Κανονικά, χρησιμοποιεί έξι μεγάλες τουρμπίνες και δύο μικρότερες, αλλά αυτό το καλοκαίρι το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού τέθηκε εκτός λειτουργίας με την Gazprom να επικαλείται διεθνείς κυρώσεις που διέκοψαν τη συντήρηση και τις επισκευές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προετοιμαστεί για την αναστάτωση.
Ο αγώνας δρόμου για την αποθήκευση φυσικού αερίου εν όψει του δύσκολου χειμώνα, οδήγησε τα ποσοστά αναπλήρωσης να φτάσουν στο στοχευμένο επίπεδο δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αμβλύνοντας την άμεση απειλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης