Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Γιατί το ταξίδι του Biden Σαουδική Αραβία δεν θα ρίξει τις τιμές των καυσίμων

ΗΠΑ:  Γιατί το ταξίδι του Biden Σαουδική Αραβία δεν θα ρίξει τις τιμές των καυσίμων

Ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τις πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό τονίζει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι στην ατζέντα του – Το διπλό παιχνίδι των Σαουδαράβων που δεν θέλουν να εκνευρίσουν τον  Putin

Σχετικά Άρθρα

Σε πλήρη αποτυχία είναι καταδικασμένο το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Joe Biden την επόμενη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία, εν μέσω αντιδράσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και των τιμών του πετρελαίου που καλπάζουν, ενισχύοντας τον πληθωριστικό εφιάλτη, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg τη Κυριακή 10 Ιουλίου 2022.
Την ίδια ώρα, οι Σαουδάραβες ενισχύονται διπλωματικά χωρίς να θελήσουν να εκνευρίσουν... Putin
Ο Joe Biden υπερασπίστηκε την απόφασή του να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία υποστηρίζοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι στην ατζέντα του κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρίγκιπα διάδοχο, τον οποίο προηγουμένως έχει χαρακτηρίσει «ως παρία».
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί επισήμως από τον Λευκό Οίκο, ο Biden θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον Σαουδάραβα βασιλιά Salman bin Abdulaziz Al Saud και την ηγετική του ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman Al Saud.

H απολογία

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην Washington Post, με τίτλο «Γιατί πηγαίνω στη Σαουδική Αραβία» ο Biden αναφέρει ότι στόχος του είναι να αναπροσανατολίσει και όχι να διαρρήξει τις σχέσεις με μια χώρα που είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ για 80 χρόνια.
«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν με την απόφασή μου να ταξιδέψω στη Σαουδική Αραβία. Οι απόψεις μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ξεκάθαρες και μακροχρόνιες και οι θεμελιώδεις ελευθερίες είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη όταν ταξιδεύω στο εξωτερικό», έγραψε ο Biden.

Eνεργειακή κρίση

Σημειώνεται ότι στην τρέχουσα συγκυρία ο Biden χρειάζεται τη βοήθεια της πλούσιας σε πετρέλαιο Σαουδικής Αραβίας, σε μια εποχή που οι τιμές της βενζίνης έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και καθώς ενθαρρύνει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη μετά την παράταση της εκεχειρίας από τους Σαουδάραβες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν επίσης να περιορίσουν την επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή και την παγκόσμια επιρροή της Κίνας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η Σαουδική Αραβία βοήθησε πρόσφατα στην αποκατάσταση της ενότητας μεταξύ των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, είχε υποστηρίξει πλήρως την εκεχειρία στην Υεμένη και εργαζόταν για να σταθεροποιήσει τις αγορές πετρελαίου με άλλους παραγωγούς του OPEC.
Μάλιστα τόνισε ότι θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που θα πετάξει από το Ισραήλ στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, κίνηση που όπως είπε αποτελεί ένα μικρό σύμβολο των «εκκολαπτόμενων σχέσεων και βημάτων προς την εξομάλυνση» μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου.
«Θα είμαι ο πρώτος πρόεδρος που θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή από την 11η Σεπτεμβρίου χωρίς τα αμερικανικά στρατεύματα να συμμετέχουν σε μια αποστολή μάχης εκεί. Είναι ο στόχος μου να το διατηρήσω έτσι» είπε χαρακτηριστικά ο Biden.

Ιστορική πτήση από το Ισραήλ

Στην τελευταία φάση της μίνι περιοδείας του, η πτήση του Biden θα γραφτεί στην ιστορία: η απευθείας πτήση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας θα είναι η πρώτη πτήση αμερικανού προέδρου προς μία αραβική χώρα που δεν έχει αναγνωρίσει το εβραϊκό κράτος που θα εκκινήσει από το ισραηλινό έδαφος.
Ο προκάτοχός του είχε κάνει την αντίστροφη πτήση το 2017.

Οι στόχοι στο Ριάντ

Οι προσδοκίες της επίσκεψης στο Ριαντ είναι υψηλές, αφού ο Joe Biden θα επιδιώξει από την Σαουδική Αραβία την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, για να σταματήσει το ανοδικό σπιράλ των τιμών των καυσίμων και του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, εν όψει και των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου που αποτελούν απειλή για το Δημοκρατικό Κόμμα.
Οποία και αν είναι η έκβαση της επίσκεψης, η συνάντησή του με τον πρίγκιπα διάδοχο και de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας θα σημάνει στροφή της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι προεκλογικές εξαγγελίες

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020, ο Joe Biden είχε δηλώσει ότι η δολοφονία και ο διαμελισμός του  Jamal Khashoggi -του επικριτικού προς το καθεστώς του Ριάντ σαουδάραβα δημοσιογράφου που είχε καταφύγει στις ΗΠΑ- το 2018, στους χώρους του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη είχε καταστήσει την Σαουδική Αραβία κράτος παρία.
Σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνών των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman , ο επονομαζόμενος MBS, είναι ο εντολέας της άγριας δολοφονίας του Jamal Khashoggi από απόσπασμα ειδικά σταλμένο στην Τουρκία από το Ριάντ.
With world in energy shock, Saudi oil cushion gets very thin
Η δολοφονία Khashoggi

«Αναμένουμε ότι ο πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο» κατά την επίσκεψή του στο βασίλειο, δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος.
«Η αμερικανική πολιτική απαιτούσε αναπροσαρμογή των σχέσεων» μετά την δολοφονία του Jamal Khashoggi «αλλά όχι ρήξη».
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ εδώ και οκτώ δεκαετίες και ότι περί τις 80.000 Αμερικανών κατοικούν εκεί.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «η ενεργειακή ασφάλεια» θα είναι κεντρικό θέμα της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην Σαουδική Αραβία, αλλά αμερικανικές πηγές επεσήμαναν ότι ολόκληρη η περιοδεία του περιλαμβάνει ευρύτερους διπλωματικούς στόχους.

Η συμμαχία με τη Ρωσία

Την ίδια ώρα, οι Σαουδάραβες προτιμούν να διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία στην πετρελαϊκή πολιτική, καθώς το σύμφωνο του OPEC+ και ο έλεγχος ενός μεγάλου μέρους της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου ωφέλησαν και τους δύο ηγέτες του OPEC + —το Βασίλειο και τη Ρωσία— την τελευταία μισή δεκαετία.
Οι Σαουδάραβες κάνουν προσεκτικούς ελιγμούς για να διατηρήσουν τη Ρωσία ως σύμμαχο στην ομάδα του OPEC+ και πιθανώς να βελτιώσουν τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες..
Η Σαουδική Αραβία επανέλαβε δημοσίως τους «θερμούς» δεσμούς της με τη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις από τότε που ο Putin εισέβαλε στην Ουκρανία και θεωρεί ότι η διατήρηση της Ρωσίας στη συμμαχία OPEC+ αποτελεί σημαντικό μέρος της πετρελαϊκής της πολιτικής.
Με τη Ρωσία να ηγείται δώδεκα παραγωγών εκτός OPEC στο σύμφωνο, η Σαουδική Αραβία έχει μεγαλύτερη επιρροή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου με τον μεγαλύτερο όμιλο OPEC+ παρά μόνο με τον OPEC.

Οι αποφάσεις για την παραγωγή

Η πρόσφατη απόφαση του OPEC+ να επιταχύνει την αύξηση της παραγωγής και να αποσύρει όλες τις περικοπές τον Αύγουστο, έναν μήνα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, ωθήθηκε από τη Σαουδική Αραβία εν μέσω πιέσεων από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, το Βασίλειο έπρεπε πρώτα να επικοινωνήσει με τη Ρωσία προτού προτείνει την ανακατανομή της αύξησης του Σεπτεμβρίου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ανέφεραν στο Reuters πηγές με γνώση της παρασκηνιακής διπλωματίας.

Αμοιβαίο όφελος

Τόσο οι Σαουδάραβες όσο και η Ρωσία επωφελούνται από τη συμφωνία του OPEC+, επομένως το Ριάντ θέλει να διατηρήσει τη Ρωσία στο σκάφος, λένε οι πηγές.
«Οι Σαουδάραβες απολαμβάνουν υψηλές τιμές ενώ οι Ρώσοι χρειάζονται εγγυημένη υποστήριξη από τον OPEC+ υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει τη ρωσική σκέψη.
«Κανείς δεν ενδιαφέρεται για μια κατάρρευση της αγοράς», πρόσθεσε η πηγή.

Οι κοινοί στόχοι

Μετά την πλήρη αναστολή των περικοπών της παραγωγής τον επόμενο μήνα, μια πιο δύσκολη απόφαση για τον OPEC+ διαφαίνεται: τι να κάνει στη συνέχεια καθώς η Ρωσία είναι πάνω από 1 εκατομμύριο bpd πίσω από τον στόχο και μπορεί να χάσει περισσότερη προσφορά καθώς το εμπάργκο της ΕΕ στο πετρέλαιο ξεκινά στο τέλος του Αυτή την χρονιά.
Ούτε ο OPEC+ ως όμιλος βρίσκεται κοντά στην επίτευξη της παραγωγής-στόχου του, ούτε η Σαουδική Αραβία έχει απομείνει πολύ πλεονάζουσα ικανότητα για να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή, όπως θέλουν οι ΗΠΑ και άλλοι μεγάλοι καταναλωτές.
Σύμφωνα με τη συμφωνία ο στόχος της Σαουδικής Αραβίας (όπως και της Ρωσίας) είναι στα 11,004 εκατομμύρια bpd για τον Αύγουστο.
Το Βασίλειο σπάνια έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο, και όχι για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.
Έτσι, δεν είναι βέβαιο ότι οι Σαουδάραβες έχουν την ικανότητα να αντλούν 11 εκατομμύρια bpd ή περισσότερο σε βιώσιμη βάση.
Είναι ακόμη λιγότερο βέβαιο ότι το Βασίλειο μπορεί να αξιοποιήσει γρήγορα —αν το ήθελε— την ικανότητα παραγωγής των 12,2 εκατομμυρίων bpd που ισχυρίζεται ότι έχει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης