Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Αντιπαράθεση με τη Φινλανδία για το κόστος διάσωσης της Uniper

Γερμανία: Αντιπαράθεση με τη Φινλανδία για το κόστος διάσωσης της Uniper
Η εταιρεία ζήτησε ήδη τη στήριξη του γερμανικού Δημοσίου για να αποφύγει την χρεοκοπία, όμως το Βερολίνο υποστηρίζει πως πρέπει να βοηθήσει και ο Φινλανδός μέτοχος της Fortum
Σχετικά Άρθρα

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και Φινλανδίας αναφορικά με το κόστος που προκύπτει από την προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας φυσικού αερίου Uniper.
Συγκεκριμένα, η φινλανδική πλευρά που μετέχει στη μετοχική σύνθεση της Uniper απέρριψε το αίτημα της γερμανικής πλευράς για περαιτέρω στήριξη και διάσωσή της, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο την 9 Ιουλίου 2022.
Την περασμένη εβδομάδα, η Uniper που είναι ο κυριότερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία ζήτησε τη βοήθεια του γερμανικού Δημοσίου προκειμένου να παραμείνει ζωντανή, καταθέτοντας αίτηση για υπαγωγή στα κρατικά μέτρα σταθεροποίησης των ενεργειακών επιχειρήσεων, δεδομένου πως η εκτόξευση των τιμών την έχουν φέρει στο χείλος της χρεοκοπίας. Συγκεκριμένα υπολογίζεται πως οι απώλειες της θα φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ φέτος.

Η μετοχικη΄συμμετοχή

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Robert Habeck, υποστήριξε πως η φινλανδική κρατική ενεργειακή Fortum θα πρέπει να συνεισφέρει στην στήριξη της Uniper. «Είναι δίκαιο να λάβουμε υπόψη μας μοντέλα, όπου όλοι οι ιδιοκτήτες (ήτοι οι μέτοχοι) θα μοιραστούν την υποχρέωση»,
Σημειωτέον πως η Fortum είναι ο κυριότερος μέτοχος της γερμανικής εταιρείας με ποσοστό που ξεπερνά το 75%!
Η απάντηση της Fortum, ωστόσο, είναι αρνητική, με τον διευθύνων σύμβουλο Markus Rauramo να δηλώνει γραπτά πως η ασφάλεια των επιπέδων προσφοράς προς τις γερμανικές επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι ευθύνη του γερμανικού ομοσπονδιακού κράτους, που έχει και την απαραίτητη πιστοληπτική ικανότητα.
Κι αυτό με δεδομένο πως οι τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Μάλιστα, επεσήμανε πως η Fortum έχει ήδη προσφέρει 8 δισ. ευρώ σε δάνεια και εγγυήσεις για την στήριξη της Uniper.

Η διακοπή της ροής

Η διμερής διαμάχη φουντώνει σε ένα διάστημα που η Γερμανία και όχι μόνο ετοιμάζεται για την πολυήμερη, πλήρη, διακοπή της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, με την αιτιολογία των τεχνικών επισκευών.
Ο μεγάλος φόβος δε, είναι πως η Ρωσία και η Gazprom δεν θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα και θα κλείσει για μεγαλύτερο διάστημα, αν όχι επ’ αόριστον τις στρόφιγγες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης