Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ουκρανία: Αρχίζει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια - Έσοδα 1,6 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2022

Ουκρανία: Αρχίζει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια - Έσοδα 1,6 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2022
Η νέα συμφωνία με το ευρωπαϊκό σύστημα θα προσφέρει περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2022.
Σχετικά Άρθρα
Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να σπάσει την ενεργειακή εξάρτηση της από τη Ρωσία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, το Κίεβο εισήρθε με επιτυχία στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας σε μια κίνηση που θα του επιτρέψει να εξάγει και να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια.
Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Herman Galushchenko δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα, ENTSO-E, θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου, στο πλαίσιο του συστήματος Ukrenergo.
Οι εξαγωγές θα ξεκινήσουν σε μικρότερες ποσότητες, με τον αρχικό όγκο εξαγωγών να κυμαίνεται γύρω στα 100 μεγαβάτ (MW).
Ο Galushchenko είπε ότι οι όγκοι εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθούν σταδιακά μετά από μηνιαίες αξιολογήσεις επιπτώσεων από το ENTSO-E στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση της Pravda.
«Τεχνικά, το ενεργειακό μας σύστημα μπορεί ήδη να παρέχει έως και 1.690 MW χωρητικότητας για εξαγωγή.
Μετά από πρόσθετα τεχνικά μέτρα, η ικανότητα πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στο εξωτερικό μπορεί να αυξηθεί στα 4-5 GW [γιγαβάτ]», είπε ο υπουργός.

Στην αρχή σε Ρουμανία και αργότερα σε Σλοβακία, Ουγγαρία, Μολδαβία και Ρουμανία

Η Ουκρανία θα μεταφέρει αρχικά, μόνο ηλεκτρική ενέργεια στη Ρουμανία, αλλά η ενέργεια αυτή αναμένεται να αρχίσει να εξάγεται στη Σλοβακία και την Ουγγαρία μαζί με τις παραδόσεις σε Μολδαβία και Ρουμανία, αργότερα φέτος.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ukrenergo, Volodymyr Kudrytsky, υποστήριξε την κίνηση λέγοντας: «Αυτή η απόφαση τελικά σπάει την κλειστή ουκρανική αγοράς ενέργειας και ταυτόχρονα μας φέρνει πιο κοντά στην πλήρη ενσωμάτωση στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χώρο».
Η νέα συμφωνία μεταφοράς θα συνδέσει την Ουκρανία με τη σύγχρονη ζώνη της ηπειρωτικής Ευρώπης, το μεγαλύτερο σύστημα ηλεκτρικού δικτύου στον κόσμο που περιλαμβάνει 35 χώρες και θα επιτρέψει στο Κίεβο να εισάγει ενέργεια και από αυτά τα έθνη.

Θα σταθεροποιηθεί η αγορά της Ευρώπης

Ο Galushchenko είπε ότι η συμφωνία δεν θα προσφέρει μόνο μια πηγή οικονομικού εισοδήματος που η Ουκρανία χρειάζεται απεγνωσμένα καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία συνεχίζεται, αλλά θα επιτρέψει στα ευρωπαϊκά κράτη να σταθεροποιήσουν τις ενεργειακές τους αγορές.
Οι ευρωπαϊκές χώρες, με τη σειρά τους, θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν μια πιο σταθερή προμήθεια ενέργειας και, το πιο σημαντικό, για την αντικατάσταση των ενεργειακών πόρων της Ρωσίας».
Σύμφωνα με ουκρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Κίεβο αναμένει να λάβει σχεδόν 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του έτους.
Αυτό το ποσοστό εισοδήματος αναμένεται να αυξάνει καθώς συνεχίζει και επεκτείνει τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορα ευρωπαϊκά έθνη.
Το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας έχει εκτιμήσει ότι η νέα συμφωνία θα μπορούσε να αντικαταστήσει έως και το 17% των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας στην ΕΕ, η οποία έχει δεσμευτεί να μειώσει το 90% των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης