Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Έγιναν οι αλλαγές που ζητούσε από τους προμηθευτές για τις εκπτώσεις των τιμολογίων ρεύματος

ΡΑΕ: Έγιναν οι αλλαγές που ζητούσε από τους προμηθευτές για τις εκπτώσεις των τιμολογίων ρεύματος
Η ΡΑΕ πότε θα ασχοληθεί με τα καυτά θέματα των καταναλωτών;

Λήξη συναγερμού έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τους παραβάτες προμηθευτές ενέργειας που μέχρι πρότινος δεν ανέφεραν με σαφήνεια ότι οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και την κρατική επιδότηση.
Το συμπέρασμα της ΡΑΕ σε χετική ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων επιτεύχθηκε η συμμόρφωση των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας στα οριζόμενα στο κείμενο πλαίσιο σε σχέση με την αποτύπωση της κρατικής επιδότησης.
Πλέον, οι αναθεωρημένες καταχωρήσεις των νέων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας προβάλλονται κατά τρόπο που αποτυπώνει την κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και συνάδει με τις αρχές της διαφάνειας και της συγκρισιμότητας.
Η ιστορία της προσαρμογής των προμηθευτών με βάση τις απαιτήσεις της ΡΑΕ ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου με το νέο καθεστώς τιμολογίων ρεύματος.
Η Ανεξάρτητη Αρχή σημειώνει στην ανακοίνωση της ότι επιδίωξε –κατά σειρά– την εναρμόνιση των τιμολογίων με τη βασική κατεύθυνση του νόμου (βλ. σαφήνεια και προβλεψιμότητα ενεργειακού κόστους), την προώθηση της αρχής της διαφάνειας, τη διασφάλιση του καταναλωτή έναντι παραπλανητικών αναφορών και διαφημίσεων και την περιστολή πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού.
Για τους σκοπούς αυτούς και στο πλαίσιο της εποπτείας της, η ΡΑΕ απηύθυνε διακριτές επιστολές – συστάσεις σε Προμηθευτές και εξέδωσε Κατευθυντήριες Οδηγίες.
Σε συνέχεια των ενεργειών αυτών, μέρος των οποίων δημοσιοποιήθηκε (βλ. τις από 1.8.2022, 4.8.2022 και 5.8.2022 Ανακοινώσεις της Αρχής),
Η ΡΑΕ πότε θα ασχοληθεί με τα καυτά θέματα των καταναλωτών;
Η ΡΑΕ σπατάλησε χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό για να επαναφέρει τους «παραβάτες» προμηθευτές στον ίσιο δρόμο ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει θέση σε σχετικά δημοσιεύματα και σε ρεπορτάζ του Bangking News για την ουσιαστική κατάργηση των εκκαθαριστικών λογαριασμών ρεύματος, πως τα νυχτερινά τιμολόγια έγιναν «ημέρας» αλλά και τις δυνατότητες των καταναλωτών να αλλάζουν πάροχο ανά μήνα, αναζητώντας το φθηνότερο τιμολόγιο της αγοράς όταν η αλλαγή προμηθευτή απαιτεί την καταμέτρηση του ρολογιού από τον ΔΕΔΔΗΕ για να συμπληρωθούν τα κρίσιμα στοιχεία της κατανάλωσης ρεύματος πριν και μετά την αίτηση αλλαγής παρόχου.
Η ΡΑΕ επέλεξε να ασχοληθεί με τα δευτερεύοντα θέματα και αφήνει τα πρωτεύοντα ζητήματα των καταναλωτών σε δεύτερο χρόνο. Στην πράξη σήκωσε το «λάβαρο» προστασίας των καταναλωτών το οποίο περιστρέφεται ποιος δίνειτις εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ δεν κάνει καμία αναφορά από προέρχονται τα κεφάλαια του ΤΕΜ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

w
ww.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης