Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα μεγάλα παράδοξα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου - Γιατί οι τιμές θα ανακάμψουν

Τα μεγάλα παράδοξα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου - Γιατί οι τιμές θα ανακάμψουν
Ενώ οι τιμές του συμβολαίου του WTΙ και του brent κατέγραψαν σημαντική πτώση, η Σαουδική Αραβία αύξησε για άλλη μια φορά τις τιμές του πετρελαίου για τους πελάτες της στην Ασία σε νέα ιστορικά υψηλά
Σχετικά Άρθρα

Μεγάλα παράδοξα παρατηρούνται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, όπου απο τη μια μεριά, ο φόβος για μια επικείμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία οδηγεί τις τιμές του πετρελαίου σε πτώση, με το WTI να πέφτει κάτω από 90 δολάρια για το πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
2022-08-04_09-02-22.jpg

Αλλά από την άλλη πλευρά, το χάος στη φυσική αγορά - αυτή που ουσιαστικά έχει σημασία για τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται εδώ και τώρα - χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.
Έτσι λοιπόν σήμερα, 4 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια μιας μέρας όπου οι τιμές του συμβολαίου του WTΙ και του brent κατέγραψαν σημαντική πτώση, η Σαουδική Αραβία αύξησε για άλλη μια φορά τις τιμές του πετρελαίου για τους πελάτες της στην Ασία σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς σε αντίθεση με ό,τι λένε οι τιμές των συμβολαίων, η παγκόσμια φυσική αγορά πετρελαίου παραμένει εξαιρετικά σφιχτή παρά τα υποτιθέμενα σημάδια εξασθένησης της ζήτησης.
Όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα, ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός, Aramco, αύξησε τις τιμή για τις παραδόσεις πετρελαίου Arab Light το μήνα Σεπτέμβριο στην Ασία στα 9,80 δολάρια/βαρέλι πάνω από το περιφερειακό δείκτη αναφοράς.
saudi_osp_spread.jpg

Η νέα τιμή αντιπροσωπεύει «άλμα» 50 λεπτών σε σχέση με τον Αύγουστο και νέο υψηλό όλων των εποχών.
Για αυτή την αναντιστοιχία μεταξύ «φυσικού» και «χάρτινου» πετρελαίου, όπου το χάσμα αρχίζει να διευρύνεται, είχε γράψει κάτι ενδιαφέρον στις αρχές Ιουλίου ο Jake Lloyd-Smith του Bloomberg.
«Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου περνά μια περίοδο Τζέκιλ και Χάιντ. Υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ αυτού που συμβαίνει στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού, όπου η τιμή φαίνεται να καταγράφει μεγάλη πτώση λόγω των φόβων για ύφεση, και της φυσικής πλευράς, όπου η τιμή είναι σταθερή. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι μακροοικονομικοί φόβοι υποχωρήσουν, το πετρέλαιο θα ανακάμψει», κατέληγε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης