Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πόσο πιθανό είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια να αποτελέσουν στόχο ομάδας εφοπλιστών; - Σε ποια τιμή πουλάει η Paneuropean Oil;

Πόσο πιθανό είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια να αποτελέσουν στόχο ομάδας εφοπλιστών; - Σε ποια τιμή πουλάει η Paneuropean Oil;
Με την αποτίμηση σήμερα στα 1,8 δισεκ. ευρώ στα Ελληνικά Πετρέλαια και με τα κεφάλαια στα 2,39 δισεκ. η σχέση P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια διαμορφώνεται στο 0,75 που παραμένει σε υψηλά σχετικά επίπεδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό
Σχετικά Άρθρα

Πριν λίγο καιρό ο κορυφαίος έλληνας επιχειρηματίας και εφοπλιστής Δημήτρης Μελισσανίδης είχε προσεγγίσει την Paneuropean Oil που ανήκει στην οικογένεια Λάτση ώστε να αποκτήσει το 47,1% που κατέχει στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).
Ως γνωστό στα ΕΛΠΕ συμμετέχουν οι εξής επενδυτές:

Paneuropean Oil (Λάτσης) 47,1%
ΤΑΙΠΕΔ (ελληνικό δημόσιο) 35,5%
Ξένοι θεσμικοί και ιδιώτες 12%

Η πρόταση Μελισσανίδη για το 47,1% περιλάμβανε τίμημα 1 δισεκ. ευρώ ή 2,12 δισεκ. ευρώ συνολική αποτίμηση των Ελληνικών Πετρελαίων.
Την τρέχουσα περίοδο τα ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται στα 5,89 ευρώ ή 1,8 δισεκ. ευρώ.
Η πρόταση Μελισσανίδη εξετάστηκε αλλά η πλευρά Λάτση την θεώρησε ως οικονομικά μη συμφέρουσα αν και με χρηματιστηριακούς όρους είναι συμφέρουσα η πρόταση Μελισσανίδη.

Υπάρχει πιθανότητα ομάδα εφοπλιστών να υποβάλλει πρόταση για το 47,1% των ΕΛΠΕ;

Υπάρχει μια φημολογία εδώ και ένα μικρό χρονικό διάστημα ότι σχήμα εφοπλιστών που συνδέονται μεταξύ τους θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να εξαγοράσουν το 47,1% των ΕΛΠΕ.
Στο σχήμα αυτό δεν αποκλείεται να συμμετέχει και ο Δημήτρης Μελισσανίδης.
Με την αποτίμηση σήμερα στα 1,8 δισεκ. ευρώ στα Ελληνικά Πετρέλαια και με τα κεφάλαια στα 2,39 δισεκ. η σχέση P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια διαμορφώνεται στο 0,75 που παραμένει σε υψηλά σχετικά επίπεδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Με σχεδόν 8 δισεκ. ενεργητικό και 346 εκατ ευρώ κέρδη στο α΄ τρίμηνο του 2022 αλλά επηρεαζόμενος ο όμιλος των ΕΛΠΕ από την ενεργειακή κρίση… η πραγματική αποτίμηση δεν μπορεί να είναι πάνω από τα 2,4 δισεκ. με 2,5 δισεκ. ευρώ.
Μια τέτοια χρηματιστηριακή αξία διαμορφώνει σχέση P/BV στο 1 που είναι άκρως ανταγωνιστικό τηρουμένων των αναλογιών…

Τα Ελληνικά Πετρέλαια αποτελούν ένα μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο που ωστόσο επηρεάζεται από τα τεκταινόμενα στον ενεργειακό κλάδο και πολλώ δε μάλλον από την ενεργειακή κρίση.
H έννοια της αποτίμησης ή της εύλογης αποτίμησης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα διαδραματιζόμενα ειδικά στον κλάδο της ενέργειας που διάγει μεγάλη κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης