Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Ο Scholz αναζητεί «σωσίβιο» στον Καναδά για την προμήθεια φυσικού αερίου - Γιατί το σχέδιο θα ναυαγήσει

Γερμανία: Ο Scholz αναζητεί «σωσίβιο» στον Καναδά για την προμήθεια φυσικού αερίου - Γιατί το σχέδιο θα ναυαγήσει
Γιατί το Βερολίνο υπαναχωρεί στις απαιτήσεις του Κιέβου
Σχετικά Άρθρα

«Σωσίβιο» στην εναγώνια αναζητηση εναλλακτικών προμηθευτών φυσικού αερίου στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα αναζητεί ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz λίγο πριν από το διήμερο ταξίδι του στον Καναδά, στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί το ενδεχόμενο εισαγωγών LNG από τη χώρα της βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 20 Αυγούστου.
Ο λόγος, για την ουκρανική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz.

Η αντιπαράθεση με την Ουκρανία

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, το Κίεβο έχει έρθει σε αντιπαράθεση με το Βερολίνο για την πολιτική του όσον αφορά τις εισαγωγές φυσικού αερίου: αρχικά για τη συμφωνία του με τη Μόσχα για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 και πιο πρόσφατα για τη συμφωνία του με τον Καναδά για την παράδοση μιας επισκευασμένης αεριοτουρμπίνας για τον Nord Stream 1 στη Γερμανία.
Αλλά η προοπτική παραδόσεων LNG στην Ευρώπη από τον Καναδά, έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο, είναι κάτι που όχι μόνο υποστηρίζει η Naftogaz, αλλά και η ίδια εργάζεται σιωπηλά γι’ αυτό.
Το μνημόνιο
Η Naftogaz νωρίτερα φέτος υπέγραψε ένα ελάχιστα αναφερόμενο μνημόνιο κατανόησης με την καναδική εταιρεία ανάπτυξης ενέργειας Symbio Infrastructure για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον Καναδά.
Εν τω μεταξύ, ο Καναδάς και η Γερμανία συζητούν την κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην καναδική ακτή του Ατλαντικού.

Τα πλεονεκτήματα...

Ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, Yuriy Vitrenko, δήλωσε στο Reuters ότι το καναδικό φυσικό αέριο έχει πολλά πλεονεκτήματα.
«Οι Καναδοί προμηθευτές δεν έχουν δεσπόζουσα θέση στη γερμανική αγορά, δεν την καταχρώνται, όπως η Gazprom, η οποία μειώνει τεχνητά τις προμήθειες, «στριμώχνει» την αγορά και κατακλέβει τους πελάτες της», δήλωσε.

Υψηλό το κόστος

Ωστόσο, οι προκλήσεις για την εισαγωγή LNG από τον Καναδά είναι σημαντικές, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι σε Βερολίνο και Οτάβα.
Το κόστος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αλμπέρτα, στα δυτικά του Καναδά, στην Ανατολική Ακτή θα είναι υψηλό.
Θα χρειαστούν νέοι αγωγοί και η παγκόσμια στροφή από τα ορυκτά καύσιμα σημαίνει ότι η διάρκεια ζωής του τερματικού σταθμού θα είναι πολύ μικρή για να είναι κερδοφόρος, εκτός αν μετατραπεί σε τερματικό σταθμό υδρογόνου όταν μειωθεί η ζήτηση φυσικού αερίου.

Μεσοπρόθεσμη η λύση…

Γερμανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν αυτή την εβδομάδα ότι οι παραδόσεις καναδικού υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μια μεσοπρόθεσμη προοπτική  και όχι άμεση λύση και ανέδειξαν αντ’ αυτού μια συμφωνία για το υδρογόνο που ο Scholz πρόκειται να υπογράψει με τον Καναδό πρωθυπουργό, Justin Trudeau.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης