Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τελικά η ΔΕΗ, ενέκρινε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών εν όψει κλειστής περιόδου και η εμπλοκή του CVC

Τελικά η ΔΕΗ, ενέκρινε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών εν όψει κλειστής περιόδου και η εμπλοκή του CVC

Η συνέλευση της ΔΕΗ, όμως, έλαβε την απόφαση επαναγοράς, ενώ οι νομικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι, περίπου ένα μήνα μετά στις 6 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του 2022, συνεπώς μετρούσε ήδη η “κλειστή” περίοδος ενός μήνα

Σχετικά Άρθρα

Παράλειψη ή αγνοήθηκαν οι κανονισμοί και εξαιρέσεις από την ΔΕΗ;
Το τελευταίο διάστημα στην αγορά αρκετοί επενδυτές διέκριναν ότι, αγορές ιδίων μετοχών από την ΔΕΗ δεν έχουν γίνει παρόλο που η έκτακτη Γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ στις 3 Αυγούστου ενέκρινε το πρόγραμμα επαναγοράς έως και 10% του μετοχικού κεφαλαίου με ένα εύρος 2,48 ευρώ – 17 ευρώ – αφού αφαιρεθούν οι παλιότερες 1.865.000 μετοχές.
Η συνέλευση της ΔΕΗ, όμως, έλαβε την απόφαση επαναγοράς, ενώ οι νομικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι, περίπου ένα μήνα μετά στις 6 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του 2022, συνεπώς μετρούσε ήδη η “κλειστή” περίοδος ενός μήνα, όπου σταματούν οι αγορές ίδιων μετοχών.
Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο πρόγραμμα είχε ψηλά το κάτω όριο αγοράς ιδίων με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η τιμή κάτω από αυτό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν αγορές, ενώ βέβαια και ο όγκος μετοχών που είχε εγκριθεί να αγοραστεί ήταν μικρός.
Όμως, όπως αναφέρει ο κανονισμός 2016/1052, εφόσον οριστεί χρονοδιάγραμμα αγοράς (σ.σ 24 μήνες μετά τις 3 Αυγούστου) τότε δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 1 του άρθρου 4 η οποία δεν επιτρέπει πράξεις κατά την διάρκεια της κλειστής περιόδου. Από τις 18 Αυγούστου 2022, πάντως, η μετοχή της ΔΕΗ έχει συμπληρώσει επτά συνεχόμενες καθοδικές συνεδριάσεις χάνοντας τα πρόσφατα υψηλά των 6 ευρώ – άνοδος η οποία στηρίχθηκε κατά βάση στην έγκριση του νέου προγράμματος επαναγοράς μετοχών.

Τι είχε διευκρινίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Για το θέμα της επαναγοράς των ίδιων μετοχών η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τον Μάρτιο είχε διευκρινίσει τα εξής: «Επισήμανση αναφορικά με τη διενέργεια συναλλαγών ιδίων μετοχών στο πλαίσιο προγραμμάτων επαναγοράς κατά τη διάρκεια της κλειστής περιόδου ενός μήνα που προηγείται της ανακοίνωσης των οικονομικών καταστάσεων (ετήσιων και εξαμηνιαίων), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014 και του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2016/1052. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την περ. β της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού(ΕΕ) 2016/1052, ο εκδότης προκειμένου να επωφεληθεί από την απαλλαγή που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014, δεν διενεργεί πράξεις κατά τη διάρκεια της κλειστής περιόδου που αναφέρεται στο άρθρο 19 παράγραφος 11 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014· Από τον ως άνω περιορισμό εξαιρούνται οι περιπτώσεις που περιγράφονται στις παραγράφους 2 και 4 του άρθρου 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1052.»

Άνοδος της μετοχής σε πέντε συνεδριάσεις έως τα 6,20 ευρώ

Από τις 28 Ιουλίου έως την ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης, ο τίτλος της ΔΕΗ προσέγγισε τα 6,20 ευρώ, ύστερα από πέντε συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις.
Προηγουμένως, στις 7 Ιουλίου, η ΔΕΗ με ανακοίνωση της προς το χρηματιστήριο γνωστοποίησε ότι, κατέχει το 0,4859% ή 1.865.000 ίδιες μετοχές οι οποίες και αφαιρούνται από το νέο πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών.
Για δε το νέο πρόγραμμα επαναγοράς η διοίκηση της ΔΕΗ δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου 1,3 δισ. ευρώ ή χρήματα που έχουν ανακοινωθεί ότι θα διατεθούν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Για την επαναγορά των μετοχών, όπως πρόσθεσε, τα κεφάλαια θα προέλθουν μόνο από τις ελεύθερες ταμειακές ροές της εταιρείας.
Εκ των πραγμάτων, άλλωστε, δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει αγορά ίδιων μετοχών με κεφάλαια της αύξησης κεφαλαίου η ΔΕΗ σε μια περίοδο έντονης αναταραχής και αλλαγών στην ενεργειακή αγορά .

Σχεδόν 5% διακινήθηκε από τις 7 Ιουλίου

Από την ημερομηνία ανακοίνωσης της ολοκλήρωσης του πρώτου προγράμματος μέχρι τις 26 Αυγούστου, δηλαδή από τις 7 Ιουλίου έχει αλλάξει “χέρια” σχεδόν το 5% των μετοχών της εισηγμένης , δηλαδή 18.916.629 μετοχές ή 4,95% των συνολικών μετοχών της.

Οι μέτοχοι – και ο ενδιαφερόμενος Cornerstone επενδυτής CVC

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι, ο στρατηγικός επενδυτής ή Cornerstone investor όπως αποκλήθηκε βάσει της σχετικής συμφωνίας το αμερικανικό fund CVC κατά την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, είχε εκδηλώσει με κάθε τρόπο προς την κυβέρνηση να αποκτήσει περαιτέρω ποσοστό μετοχών στην ΔΕΗ πάνω από το 10% που κατέχει σήμερα.
Παρά το ενδιαφέρον, όμως, δεν υπήρχε η διαδικασία, για να αποκτηθούν νέες μετοχές.
Η συμμετοχή, δε, στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ (5 Ιουλίου) του επικεφαλής του CVC κ. Α. Φωτακίδη, μάλλον, ενίσχυσε το ενδιαφέρον.
Παρά τις ζημιές που καταγράφει το CVC από την τιμή διάθεσης των 9 ευρώ, μια μεγαλύτερη συμμετοχή θα του παρείχε ευελιξία και ρόλο όταν και εφόσον θα υπήρχε μελλοντικά μια κίνηση ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.
Εναλλακτικά, εν όψει της κινητικότητας που παρατηρείται στις επιχειρηματικές συμφωνίες στις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας, η ευελιξία στις κινήσεις του CVC θα ήταν δυνητικά μεγαλύτερη.
Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους μετόχους, το Ιταλικό Helikon Investments - το οποίο κατέχει 4,94% των μετοχών- μέχρι σήμερα δεν έχει αποδείξει ότι κινείται στρατηγικά, αλλά μάλλον ευκαιριακά καθώς ρευστοποιεί τις θέσεις του (λ.χ αποχώρηση Lamda) και ενισχύει άλλες.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και οι Ιταλοί διαχειριστές δεν πρόκειται να παραμείνουν απαθείς στις εξελίξεις.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης