Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα νυχτερινά τιμολόγια ρεύματος έγιναν ημέρας επί υπουργίας Κώστα Σκρέκα - Απίστευτα και όμως ελληνικά...

Τα νυχτερινά τιμολόγια ρεύματος έγιναν ημέρας επί υπουργίας Κώστα Σκρέκα - Απίστευτα και όμως ελληνικά...
Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων του ενεργειακού μετώπου, ο υπουργός σπεύσει να κλείσει τις …τρύπες που άνοιξε.
Σχετικά Άρθρα

To «μαύρο σκοτάδι» έφαγε τα νυχτερινά τιμολόγια όταν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ περί άλλων τυρβάζει και εμφανίζεται αδύναμη να …περιφρουρήσει την αγορά ενέργειας όταν αφού …τρέχει εκ των υστέρων να …μπαλώσει την κατάσταση με τροπολογίες.
Επί υπουργίας Κώστα Σκρέκα καταργούνται επί τους ουσίας τα νυκτερινά τιμολόγια ρεύματος σε κόντρα της αναγκαιότητας που τα είχε επιβάλει για δεκαετίες.
Τα νοικοκυριά γνώριζαν ότι το νυχτερινό τιμολόγιο ήταν φθηνότερο αισθητά σε σχέση με το τιμολόγιο ημέρας και εξυπηρετούσε τις νοικοκυρές να προγραμματίζουν το πλυντήριο ρούχων ακόμη και το μαγείρεμα με φθηνότερη χρέωση.
Πριν την εμφάνιση της ρήτρας αναπροσαρμογής το κόστος της Kwh της ημέρας ήταν πιο ακριβό σε σχέση με το νυχτερινό έως 7 λεπτά το ευρώ και σε κάποιες εταιρείες το τιμολόγιο είχε γίνει εμπορικό «όπλο» για την προσέλκυση πελατών.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εμπρός στην κατακραυγή των καταναλωτών από την εμφάνιση της ρήτρας αναπροσαρμογής που να σημειωθεί έδωσε υπέρ κέρδη στους παραγωγούς, η κυβέρνηση αποφάσισε την ονομαστική της κατάργηση αφού προσαρμόστηκε στην αρχική τιμή που έδωσαν οι προμηθευτές.
Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων του ενεργειακού μετώπου, ο υπουργός σπεύσει να κλείσει τις …τρύπες που άνοιξε.

Το ΥΠΕΝ …κυνηγάει τα πάγια

Θέλει να αναμορφώσει τα τιμολόγια του Αυγούστου για τις εταιρείες που έχουν υπολογίσει υψηλότερα μηνιαία πάγια σε σχέση με αυτά που είχαν πριν τις ανακοινώσεις της Δευτέρας 25 Ιουλίου. Η ΡΑΕ ζήτησε από τους προμηθευτές να τις αιτιολογήσουν πώς διαμορφώθηκε το νέο και υψηλότερο μηναίο πάγιο.
Από αύριο κατά πάσα πιθανότατα το ΥΠΕΝ θα δείξει ενδιαφέρον για το που κυμαίνονται τα τιμολόγια των παρόχων σε ότι αφορά τις νυχτερινές χρεώσεις.

Το ΥΠΕΝ θέλει να υπάρχουν νυχτερινά τιμολόγια

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να υπάρχουν τα νυχτερινά τιμολόγια ρεύματος ή θα ήταν πιο αποδοτικό για όλους να καταργηθούν;
Όμως εάν η αγορά της ενέργειας στην πράξη τα καταργεί αφού κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στην Kwh ημέρας και στην Kwh της νύχτας.
Με τα νέα τιμολόγια ρεύματος που ισχύουν από την 1η Αυγούστου τα προγράμματα των προμηθευτών δεν έχουν ενιαία τιμολόγηση στο νυχτερινό ρεύμα όπως συνέβαινε το 2020 και παλαιότερα με αποτέλεσμα ο κάθε πάροχος να διαμορφώνει το δικό του τιμολόγιο.

Το ΥΠΕΝ δίνει προκαταβολές στους προμηθευτές

Πάντως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έστω και την τελευταία στιγμή έδειξε αντανακλαστικά αφού θέτει σε εφαρμογή το καθεστώς των προκαταβολών στους προμηθευτές ενέργειας που αφορούν τις μηνιαίες επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος νοικοκυριών.
Με τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΝ προχωρεί στην αλλαγή του άρθρου 61 4839/2021 προστίθεται την παράγραφο 14 ως εξής: Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να καθορίζονται οι όροι, προϋποθέσεις και διαδικασίες καταβολής προκαταβολών στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, για χορήγηση των επιδοτήσεων στους τελικούς καταναλωτές, σύμφωνα τις αποφάσεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση παρ. 3, λαμβάνοντας υπόψη και προσωρινό μηχανισμό επιστροφής μέρους εσόδων αγοράς ημέρας του άρθρου 12Α ν. 4425/2016 (Α’ 185). Ιδία απόφαση καθορίζεται και τα θέματα εκκαθαρίσεων των προκαταβολών.».
Οι προμηθευτές καλωσορίζουν το νέο καθεστώς των προκαταβολών διότι μέχρι πρότινος χρηματοδοτούσαν από την τσέπη τους αφού οι πληρωμές έρχονταν μετά από δύο μήνες.
Τέλος να σημειωθεί ότι η τιμή της Mwh υποχώρησε στα 367,08 ευρώ και αφορά τις χρεώσεις των σημερινών καταναλώσεων. Η μείωση της τιμής οφείλεται στις εξαγωγές που έφτασαν τις 31.880 Mwh. Οι λιγνιτικές μονάδες μείωσαν στροφές αφού παρήγαγαν 30.875 Mwh από 38.000 τις δύο τελευταίες ημέρες. Πάντως η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει πάνω από τα 200 ευρώ ανά Mwh.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης