Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενισχύεται το ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο της Κύπρου μετά την ευρωπαϊκή απόφαση για ρήξη με τους Ρώσους

Ενισχύεται το ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο της Κύπρου μετά την ευρωπαϊκή απόφαση για ρήξη με τους Ρώσους
Τι δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδη στο Bloomberg σχετικά με τις εξελίξεις στην έρευνα των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου

H προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει την εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο ενισχύει τη στρατηγική σημασία των ευρημάτων στην Κύπρο, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας της χώρας μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.
«Η Ευρώπη είναι ένας καλός δυνητικός πελάτης για το κυπριακό αέριο καθώς η ΕΕ έχει επιβεβαιώσει ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει ως καύσιμο γέφυρα έως το 2049 στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. Έτσι οι εταιρείες έχουν πλέον την άνεση να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια», αναφέρει η Νατάσα Πηλίδη σε συνέντευξή της στη Λευκωσία.
Υπάρχει επίσης «η πρόθεση της ΕΕ να απομακρυνθεί από τη Ρωσία ανεξάρτητα από το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», πρόσθεσε, που επίσης ενισχύει το ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο της Κύπρου.
Η Chevron Corp., μαζί με τους συνεργάτες της Shell Plc και την ισραηλινή Newmed Energy LP, κατέχουν δικαιώματα γεώτρησης στο υπεράκτιο πεδίο Aphrodite και σχεδιάζουν να ανοίξουν ένα νέο πηγάδι στις αρχές του 2023.
Το κοίτασμα Aphrodite, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2011, εκτιμάται ότι περιέχει 4,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (125 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) ακόμη αναξιοποίητου φυσικού αερίου και βρίσκεται κοντά στο κοίτασμα Λεβιάθαν στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, το οποίο διαχειρίζονται από κοινού η Chevron και η NewMed.

Ως το 2027 εκτιμάται οτι θα αρχίσει η παραγωγή

Η Chevron σχεδιάζει να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο ανάπτυξης για το κοίτασμα Aphrodite, που βρίσκεται στο τετράγωνο 12 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με το 2027 να αποτελεί μια «ρεαλιστική ημερομηνία για την έναρξη της παραγωγής», είπε η κ. Πηλείδη.
Οι επιλογές περιλαμβάνουν τη σύνδεση της Aphrodite με τις υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή ή τη σύνδεση του κοιτάσματος με τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου Ikdu στην Αίγυπτο.
Η έρευνα φυσικού αερίου συνεχίζεται και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, με τα αποτελέσματα της εκτιμητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 6 από την κοινοπραξία TotalEnergies SE και ENI SpA να αναμένονται τον επόμενο μήνα.
Σε μια άλλη προσπάθεια. η κοινοπραξία των Exxon Mobil Corp. και Qatar Petroleum ξεκινά σεισμογραφικές έρευνες στα τεμάχια 5 και 10 που θα ολοκληρωθούν στις αρχές του φθινοπώρου, είπε η κα Πηλείδη.
Ως μικρή χώρα, η Κύπρος δεν χρειάζεται πολύ φυσικό αέριο για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες της, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του να εκτιμάται ότι θα διατεθεί για εξαγωγές.
Εκτός από την Ευρώπη, και η Ασία είναι πιθανός πελάτης για το φυσικό αέριο της Κύπρου, είπε ο κ. Πηλείδη στο Bloomberg.

Ο αγωγός της Energean

Η Κύπρος διάκειται επίσης θετικά στο σχέδιο της ελληνικής εταιρείας ενέργειας Energean Plc να κατασκευάσει έναν αγωγό περίπου 200 χιλιομέτρων (124 μίλια) από το το Ισραήλ έως τον Βασιλικό στη νότια ακτή του νησιού, είπε η Κύπρια υπουργός.
Σύμφωνα με την πρόταση, ο αγωγός θα συνδεθεί με ένα πλωτό σταθμό LNG με εξαγωγές περίπου 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
«Αν και εκκρεμούν ακόμη οι διευκρινίσεις σχετικά με πόσο φυσικό αέριο μπορεί να μεταφέρει ο αγωγός, παρέχει την ευκαιρία ώστε να αρχίσουν οι εξαγωγές από το κοίτασμα φυσικού αερίου της Κύπρου, όταν αρχίσει η εμμετάλλευσή του. Ελπίζουμε ότι το χρονοδιάγραμμα του 2026 θα τηρηθεί», καταλήγει η Κύπρια Υπουργός Ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης