Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακή κρίση: Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες… σβήνουν τα φώτα και ετοιμάζονται για τον πιο βαρύ χειμώνα

Ενεργειακή κρίση: Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες… σβήνουν τα φώτα και ετοιμάζονται για τον πιο βαρύ χειμώνα
Όρια στην κατανάλωση ενέργειας για τον φωτισμό και τον κλιματισμό ανακοίνωσαν ήδη Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία
Σχετικά Άρθρα

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες  ετοιμάζονται να… σβήσουν τα φώτα, εν μέσω της σοβαρότερης ενεργειακής κρίσης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Όρια στην κατανάλωση ενέργειας για τον φωτισμό και τον κλιματισμό ανακοίνωσαν ήδη Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του.
Νέους κανόνες που ορίζουν ότι καμία επιχείρηση δεν θα επιτρέπεται να ψύχει το εσωτερικό της κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου.
Σε ισχύ μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, το ισπανικό διάταγμα προβλέπει επίσης τη διακοπή του φωτισμού των μνημείων, απαγορεύει στα καταστήματα να φωτίζουν τις βιτρίνες μετά τις 10 μ.μ. και απαιτεί από τα καταστήματα να διαθέτουν ηλεκτρική οθόνη που να δείχνει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό στους περαστικούς.
Αυτά τα μέτρα δεν είναι εντελώς νέα - τα δημόσια κτίρια στην Ισπανία, εκτός από τα νοσοκομεία, ακολουθούν ήδη ανώτατο όριο ψύξης 27 μοιρών - αλλά η εκτεταμένη εμβέλεια αυτής της σειράς μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας αντανακλά τη σοβαρότητα μιας διαφαινόμενης απειλής: μια ενεργειακή κρίση που προκαλείται από εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ως απάντηση στους φόβους ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να περιορίσει τη χρήση ενέργειας κατά 15%.
Στο Βερολίνο, για παράδειγμα, η διοίκηση της πόλης έχει δεσμευτεί να μειώσει τη δική της κατανάλωση ενέργειας κατά 10%, και η πόλη έχει ήδη σταματήσει να φωτίζει τα μνημεία της τη νύχτα, βυθίζοντας αξιοθέατα όπως η Πύλη του Βρανδεμβούργου και η Στήλη της Νίκης σε ασυνήθιστο σκοτάδι.
Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν επίσης ανώτατα όρια 27 βαθμών Κελσίου στον κλιματισμό σε δημόσια κτίρια και τον Ιούλιο, το Παρίσι εισήγαγε πρόστιμα για επιχειρήσεις που αφήνουν ανοιχτά παράθυρα και πόρτες ενώ λειτουργούν το AC τους.
berlin1.jpg

Επιδεινώνουν την κρίση οι καιρικές συνθήκες

Τα ενεργειακά δεινά της περιοχής επιδεινώνονται από εβδομάδες ζεστού, ξηρού καιρού και χαμηλών επιπέδων νερού σε αρκετούς ευρωπαϊκούς ποταμούς, τα οποία είναι κρίσιμα για τη μεταφορά καυσίμων σε γερμανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και για την ψύξη των γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων.Μόλις μπει ο χειμώνας, το ρεύμα για θέρμανση γίνεται η προτεραιότητα.
Όπως υποστήριξε ο Javier Blas του Bloomberg, το Παρίσι μπορεί να αντιμετωπίσει υψηλό κίνδυνο συσκότισης λόγω κρύου καιρού.
Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στη Γαλλία περιλαμβάνουν την απαγόρευση της θέρμανσης των ταράτσων των καφέ.
Οι δήμοι του Βερολίνου σκέφτονται να μειώσουν τις θερμοκρασίες στα δημόσια γραφεία και τα σχολεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, να μειώσουν τη θερμοκρασία στις δημόσιες πισίνες και να αναδιατάξουν τα ωράρια των δημοσίων υπαλλήλων για να αξιοποιήσουν τις ώρες της ημέρας.
Τέτοιες προτάσεις προκάλεσαν την αντίδραση του αναπληρωτή κοινοβουλευτικού αρχηγού των Χριστιανοδημοκρατών, Jens Span, ο οποίος είπε ότι τα κυβερνητικά μέτρα απείλησαν τους Γερμανούς με μια τριπλή απειλή αυτόν τον χειμώνα: «Ζήστε στο κρύο, κάντε κρύο ντους, κρυώστε».

Η περίπτωση της Ισπανίας

Η Ισπανία εξαρτάται λιγότερο από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό από πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη – οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων έχουν δηλώσει ότι η χώρα θα μπορούσε να επιβιώσει από την πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου.
Και ενώ ο στόχος σε όλη την ΕΕ για μείωση της ενέργειας είναι 15%, η Ισπανία καλείται μόνο να μειώσει κατά 7%.
Ωστόσο, τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας έχουν δεχθεί επίσης κάποια κριτική από συντηρητικούς Ισπανούς βουλευτές.
Η Isabel Diaz Ayuso, πρόεδρος της πολιτείας της Μαδρίτης, είπε στο Twitter ότι δεν θα ακολουθήσει τους κανόνες για το φωτισμό κτιρίων, επειδή θα προκαλούσε ανασφάλεια, θα αποτρέψει τον τουρισμό και θα έφερνε «σκοτάδι, φτώχεια, θλίψη» - μία πραγματική απειλή για τη νυχτερινή κουλτούρα διασκέδασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης