Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Ισχυρή αντίδραση 2,3% για το brent, στα 107,02 δολάρια το βαρέλι

Πετρέλαιο: Ισχυρή αντίδραση 2,3% για το brent, στα 107,02  δολάρια το βαρέλι
Το αργό West Texas Intermediate παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 2,06 δολάρια ή 2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 104,79 δολάρια το βαρέλι.
Παρά την ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου την Πέμπτη και την Παρασκευή, που επέτρεψε στο αμερικανικό αργό να ανακτήσει μέρος της κατρακύλας που το οδήγησε σε περιοχή bear market στα μέσα της εβδομάδας, «οι αγορές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον κίνδυνο ύφεσης και τη βουτιά της ζήτησης, συνθήκη που φρέναρε το ράλι του πετρελαίου», επισήμανε ο Michael Hewson, αναλυτής της CMC Markets στο Λονδίνο.
Με άνοδο έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, ωστόσο στην εβδομάδα ο «μαύρος χρυσός» κατέγραψε σημαντικές απώλειες εν μέσω ανησυχιών για μια επικείμενη οικονομική ύφεση -λόγω των περιοριστικών νομισματικών πολιτικών- που θα πλήξει καίρια τη ζήτηση τους επόμενους μήνες.
Οι εντεινόμενοι φόβοι για οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια οικονομία συμπίεσαν τις τιμές οδηγώντας το αργό ακόμα και κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, για να επιστρέψει πάνω από αυτό το ψυχολογικό όριο την Πέμπτη.
Τα σημερινά (Παρασκευή 8/7) κέρδη του πετρελαίου ήρθαν στον απόηχο μιας ισχυρότερης του αναμενόμενου έκθεσης για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που άμβλυνε τις ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση που θα έπληττε τη ζήτηση ενέργειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 372.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal για 250.000 θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας έδειξαν μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων αργού στην εβδομάδα, αλλά οι τιμές του πετρελαίου κατάφεραν να κλείσουν την ημέρα με κέρδη.

Στο μεταξύ, ο Michael Tran, αναλυτής της RBC Capital Markets, τόνισε σε σημείωμά του πως οι ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση θα πρέπει να γίνουν σεβαστές.
Σε ένα σενάριο ύφεσης, όπου η ζήτηση θα υποφέρει, "θα μπορούσαμε να δούμε τις τιμές spot να υποχωρήσουν στα 70 δολάρια/βαρέλι ακόμα και εντός του β' εξαμήνου του 2022", ανέφερε ο ίδιος.
Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 2,06 δολάρια ή 2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 104,79 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Στην εβδομάδα, ωστόσο, το WTI κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 3,4%.
Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου κέρδισε την Παρασκευή 2,37 δολάρια ή 2,3% στα 107,02 δολάρια το βαρέλι, αλλά σε εβδομαδιαία βάση έκλεισε με "βουτιά" 4,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης