Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Άνοδος 2,3% για το brent, στα 99,60 δολάρια το βαρέλι

Πετρέλαιο: Άνοδος 2,3% για το brent, στα 99,60 δολάρια το βαρέλι
Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου κέρδισε 2,41 δολάρια ή 2,6%, στα 94,34 δολ. το βαρέλι
Σχετικά Άρθρα

Με σημαντική άνοδο έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου, λόγω της προβλέψεων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) για αύξηση της ζήτησης, καθώς τα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη και το έλλειμμα προσφοράς στην αγορά φυσικού αερίου αυξάνουν τη ζήτηση του πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.
Οι τιμές έμειναν ψηλά παρά την περικοπή των αντίστοιχων προβλέψεων του OPEC για τη ζήτηση το 2022, με το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να επικαλείται κυρίως τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Οι καύσωνες στην Ευρώπη και οι προμήθειες φυσικού αερίου με το σταγονόμετρο λόγω των υψηλών τιμών του ενισχύουν τη ζήτηση για πετρέλαιο, καθώς οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναζητούν εναλλακτικές πηγές καυσίμου για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, αναφέρει έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Όπως σημειώνει ο IEA, οι άνευ προηγουμένου υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την ήπειρο έχουν επιβαρύνει απροσδόκητα τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνοντας τη ζήτηση, την ώρα που οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και οι περιορισμένες προμήθειες - λόγω της ρήξης στις σχέσεις με τη Ρωσία - αναγκάζουν τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειες και τη βαριά βιομηχανία της περιοχής να στρέφονται στο πετρέλαιο ως εναλλακτική πηγή καυσίμου.
Η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η προσφορά και η άνοδος των τιμών που συνέβαλαν στην εκτόξευση του πληθωρισμού άρχισαν να δείχνουν σημάδια εξομάλυνσης, όπως σημειώνει το MarketWatch.
Ο ΕΙΑ σημειώνει ότι η τάση αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο κατά 380.000 βαρέλια την ημέρα έως τα τέλη του χρόνου, γεγονός που ώθησε τον Οργανισμό να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τη ζήτηση στο σύνολο του 2022.
Στο πλαίσιο αυτό το brent παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 2,3% ή κατά 2,20 δολάρια, στα 99,60 δολάρια το βαρέλι, μια ανάσα από τα 100 δολάρια.
Στην άλλη όχθη του Ατλεντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου, κέρδισε 2,41 δολάρια ή 2,6%, κλείνοντας στα 94,34 δολ. το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης