Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Ενεργειακή φτώχεια θα φέρουν οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου το χειμώνα - Ακατόρθωτο και το μαγείρεμα

ΗΠΑ: Ενεργειακή φτώχεια θα φέρουν οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου το χειμώνα - Ακατόρθωτο και το μαγείρεμα

Δυσθεώρητο κόστος στα νοικοκυριά για τη θέρμανση των κατοικιών φέρνει η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου 

Σχετικά Άρθρα

Το ακριβό κόστος του φυσικού αερίου θα οδηγήσει πολλά νοικοκυριά στο να μην μπορέσουν να ζεστάνουν τα σπίτια τους το χειμώνα ενώ ακόμη και η χρήση του για το μαγείρεμα θα είναι επαχθής.
Αναμένεται συνεπώς να μπούμε σε έναν χειμώνα που θα κορυφωθεί η ενεργειακή φτώχεια.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από πέρυσι αυξάνοντας το κόστος της διαβίωσης μέσω της έντασης των πληθωριστικών πιέσεων..
Αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ, το φυσικό αέριο ήταν 8,20 δολ. το mcf (όγκος 1.000 κυβικών ποδιών)*.
Αυτή είναι η τιμή που καταβάλλεται στους παραγωγούς φυσικού αερίου, που ορίζεται από τον Henry Hub (το χρηματιστήριο της αγοράς γα τις ΗΠΑ).
Είναι η υψηλότερη τιμή εδώ και 14 χρόνια
Πριν από έναν χρόνο, τον Αύγουστο του 2021, το φυσικό αέριο ήταν το μισό του κόστους με μόλις 4,07 δολάρια ανά mcf και το 2019, όταν ο Donald Trump ήταν πρόεδρος, το φυσικό αέριο ήταν 2,22 δολάρια ανά mcf.

Έλλειμμα στην προσφορά

«Λόγω του τι συμβαίνει παγκοσμίως με τις γεωπολτικές εντάσεις την Ουκρανία και των πολιτικών που ακολουθούνται σε ορισμένους τομείς, οι παραγωγοί δεν μπορούν να παράγουν ποσότητα που να ανταποκρίνεται στη ζήτηση και αυτό φυσιολογικά αυξάνει την τιμή», δήλωσε ο Dan Weaver, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Pennsylvania Independent Oil
Δεν ανοίγουν πολλά νέα πηγάδια, όσον αφορά την προσφορά, αλλά εξαιτίας των υψηλών τιμών οι δραστηριότητα ανακάμπτει από τότε που οι τιμές ήταν ήπιες.
«Παραδοσιακά, υπό διοικήσεις των Δημοκρατικών, οι τιμές είναι υψηλότερες
Υπό τις κυβερνήσεις των Ρεπουμπλικανών οι τιμές είναι χαμηλότερες, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιο φιλικοί στην ενεργειακή αγορά, επομένως υπάρχει περισσότερη δραστηριότητα επειδή οι άδειες (σ.σ. για το άνοιγμα νέων πηγαδιών) δίνονται πιο έγκαιρα».

Πώς διαμορφώνονται οι Τιμές Καταναλωτή

Όταν προσθέτετε κόστη όπως μεταφορά, μάρκετινγκ και συντήρηση αγωγών, η τιμή καταναλωτή διαμορφώνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα
Οι τιμές του φυσικού αερίου εξαρτώνται από τη ζήτηση, τις καιρικές θερμοκρασίες, τις οικονομικές συνθήκες και τις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενέργειας των ΗΠΑ.
Ενώ ο κρύος καιρός αυξάνει τη ζήτηση για θέρμανση, ο ζεστός καιρός απαιτεί κλιματισμό και αυτό αυξάνει τη ζήτηση για ηλεκτρικούς σταθμούς που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
Σημαίνει ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο είναι υψηλότερη το καλοκαίρι, και τότε οι τιμές καταναλωτή είναι υψηλότερες. Αλλά οι καταναλωτές μπορεί να παρατηρήσουν την τιμή του φυσικού αερίου περισσότερο το χειμώνα, όταν τα σπίτια τους το χρησιμοποιούν απευθείας για θέρμανση.
Οι τιμές καταναλωτή του φυσικού αερίου τείνουν να κορυφώνονται τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο και είναι χαμηλότερες τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).
Η οικιακή τιμή για το φυσικό αέριο προβλεπόταν να είναι 23 δολ ανά mcf μέχρι τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με την EIA, αλλά η πιο πρόσφατη τιμή που αναφέρεται ήταν 17,55 δολ. τον Μάιο.
Πριν από ένα χρόνο, ήταν 20,99 δολ,. και τον Αύγουστο του 2019 ήταν 18,37 δολ..

Η διακύμανση

Εξετάζοντας τα χαμηλότερα ποσοστά του έτους, τους χειμερινούς μήνες, όταν δεν λειτουργούν πολλά κλιματιστικά, η τιμή ήταν σταθερή για μερικά χρόνια: τον Ιανουάριο του 2016 ήταν 8,26 δολ ανά mcf, τον Ιανουάριο του 2017 ήταν στα 9,32 δολ., τον Ιανουάριο
Το 2018 ήταν στα 8,90 δολ., ο Ιανουάριος του 2019 ήταν στα 9,30 δολ, ο Ιανουάριος του 2020 ήταν στα 9,43 $ και ο Ιανουάριος του 2021 ήταν στα 9,31 δολ.
Η τιμή των κατοικιών αυξήθηκε αισθητά το 2022 στα 12,04 δολ. τον Ιανουάριο και η πρόβλεψη για τον χειμώνα του 2023 προβλέπεται στα 14,77 σολ

Διάρθρωση της οικιακής κατανάλωσης

Χρησιμοποιώντας έναν απλό μαθηματικό τύπο, μπορούμε να δούμε πώς αυτό θα επηρεάσει το μέσο σπίτι.
Ένα μέσο σπίτι που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για θέρμανση, μαγείρεμα και στεγνωτήριο ρούχων, καταναλώνει κατά μέσο όρο 196 κυβικά πόδια την ημέρα.
Πολλαπλασιάστε το επί 365 ημέρες και ένα σπίτι χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 71.540 κυβικά πόδια φυσικού αερίου το χρόνο, ή 5.962 κυβικά πόδια το μήνα.
Διαιρέστε το με το 1.000 και είναι 5,96 mcf το μήνα.
Ας το στρογγυλοποιήσουμε στα 6 mcf το μήνα.
Η τιμή Ιανουαρίου 2019 για το φυσικό αέριο ήταν 9,30 δολ. ανά mcf x 6 mcf το μήνα, η μέση οικιακή χρήση το μήνα = ένας λογαριασμός καταναλωτή 5,80 δολ.
Η προβλεπόμενη τιμή το 2023 είναι 14,77 $ x 6 mcf = λογαριασμός καταναλωτή 88,62 το μήνα!
Short-Term Energy Outlook - U.S. Energy Information Administration (EIA)
Η ενεργειακή μετάβαση και Ρωσία

Η πράσινη ατζέντα έχει περιορίσει την ανάπτυξη και προκαλέσει εβαβαιότητα στη βιομηχανία φυσικού αερίου, ανέφερε ο Weaver.
«Είναι η συνεχής ώθηση από την κυβέρνηση Biden (σ.σ της πράσινης ατζεντας)  – κλείνουν ορισμένες περιοχές για γεωτρήσεις, περιορίζουν την ομοσπονδιακή μίσθωση» .
«Το άλλο πράγμα που οδηγεί την κατάσταση είναι αυτό που συμβαίνει στη Ρωσία.
Αρκετή ποσότητα φυσικού αερίου αποστέλλεται στο εξωτερικό, για να υποκαταστήσει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Άρα αυτό οδηγεί ψηλά την τιμή καθώς ένα παγκόσμιο εμπόρευμα.
Το τίμημα
«Θα χρειαστεί η οικογένεια κάποιου να κρυώσει πολύ στη μέση του χειμώνα για να ξυπνήσουν αυτοί οι άνθρωποι για να συνειδητοποιήσουν ότι οι επιλογές έχουν συνέπειες», επισήμανε ο Weaver.
«Αν θέλετε αυτή την πράσινη ατζέντα, θα πληρώσετε περισσότερα».
Short-Term Energy Outlook - U.S. Energy Information Administration (EIA)


  • Αντισtοιχεί σε κατανάλωση ισχύος 378,0 κιλοβάτ. Χίλια κυβικά πόδια (Mcf) φυσικού αερίου είναι ίσh με χίλια κυβικά πόδια πετρελαίου. Κατανάλωση ενέργειας 038 MMBtu.Ι


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης