Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: Δυναμώνει η οικονομία σημειώνοντας ρεκόρ στις εξαγωγές ενέργειας

Ρωσία: Δυναμώνει η οικονομία σημειώνοντας ρεκόρ στις εξαγωγές ενέργειας
Οι τεράστιες εισροές βοήθησαν το Κρεμλίνο να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις των Δυτικών
Σχετικά Άρθρα
Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας έφτασε σε ρεκόρ 70,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς η αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων συνέβαλε στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων που επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ήταν το μεγαλύτερο, τουλάχιστον από το 1994, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα τη Δευτέρα 11/7.
Η κατάρρευση των εισαγωγών λόγω των κυρώσεων συνέβαλε στο πλεόνασμα, το οποίο έχει αναδειχθεί ως βασικό οικονομικό σωσίβιο για το Κρεμλίνο καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να το απομονώσουν.
Για τους πρώτους έξι μήνες του 2022, το πλεόνασμα έφτασε τα 138,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Οι εξαγωγές ήταν 153,1 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, ελαφρώς μειωμένες από 166,4 δισ. δολάρια το πρώτο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας.
6b4c70bddf0b377f370104c1b7caf0b7.webp
Η βουτιά στις εισαγωγές σπέρνει αναστάτωση

«Ένα αυξανόμενο εμπορικό πλεόνασμα λέει πολλά για το τι πάει καλά για τη Ρωσία, από τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων έως τη διαρκή ζήτηση από πολλούς εξαγωγικούς εταίρους.
Αλλά είναι επίσης ένα σύμπτωμα δυσφορίας, με μια βουτιά στις εισαγωγές που σπέρνει αναστάτωση σε ολόκληρη την οικονομία» υποστηρίζει ο Scott Johnson, Ρώσος οικονομολόγος
Μετά την εισβολή, η Ρωσία σταμάτησε να δημοσιεύει λεπτομερή στοιχεία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, αλλά οι ροές μπορούν να εκτιμηθούν από τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι χώρες εταίροι. Τον Μάιο, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι εισαγωγές είχαν σταθεροποιηθεί με πέντε χώρες να αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του εμπορίου της Ρωσίας, καθώς η οικονομία προσαρμόστηκε και οι επιχειρήσεις άρχισαν να βρίσκουν νέες διαδρομές για αποστολές.

Ο Putin αποφεύγει τον χειρότερο οικονομικό πόνο καθώς το πετρέλαιο χαλαρώνει τις κυρώσεις

Το αυξανόμενο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σε συνδυασμό με αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων που περιορίζουν τη ζήτηση για συνάλλαγμα, βοήθησαν να γίνει το ρούβλι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος μεταξύ των ομολόγων του στις αναδυόμενες αγορές.www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης