Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Βουτιά πάνω από 9% στο WTI, κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι…

Πετρέλαιο: Βουτιά πάνω από 9% στο WTI, κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι…
Πτώση 10% για το Brent…

Με ισχυρή πτώση που οδήγησε τις τιμές κάτω από τα 100 δολάρια διαπραγματεύθηκαν τα συμβόλαια του πετρελαίου, καθώς οι ολοένα αυξανόμενες ανησυχίες για τον κίνδυνο επερχόμενης ύφεσης αντισταθμίζουν το πλήγμα στην προσφορά από τις απεργίες στη Νορβηγία (που τελικά ανεστάλησαν).
Ειδικότερα, το Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου κινήθηκε με απώλειες 10,73 δολαρίων ή 9,5% και βλέπει την τιμή του να υποχωρεί στα 102,7 δολάρια το βαρέλι.
Παρομοίως, το αμερικανικό αργό WTI παραδόσεως Αυγούστου σημείωσε βουτιά 8,2% ή 8,9 δολαρίων και πλέον έχει χάσει τα 100 δολάρια κινούμενο στα 98,02 ανά βαρέλι.
"Το πετρέλαιο εξακολουθεί να αγωνίζεται προκειμένου να διαφύγει από την τρέχουσα "υφεσιακή δυσφορία" καθώς η αγορά μετακινείται από τον πληθωρισμό στην οικονομική απόγνωση", ανέφερε χαρακτηριστικά σε σημείωμά του ο Stephen Innes της SPI Asset Management.
Σημειώνεται άλλωστε ότι και τα δύο συμβόλαια του πετρελαίου ολοκλήρωσαν τον Ιούνιο πτωτικά, διακόπτοντας το ανοδικό σερί έξι μηνών καθώς οι φόβοι για επερχόμενη ύφεση.
Στο ίδιο κλίμα, η Citi ανέφερε σε σημερινό της σημείωμα ότι το Brent μπορεί να δει την τιμή του να βυθίζεται έως και τα 65 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του έτους, εάν η οικονομία των ΗΠΑ εισέλθει σε ύφεση.
"Σε ένα σενάριο ύφεσης με αυξανόμενη ανεργία, πτωχεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα εμπορεύματα θα ακολουθήσουν την πτωτική καμπύλη κόστους το οποίο θα ξεφουσκώσει και τα περιθώρια κέρδους θα περάσουν σε αρνητικό έδαφος οδηγώντας σε περικοπές της προσφοράς", επισήμαναν οι αναλυτές της τράπεζας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απαισιόδοξη εκτίμηση της Citi είναι μία από τις λίγες για την αγορά πετρελαίου, όταν άλλες επενδυτικές όπως η Goldman έχουν ορίσει την πρόβλεψη της τιμής στα 140 δολάρια, ενώ η JPMorgan έκανε εφιαλτική εκτίμηση έως και τα 380 δολ. το βαρέλι.
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του αργού εκτοξεύθηκαν από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, εγείροντας ανησυχίες για παγκόσμιες ελλείψεις δεδομένου του ρόλου της Μόσχας ως βασικού προμηθευτή εμπορευμάτων, ειδικά στην Ευρώπη.
Το WTI εκτινάχθηκε έως και τα 130,5 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο, ενώ το Brent άγγιξε τα 140, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο κάθε συμβολαίου από το 2008.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η σημερινή βουτιά πραγματοποιείται παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε η απεργία των εργαζομένων στις πλατφόρμες εξόρυξης που ζητούν αύξηση μισθών και η οποία αναμένεται ότι θα περιορίσει περαιτέρω την ήδη σφιχτή προσφορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης