Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανοίγει τις κάνουλες η Ρωσία - Ξεκινά στις 21 Iουλίου η ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία

Ανοίγει τις κάνουλες η Ρωσία - Ξεκινά στις 21 Iουλίου η ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία
Η Ρωσία θα ανοίξει και πάλι τις κάνουλες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη...

Επενεκκινούνται –μετά την προγραμματισμένη συντήρηση– οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 την Πέμπτη 21 Ιουλίου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Υπενθυμίζεται πως ο αγωγός, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο των ρωσικών εξαγωγών αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σταμάτησε να λειτουργεί για δέκα ημέρες, αρχής γενομένης από τις 11 Ιουλίου.
Νωρίτερα σήμερα, η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει ότι ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει μετά τις εργασίες συντήρησης. 
Οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν στο Reuters ότι ο αγωγός αναμένεται να επαναλάβει τη λειτουργία του εγκαίρως, αλλά με μειωμένη τη δυναμικότητά του, που είναι περίπου 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα.
Ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, περιόρισε τις εξαγωγές φυσικού αερίου κατά 40% τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος καθυστερήσεις σε σχέση με την επιστροφή της τουρμπίνας της Siemens Energy που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά.
«Αυτές (η Gazprom) θα επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την 11η Ιουλίου» δήλωσε μια από τις πηγές σχετικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου που αναμένονται μέσω του Nord Stream 1 από την Πέμπτη.
Η εφημερίδα Kommersant έγραψε χθες, επικαλούμενη άτομα που είναι γνώστες του θέματος, ότι ο Καναδάς έστειλε την τουρμπίνα αεροπορικώς στην Γερμανία στις 17 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των επισκευαστικών εργασιών.
Μια από τις πηγές ανέφερε ότι η τουρμπίνα είναι αδύνατον να εγκατασταθεί εκ νέου έως τις 21 Ιουλίου.
Η εταιρεία Gazprom και Nord Stream 1, δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σχολιάσουν το ζήτημα.

Διαψεύση Κομισιόν

Το «λουκέτο» του Nord Stream 1 είχε προαναγγείλει η Κομισιόν, καθώς όπως προέκυπτε από τις τελευταίες εξελίξεις, η… χρονική παράταση των εργασιών συντήρησης του αγωγού είναι το επικρατέστερο σενάριο.
Ο επίτροπος Johannes Hahn δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν αναμένει ότι η τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα επανεκκινήσει στα τέλη της εβδομάδας.
«Εργαζόμαστε με βάση το σενάριο ότι ο αγωγός δεν θα επαναλειτουργήσει» δήλωσε ο Hahn στους δημοσιογράφους.
Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός έκλεισε την περασμένη εβδομάδα λόγω των ετήσιων εργασιών συντήρησης που έχει ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσουν έως τις 21 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει στις 22 Ιουλίου.
Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότατες καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, με πρόσχημα κάποιο τεχνικό πρόβλημα, όπως π.χ. η καθυστέρηση στην αποστολή της τουρμπίνας, θα κλείσει την κάνουλα του φυσικού αερίου, ως αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.  

Μειώνεται η τιμή του φυσικού αερίου

Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων αλλά και εν μέσω καύσωνα που πλήττει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι τιμές του φυσικού αερίου σημειώνουν σημαντική αύξηση.
Ειδικότερα, η τιμή του ολλανδικού TTF υποχωρεί κατά 3% στα 153,500 ευρώ.

φδσα_7.JPG

Η Γερμανία απέρριψε την «ανωτέρα βία» της Gazprom

To Reuters αποκάλυψε την επιστολή του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, Gazprom, όπου ενημερώνει τις γερμανικές εταιρείες ενέργειες για την ενεργοποίηση της ρήτρας «ανωτέρα βία».
Η επιστολή φέρει την ημερομηνία 14 Ιουλίου και αφορά τις προμήθειες από τη 14η Ιουνίου.
Ωστόσο, η Γερμανία απέρριψε την ενεργοποίησης της ρήτρας.
«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε λάβει μια επιστολή από την Gazprom Export στην οποία η εταιρεία επικαλείται αναδρομικά ανωτέρα βία (force majeure) για προηγούμενες και τρέχουσες ελλείψεις στις παραδόσεις φυσικού αερίου.
Θεωρούμε ότι αυτό είναι αδικαιολόγητο και απορρίψαμε επισήμως την ενεργοποίηση της ρήτρας» δήλωσε στο CNBC Lucas Wintgens από τη γερμανική Uniper.
Την παραλαβή επιστολής από την Gazprom επιβεβαίωσε και ακόμα μία γερμανική ενεργειακή εταιρεία, η RWE.

Τι θα συνέβαινε εάν η Ρωσία σταματήσει το φυσικό αέριο

Σε μια ανάλυση στις αρχές του Ιουλίου, οι αναλυτές της UBS παρουσίασαν μια λεπτομερή εικόνα για το τι βλέπουν να συμβαίνει εάν η Ρωσία σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Σε ένα τέτοιο σενάριο θα μειώνονταν τα εταιρικά κέρδη κατά περισσότερο από 15%.
Το sell off στην αγορά θα ξεπερνούσε το 20% στο Stoxx 600 και το ευρώ θα έπεφτε στα 90 σεντς.
Η βιασύνη των επενδυτών για μετακίνηση σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία θα οδηγούσε τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αναφοράς στο 0%.
«Τονίζουμε ότι αυτές οι προβλέψεις θα πρέπει να θεωρηθούν ως πρόχειρες προσεγγίσεις και σε καμία περίπτωση ως χειρότερο σενάριο», έγραψε ο Arend Kapteyn, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης