Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ερωτήματα για το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της ΔΕΗ – Άδειασε το όπλο που χρησιμοποιούσε για άμυνα

Ερωτήματα για το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της ΔΕΗ – Άδειασε το όπλο που χρησιμοποιούσε για άμυνα
Το γιατί επέλεξαν να μην μπορεί να αγοράζει ίδιες μετοχές κάτω από τα 5 ευρώ να θέλει περαιτέρω διευκρινίσεις και ίσως θα πρέπει να περιμένουμε το νέο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί, τι όρους θα έχει.

Χωρίς άμυνες κινδυνεύει να μείνει η ΔΕΗ στις αμέσως προσεχές συνεδριάσεις για λόγους που μάλλον χρειάζονται περισσότερη διερεύνηση.
Το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ολοκληρώνεται, καθώς όπως ανακοίνωσε στις 5 Ιουλίου είχε αγοράσει συνολικά 1.795.796 ίδιες μετοχές με το πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ να αναφέρει πως δύναται να αγοράσει συνολικά 1.856.000 ίδιες μετοχές.
Άρα μόλις 60 χιλ. ίδιες μετοχές έμεναν να αγοραστούν.
Όμως ο λόγος που το πρόγραμμα δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί με ευκολία ακόμα και αν είχε μεγαλύτερη έκταση, ήτοι 3 εκατ. ίδιες μετοχές ή και παραπάνω, είναι λόγω των ορίων που είχαν τεθεί.
Όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΔΕΗ με ημερομηνία 24 Δεκεμβρίου 2021 και στο πλαίσιο να μοιραστούν ίδιες μετοχές σε στελέχη ως πρόγραμμα επιβράβευσης, το άνω όριο αγοράς ιδίων ήταν τα 17 ευρώ και το κάτω τα 5 ευρώ.
Δηλαδή, ενώ η διοίκηση ήταν γενναιόδωρη στο πάνω μέρος και έβαλε μία τιμή που ίσως και με βάση τα θεμελιώδη αλλά και τις αναλύσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών να μη δικαιολογείται και τόσο, στο κάτω δεν έβαλε την ονομαστική αξία που συνηθίζεται από κάποιες εταιρείες ή ένα πιο χαμηλό νούμερο από τα 5 ευρώ.
Σημειώνεται πως η ονομαστική αξία της ΔΕΗ είναι στα 2,48 ευρώ.
Όταν βέβαια είχε βγει η ανακοίνωση μάλλον στη ΔΕΗ θεωρούσαν πως από τα 9 ευρώ που ήταν τότε η μετοχή και λόγω του κλίματος που επικρατούσε στις αγορές (δεν είχε ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και δεν είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις η ενεργειακή κρίση) πιο εύκολα θα πήγαινε η μετοχή προς τα 15 ευρώ παρά στα 5 ευρώ.
Προφανώς το γιατί επέλεξαν να μην μπορεί να αγοράζει ίδιες μετοχές κάτω από τα 5 ευρώ να θέλει περαιτέρω διευκρινίσεις και ίσως θα πρέπει να περιμένουμε το νέο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί, τι όρους θα έχει.
Προς το παρόν, η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται πέριξ των 5 ευρώ και ενδεχόμενη νέα υποχώρηση της αγοράς δε θα επιτρέπει στην εισηγμένη να αγοράζει μετοχές της και για το λόγο ότι θα έχει συμπληρωθεί ο αριθμός που έχει ανακοινωθεί, αλλά και γιατί η τιμή θα είναι εκτός ορίων.
Μάλιστα αν το νέο πρόγραμμα καθυστερήσει, τότε μπορεί και να χαθεί μία σημαντική ευκαιρία να αγοραστούν μετοχές σε χαμηλή τιμή, κάτι που έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν από εισηγμένες που τώρα έχουν καταγράψει μεγάλη άνοδο, αλλά πριν μερικούς μήνες διαπραγματεύονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι διοικήσεις ήταν φειδωλές στις επαναγορές.
Υπενθυμίζεται πως η μετοχή από την αρχή του έτους καταγράφει απώλειες 47% και είναι μεταξύ των κορυφαίων σε απώλειες εταιρειών στη φετινή χρονιά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης