Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φυσικό άεριο: «Άλμα» 6,7% για το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, στα 177,39 ευρώ η μεγαβατώρα

Φυσικό άεριο: «Άλμα» 6,7% για το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, στα 177,39 ευρώ η μεγαβατώρα
Με κλειστό τον αγωγό Nord Stream 1, η Ευρώπη αγωνιά αν η Gazprom θα ξανανοίξει τις στρόφιγγες μετά το τέλος των εργασιών συντήρησης
Σχετικά Άρθρα

Σε έντονα ανοδική τροχιά βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά την απόφαση της Νορβηγίας να παρατείνει τη μειωμένη δυναμικότητα σε διάφορες εγκαταστάσεις που συμβάλλουν στη μεταφορά του καυσίμου στην Ευρώπη.
Οι χαμηλότερες νορβηγικές ροές σε συνδυασμό με τη διακοπή της προμήθειας από τη Ρωσία μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1, λόγω των εργασιών συντήρησης που ξεκίνησαν χθες, 11/7, περιορίζουν την προσφορά σε μια εποχή που οι χώρες σπεύδουν να γεμίσουν τους χώρους αποθήκευσης για τον χειμώνα και ένας καύσωνας ενισχύει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για την ψύξη των σπιτιών. Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλότερες από τα εποχικά κανονικά επίπεδα, είδε τις τελευταίες ημέρες υψηλότερη παραγωγή από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου από το κανονικό για αυτή την εποχή του έτους.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δεν έχει αυξήσει τις προμήθειες μέσω της Ουκρανίας, ενώ ο αγωγός Nord Stream 1 έχει κλείσει, ενώ παραμένουν οι ανησυχίες ότι η Gazprom ενδεχομένως να μην ξανανοίξει τις στρόφιγγες μετά το τέλος των εργασιών συντήρησης του αγωγού την επόμενη εβδομάδα.
Εν μέσω αυτού του κλίματος, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου -που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρώπη- παράδοσης Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο σχεδόν 6,7% στα 177,39 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου, με άνοδο 6,7%, άγγιξε σχεδόν τα 180 ευρώ.
Η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου έχει υπερδιπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα.
Το αντίστοιχο συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε άνοδο 18%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης