Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παρά τις κυρώσεις η Ρωσία εξάγει ενέργεια αξίας 98 δισεκ. δολ ή 1 δισεκ. την ημέρα - Ποιοι οι μεγαλύτεροι αγοραστές

Παρά τις κυρώσεις η Ρωσία εξάγει ενέργεια αξίας 98 δισεκ. δολ ή 1 δισεκ. την ημέρα - Ποιοι οι μεγαλύτεροι αγοραστές

Παρά τις κυρώσεις της Δύσης, στις 100 πρώτες μέρες του πολέμου, η Ρωσία πραγματοποιούσε εξαγωγές ορυκτών καυσίμων αξίας 977 εκατομμυρίων, δηλαδή σχεδόν 1 δισ δολαρίων την ημέρα

Σχετικά Άρθρα

Παρά τις κυρώσεις και τις απαγορεύσεις στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν επιβληθεί από τη Δύση, η Ρωσία πραγματοποίησε εξαγωγές ορυκτών καυσίμων αξίας 97,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τις πρώτες 100 ημέρες από την εισβολή της στην Ουκρανία, δηλαδή εξαγωγές αξίς κατά μέσο όρο 977 εκατομμύρια δολαρίων την ημέρα.

Ποια ορυκτά καύσιμα εξάγει η Ρωσία και ποιες χώρες τα εισάγουν;

Το παρακάτω infographic, μέσω των Niccolo Conte και Govind Bhutada του Visual Capitalist, παρακολουθεί τις χώρες που αποτελούν τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ορυκτών καυσίμων της Ρωσίας κατά τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου, με βάση τα δεδομένα από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA).

2022-06-29_14-37-49.jpg

Παραμένει υψηλή η ζήτηση για το ρωσικό πετρέλαιο

Η παγκόσμια αγορά ενέργειας έχει δει πολλά κυκλικά σοκ τα τελευταία χρόνια.
Η σταδιακή μείωση των επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που ακολούθησαν τις περικοπές της παραγωγής λόγω πανδημίας οδήγησε σε πτώση της προσφοράς, τη στιγμή που η ζήτηση αυξάνονταν καθώς οι οικονομίες άνοιξαν και οι άνθρωποι κατανάλωναν περισσότερη ενέργεια.
Κατά συνέπεια, η ζήτηση ορυκτών καυσίμων είχε αυξηθεί και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ακολούθησε και ο πόλεμος με τις κυρώσεις και επιδείνωσε το σοκ στην αγορά.
Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός και δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου.
Στις πρώτες 100 ημέρες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το πετρέλαιο αντιπροσώπευε το πιο πολύτιμο εξαγωγικό αγαθό της Ρωσίας, αποδίδοντας της 48 δισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου το ήμισυ των εσόδων της από εξαγωγές.
Στον υπόλοιπο κόσμο το ρωσικό πετρέλαιο μεταφέρεται με τάνκερ, ωστόσ στην Ευρώπη φτάνει μέσα από ένα δίκτυο αγωγών.
Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 41% ​​του συνόλου των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ και ορισμένες χώρες εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο.
Από το φυσικό αέριο αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εξήγαγε η Ρωσία μέσω αγωγών, το 85% πήγε στην ΕΕ.

Οι χώρες κορυφαίοι εισαγωγείς ρωσικών ορυκτών καυσίμων

Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιπροσώπευσν το 61% των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών από την έναρξη του πολέμου.
Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία -μέλη ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ- ήταν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς, με μόνο την Κίνα να τους ξεπερνά.

πινακασ2_1.JPG
Η Κίνα ξεπέρασε τη Γερμανία ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου, εισάγοντας σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως με έκπτωση τον Μάιο — ποσότητα αυξημένη κατά 55% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ομοίως, η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας.
Η μεγαλύτερη αύξηση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου προήλθε από την Ινδία, που κατά τη διάρκεια των 100 ημερών αγόρασε το 18% του συνόλου των εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου Ένα μεγάλο μέρος του ρωσικού πετρελαίου που πηγαίνει στην Ινδία επανεξάγεται ως διυλισμένα προϊόντα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τις ρωσικές εισαγωγές.

Ποιες χώριες περιόρισαν την εξάρτηση από τη Ρωσία

Απαντώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν λάβει αυστηρά μέτρα κατά της Ρωσίας με κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι ΗΠΑ και η Σουηδία έχουν απαγορεύσει εξ ολοκλήρου τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων, με τον μηνιαίο όγκο των εισαγωγών τους να έχει μειωθεί κατά 100% και 99% τον Μάιο σε σχέση με το Φεβρουάριο, αντίστοιχα.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι μηνιαίοι όγκοι εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 15% τον Μάιο, ένδειξη του αρνητικού πολιτικού κλίματος που περιβάλλει τη χώρα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που αποτελούν μεγαλύτερους εισαγωγείς κατά την περίοδο των 100 ημερών, μείωσαν σημαντικά τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων. Εκτός από τη συλλογική απόφαση της ΕΕ για περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, ορισμένες χώρες έχουν επίσης αρνηθεί το σύστημα πληρωμής του ρουβλίου της χώρας, με αποτέλεσμα την πτώση των εισαγωγών.

Reductions-in-russian-fossil-fuel-imports.jpg

Η μείωση των εισαγωγών ρωσικών ενεργειακών πόρων είναι πιθανό να συνεχιστεί. Η ΕΕ ενέκρινε πρόσφατα μια έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που πειρλαμβάνει την πλήρη απαγόρευση των αποστολών ρωσικού αργού δια θαλάσσης.
Η απαγόρευση καλύπτει το 90% των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ από τη Ρωσία και ο πλήρης αντίκτυπός της αναμένεται να φανεί μετά από μια περίοδο έξι έως οκτώ μηνών πόταν θα έχουν εκτελεστεί η υφιστάμενες συμβάσεις.
Ενώ η ΕΕ προχωρεί σταδιακά σε κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο.
Ένα πλήρες μποϊκοτάζ στα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας θα έπληττε πρωτίστως την ευρωπαϊκή οικονομία - επομένως, οι εισαγωγές φυσικού αερίου θα περιοριστούν αργά, αν πειοριστούν, αναλόγως και του μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης