Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Νορβηγία παίρνει τη θέση της Ρωσίας ως ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης

Η Νορβηγία παίρνει τη θέση της Ρωσίας ως ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης
Και αύξηση των έργων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων σχεδιάζει η Νορβηγία για να καλύψει τη ζήτηση της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Νορβηγία εκτόπισε τη Ρωσία και πήρε τη θέση της ως ο κύριος  προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ των 27, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.
Αυτό συμβαίνει επειδή η Ρωσία μειώνει τις ροές προς τις χώρες της ΕΕ μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και οι αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας επαναπροσδιορίζονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης της Νορβηγίας μηνός Μαΐου, η σκανδιναβική αυτή χώρα αύξησε την παραγωγή φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 8% σε σύγκριση με πέρυσι.
Παράλληλα, τα στοιχεία της Refinitiv Eikon δείχνουν ότι η Νορβηγία καθίσταται πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τη Ρωσία, η οποία μείωσε τη χωρητικότητα του Nord Stream σε μόλις 20%.
Μέχρι την Τετάρτη, ο αγωγός θα υποστεί αιφνιδιαστική τριήμερη διακοπή λειτουργίας για εργασίες «συντήρησης».

Η Νορβηγία μπορεί να διατηρήσει ψηλά την παραγωγή φυσικού αερίου ως το 2030   

Ο Νορβηγός υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Terje Aasland αναμένει ότι τα επίπεδα παραγωγής μπορούν να διατηρηθούν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας καθώς νέα έργα έρχονται στο δίκτυο.
Αυτό είναι αναμφίβολα μια ανακούφιση για την Ευρωπαϊκή Ένωση που βυθίζεται στην ενεργειακή κρίση.
«Περιμένω ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα παραγωγής στα οποία βρισκόμαστε τώρα μέχρι το 2030. Βλέπουμε ότι υπάρχουν έργα και επίσης σχέδια για ανάπτυξη και λειτουργία που έρχονται τώρα που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των υψηλών όγκων φυσικού αερίου στο μέλλον», δήλωσε ο Terje Aasland σε συνέντευξή του στο Reuters.
Οι αυξανόμενες ροές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία έρχονται τη στιγμή που η τιμή του ευρωπαϊκού συμβολαίου φυσικού αερίου έχει τριπλασιαστεί και σημειώνει αλλεπάλληλα  ρεκόρ.
Οι  τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν χτες 29/8 κάτω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά την είδηση ​​ότι η Γερμανία ήταν μπροστά από το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την πλήρωση των αποθηκευτικών της χώρων πριν από το χειμώνα, ωστόσο σε γενικές γραμμές παραμένουν  κοντά σε υψηλά όλων των εποχών.

Σχεδιάζουν επενδύσεις και για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

«Καταρχήν, η αγορά είναι προβλέψιμη. Όταν υπάρχει έλλειψη, οι τιμές είναι υψηλές. Αυτό συμβάλλει επίσης στην αύξηση της παραγωγής και κατευθύνει το φυσικό αέριο στις αγορές που το χρειάζονται περισσότερο», είπε ο Aasland.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελεγχόμενη κατά πλειοψηφία από το κράτος εταρεία Equinor που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, εκτός από την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου, σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τα έργα εξερεύνησης υδρογονανθράκων για να καλύψει τη ζήτηση της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης