Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα ύψη το φυσικό αέριο - «Φωτιά» η τιμή του ρεύματος, στα 616,38 ευρώ στην Ελλάδα - Ανακοινώνονται την Τρίτη (23/8) οι επιδοτήσεις

Στα ύψη το φυσικό αέριο - «Φωτιά» η τιμή του ρεύματος, στα 616,38 ευρώ στην Ελλάδα - Ανακοινώνονται την Τρίτη (23/8) οι επιδοτήσεις
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς (ΤΤF) αυξήθηκαν έως και 21% (έκλεισε στο +14%, 280.235 ευρώ)

Πάνω από 15 φορές έχει αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με τη ρωσική απειλή για περικοπές στον εφοδιασμό να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από αγορές και οικονομίες, προαναγγέλλοντας… ύφεση.
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς (ΤΤF) αυξήθηκαν έως και 21% (έκλεισε στο +14%, 280.235 ευρώ) ενώ η τιμή χονδρικής στη Γερμανία αυξήθηκε σε πάνω από 700 ευρώ την μεγαβατώρα για πρώτη φορά στην Ιστορία.
Υπενθυμίζεται πως ο βασικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream θα σταματήσει να λειτουργεί για τρεις ημέρες στις 31 Αυγούστου, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι η σύνδεση δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία όπως είχε προγραμματιστεί μετά τα έργα.
Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για την πιθανότητα πλήρους διακοπής των ρωσικών προμηθειών καθώς το Κρεμλίνο ανταποδίδει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα σχέδια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αποθεματοποιήσουν αρκετό φυσικό αέριο για τον χειμώνα ενώ θα ασκούσε τεράστια πίεση στις μεγάλες οικονομίες.
«Η καταστροφή είναι κοντά…», είπε ο Thierry Bros, καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής στο Sciences Po στο Παρίσι. «Νομίζω ότι το βασικό ερώτημα είναι πότε θα ξυπνήσουν οι ηγέτες της ΕΕ».
Η Γερμανία έχει μία καλή πιθανότητα να περάσει τον επικείμενο χειμώνα χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων, αλλά παρ’ όλα αυτά βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δύσκολη περίοδο και πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο η Ρωσία να μειώσει περισσότερο τη ροή του φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck.
«Έχουμε ακόμη έναν πολύ κρίσιμο χειμώνα μπροστά μας. Πρέπει να περιμένουμε ότι (ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin) θα μειώσει περαιτέρω το φυσικό αέριο» δήλωσε ο Habeck στην κρατική γερμανική τηλεόραση ARD από τον Καναδά, όπου και πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη μαζί με τον καγκελάριο Οlaf Scholz.

Άλμα των τιμών χονδρικής στην Ευρώπη

Σε τιμές πάνω από 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για την Τρίτη (23/08) σε όλη την Ευρώπη με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα οι τιμές αναμένεται να καταγράψουν νέο υψηλό ρεκόρ φτάνοντας στα 616,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη είναι 794,95 ευρώ.
Στη Γαλλία η τιμή χονδρικής θα φτάσει τα 611 ευρώ ενώ στη Γερμανία και την Ιταλία τα 605. Στην Πολωνία η τιμή θα διαμορφωθεί στα 387 ευρώ και στην Ιρλανδία στα 500. Η υψηλότερη τιμή θα καταγραφεί στην Ελβετία στα 642,52 ευρώ ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία η τιμή διαμορφώνεται στα 182 ευρώ.
Η ζήτηση καλύπτεται κατά κύριο λόγο (46,2%) από τις μονάδες φυσικού αερίου και ακολουθούν λιγνίτες (22,7%), ανανεώσιμες πηγές (15,4%), υδροηλεκτρικά (5,6%) και εισαγωγές (3,9%).
Το φορτίο λόγω χαμηλών θερμοκρασιών αναμένεται μειωμένο (323 γιγαβατώρες έναντι 351 σήμερα).

Ανακοινώνονται οι επιδοτήσεις στην κατανάλωση

Το ύψος των επιδοτήσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τον επόμενο μήνα (Σεπτέμβριο) πρόκειται να ανακοινώσει την Τρίτη στις 9.30 το πρωί, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Η επιδότηση ανά μεγαβατώρα (όπως και το συνολικό ύψος της ενίσχυσης) αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τον Αύγουστο, προκειμένου να αντισταθμιστεί ως ένα βαθμό η αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος που ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο οι προμηθευτές.
Εν τω μεταξύ όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM 97.7 η κρατική ενίσχυση για τον Σεπτέμβριο, ώστε να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, θα ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης