Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ και άλλοι πάροχοι δεν στέλνουν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς και τα φορτώνουν στον ΔΕΔΔΗΕ

ΔΕΗ και άλλοι πάροχοι δεν στέλνουν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς και τα φορτώνουν στον ΔΕΔΔΗΕ
Η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας ΙΝΚΑ έδωσε στη δημοσιότητα λογαριασμό ρεύματος από 21/4/2021 έως 19/4/2022 και το ποσό οφειλής ανέρχεται σε 5.643 ευρώ.

«Κρυφτούλι» με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος παίζουν ορισμένοι προμηθευτές ενέργειας ενώ οι καταναλωτές που διαμαρτύρονται λαμβάνουν ως απάντηση ότι δεν έχει στείλει την καταμέτρηση ο ΔΕΔΔΗΕ.
Η απάντηση του παρόχου δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ο οποίος συνεχίζει να εκδίδει έναντι λογαριασμούς με τις κρατικές επιδοτήσεις να μην υπολογίζονται στην αξία του ρεύματος που καταναλώθηκε ακόμη και για ένα χρόνο.
Ανάμεσα στου παρόχους που πιάστηκαν να παίζουν κρυφτούλι με τους καταναλωτές είναι και η ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας ΙΝΚΑ έδωσε στη δημοσιότητα λογαριασμό ρεύματος από 21/4/2021 έως 19/4/2022 και το ποσό οφειλής ανέρχεται σε 5.643 ευρώ.
Ο καταναλωτής έστειλε τον λογαριασμό στον ΙΝΚΑ διατυπώνοντας αντιρρήσεις για το ύψος της κατανάλωσης όταν τα προηγούμενα χρόνια η μηνιαία κατανάλωση ήταν στις 160 Kwh.

Τι χάνει ο καταναλωτής από τη μη έκδοση εκκαθαριστικού λογαριασμού

Η καθυστέρηση έκδοσης εκκαθαριστικού λογαριασμού σε αντίθεση με όσα προβλέπει ο Κανονισμός Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι υποχρεωτικός για να έχει μέτρο σύγκρισης ο καταναλωτής.
Το «κρυφτούλι» με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς είναι σε βάρος των καταναλωτών διότι ο υπολογισμός της ρήτρας αναπροσαρμογής γίνεται τη χρονική στιγμή που επιλέγει ο πάροχος.
Παράδειγμα όταν ο εκκαθαριστικός λογαριασμός είχε εκδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2021, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα είχε υπολογισθεί προς 0,167 ευρώ ανά Kwh.
Αντίθετα όταν η εκκαθάριση ήταν το Μάρτιο η ρήτρα αναπροσαρμογής θα ήταν στα 0,35 ευρώ ανά Kwh.
Δηλαδή ο πάροχος θα χρεώσει το σύνολο της κατανάλωσης με την υψηλότερη τιμή.
Η ΡΑΕ ως ρυθμιστής της αγοράς έχει αφήσει όλα τα παράθυρα ανοιχτά για τους παρόχους ενώ οι καταναλωτές για να βρουν το δίκιο τους θα πρέπει να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη που σημαίνει χρόνος και χρήμα για να διασφαλιστεί το αυτονόητο όπως ορίζει ο Κανονισμός Προμήθειας Ενέργειας.
Το BN έγινε αποδέκτης αντίστοιχου φαινομένου με τον πάροχο την εταιρεία Φυσικού Αερίου Ελλάδος.
Για έξι μήνες οι λογαριασμοί ρεύματος είναι έναντι.
Από τη λίστα απουσιάζει ο εκκαθαριστικός με τον υπολογισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ο ενδιαφερόμενος μας έστειλε έξι έναντι λογαριασμούς.

11/02/2022 – Έναντι – 776 KWh
11/03/2022 – Έναντι – 493 KWh
12/04/2022 – Έναντι – 519 KWh
12/05/2022 – Έναντι – 448 KWh
10/06/2022 – Έναντι – 301 KWh
11/07/2022 - Έναντι – 329 KWh

Η ανησυχία του η οποία είναι απόλυτα δικαιολογημένη είναι το πρόγραμμα Power pass θα τον αξιολογήσει πιο χαμηλά από την πραγματική δαπάνη διότι απουσιάζει ο εκκαθαριστικός που συμπεριλαμβάνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Πάντως η απάντηση που έδωσε η εταιρεία στον ενδιαφερόμενο ήταν ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν στείλει τα στοιχεία καταμέτρησης της κατανάλωσης.
Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ συνεχίζει να δίνει πακέτα σύνδεσης με το κόστος της Kwh στα 0,11 ευρώ δίνοντας έκπτωση 30% με την ονομαστική τιμή της Kwh να μειώνεται στα 0,77 ευρώ ενώ υπάλληλος και συνεργαζόμενος με τη ΔΕΗ δεν ήταν σε θέση να πει ποια τιμή θα ισχύει τον Αύγουστο για την Kwh διότι η ρήτρα αναπροσαρμογής θα αποτελεί παρελθόν.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
.www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης